Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου: Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι βαμβακοπαραγωγοί

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου: Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ οι βαμβακοπαραγωγοί

Την δίκαιη και έγκαιρη αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από το πράσινο ή ρόδινο σκουλήκι, αλλά και προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού στον ΕΛΓΑ, ζητά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα».

Η ΟΑΣΕ κάνει λόγο για «διαστάσεις επιδημίας από το σκουλήκι στα βαμβακοχώραφα του Έβρου» και σε ανακοίνωσή της καλεί τους αγρότες «να βάλουν στο στόχαστρο τον αντιαγροτικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δε διασφαλίζει την παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους», και «να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Μπλόκων στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου».

Ζημιές στο 50%-60% των καλλιεργειών
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ζημιές από το πράσινο σκουλήκι διαπιστώνονται στο 50%-60% των βαμβακοφυτειών του Έβρου, όπου φέτος έχουν καλλιεργηθεί 346.000 στρέμματα, συνολικά. Εκτός από τις άμεσες απώλειες όμως, οι οποίες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, οι παραγωγοί ανησυχούν ιδιαίτερα και για το ενδεχόμενο να χαθεί και το πλαφόν της συνδεδεμένης επιδότησης. Τα αιτήματα που αναμένεται να φτάσουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναφέρονται και στα δύο ζητήματα, ώστε να μετριαστεί, κατά το δυνατόν, το μέγεθος της ζημιάς.

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου