ΒΙΝΤΕΟ: Άρχισε το μάζεμα του σουσαμιού στα χωριά του Έβρου (και φωτορεπορτάζ)

ΒΙΝΤΕΟ: Άρχισε το μάζεμα του σουσαμιού στα χωριά του Έβρου (και φωτορεπορτάζ)

Η καλλιέργεια του σουσαμιού επανακάμπτει δυναμικά στον Έβρο και ιδιαίτερα σε κάποια χωριά του βορείου τμήματος του νομού, σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο, έχουν αρχίσει να σπέρνονται δεκάδες στρέμματα. 

 

Gepostet von Βουλοτακης Ζαχος am Mittwoch, 29. August 2018

 

Αυτές τις ημέρες άρχισε το μάζεμα, μια διαδικασία δύσκολη κι επίπονη, αφού πραγματοποιείται με τα χέρια, κατά τον παραδοσιακό τρόπο. Η συγκομιδή του φυτού γίνεται στο χωράφι, μεταφέρεται στο σπίτι και εκεί αφαιρούνται οι ξένες ύλες και δημιουργούνται οι σκλήθρες, μάτσα δηλαδή.

Αυτά τοποθετούνται ανά τέσσερα αντικρυστά και ενωμένα στην κορυφή. Αφήνεται στον ήλιο για κάποιες ημέρες να ξεραθεί και μετά αρχίζει το τίναγμα, ώστε να βγει το σουσάμι και αφού κοσκινιστεί να είναι έτοιμο. Όλες οι εργασίες γίνονται όπως τονίσαμε χειρονακτικά.

Η οικογένεια Βουλοτάκη στο χωριό Κέραμος Ορεστιάδας, έχει φέτος σπείρει περίπου 50 στρέμματα και ξεκίνησε τη συγκομιδή, την μεταφορά στο σπίτι και ήδη σημαντικές ποσότητες έχουν τοποθετηθεί στον ήλιο για να ξεραθούν.

Ο Δημήτρης Βουλοτάκης, μαζί με τους γονείς και όλη την οικογένεια, ακολουθεί την παράδοση του προππάπου του Ζαχαρία και του παππού του, κάθε χρόνο αυξάνει τα στρέμματα και τις παραγόμενες ποσότητες, βγάζει σε εργαστήριο της Ορεστιάδας το ταχίνι και το διαθέτει απ’ ευθείας ο ίδιος τόσο σε βαζάκια όσο και σκέτο σουσάμι.

Σιγά-σιγά μάλιστα τον εντόπισαν καταστήματα πώλησης παραδοσιακών, γνήσιων προϊόντων, αλλά και έμποροι που έχουν ενθουσιαστεί από την ποιότητα του σουσαμιού και το ταχίνι που παράγεται, αφού πρόκειται για ντόπια ποικιλία του Έβρου.

Στην διαδικασία μαζέματος και μέχρι το τίναγμα και την συσκευασία σε τσουβάλια ώστε να γίνει στη συνέχεια η πώληση ή να παραχθεί το ταχίνι, συμμετέχει όλη η οικογένεια. Γονείς, παπούδες συγγενείς.