Οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων βορείου Έβρου ζητούν μέτρα για τις καταστροφές στο βαμβάκι

Οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων βορείου Έβρου ζητούν μέτρα για τις καταστροφές στο βαμβάκι

Την λήψη μιας σειράς μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στις καλλιέργειες βαμβακιού το “πράσινο σκουλίκι”, ζητούν με ψήφισμα τους οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινότήτων του βορείου Έβρου, μετά από σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 29 Αυγούστου στο Διδυμότειχο. 

Παραλήπτες του ψηφίσματος είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ο Πρόεδρος και οι Αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ Τ.Κ.      ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΒΡΟΥ                                                       

Διδυμότειχο, 29 Αυγούστου 2018

Θέμα : «ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΗΚΙ ».

Αξιότιμοι/ες Κύριοι/ες,

Το γεγονός πως η φετινή καλλιεργητική χρονιά αποδείχθηκε καταστροφική για το σύνολο του αγροτικού κόσμου της περιοχής, μας οδήγησε στο συντονισμό και στην άμεση συνεργασία με τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το εξαιρετικά σοβαρό αυτό ζήτημα, που τείνει να πλήξει οικονομικά το σύνολο των παραγωγών μας.

Αναφερόμενοι στην ρήση του «ενός κακού μύρια έπονται», την φετινή προβληματική καλλιεργητική χρονιά, αναφορικά με τις δυσμενέστατες για τις καλλιέργειες καιρικές συνθήκες, διαδέχθηκε μιά εντονότατη και καθολική εμφάνιση πράσινου σκουληκιού σε καλλιέργειες βάμβακος, σε ολόκληρη την περιοχή του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδος. Οι καταστροφές είναι τεράστιες σε ποτιστικά αλλά και ξηρικά αγροτεμάχια. Όπως γνωρίζετε, η δράση του πράσινου σκουληκιού έχει ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση της ηρτημένης παραγωγής καθόσον προσβάλλει το «καρύδι», το οποίο μετά την προσβολή παύει να είναι παραγωγικό.

Όλοι εμείς οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του Διδυμοτείχου, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, προτείνουμε τα εξής:

  • Την μείωση της ελάχιστης παραδοτέας ποσότητας βάμβακος για το έτος 2018 (όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με αίτημα του ΕΛΓΑ προς τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.)
  • Την εξεύρεση κονδυλίων από Υπ.Α.Α.Τ. για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών
  • Την διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης για την καλλιέργεια βάμβακος

Δεδομένου ότι η εμφάνιση του πρασινου σκουληκιού, έχει παρατηρηθεί τόσο σε ξηρικές όσο και σε ποτιστικές καλλιέργειες, τονίζουμε πως η εξεύρεση λύσεων θα πρέπει να αφορά και να καλύπτει και τα δύο είδη αγροτεμαχίων.

Εκτός αυτού καλούμε όλους τους αρμόδιους σε ισχυρή κινητοποίηση ώστε η οικονομική ενίσχυση και αποζημίωση των παράγωγων να επιτευχθεί άμεσα και όχι μέσω χρονοβόρων διαδικασιών ενίσχυσης (π.χ. ΠΣΕΑ, De minimis κ.α.)

Ο οικονομικός μαρασμός που θα επέλθει σε μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας θα επηρεάσει σημαντικά το σύνολο των δραστηριοτήτων στην περιοχή, γεγονός που πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί.

Δηλώνουμε πως είμαστε στο πλευρό του αγροτικού κόσμου, πως θα συντελέσουμε με κάθε τρόπο προς την κατεύθυνση της έμπρακτης στήριξής του και καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αντιμετωπίσουν με εξαιρετική σοβαρότητα το ζήτημα.

Με τιμή

Οι Συνυπογράφοντες Πρόεδροι TK

ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ, ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ, ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥ, ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΥ, ΚΑΡΩΤΗΣ, ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΟΥ, ΙΣΑΑΚΙΟΥ, ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟΥ, ΚΥΑΝΗΣ, ΜΑΝΗΣ

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*