Δήμος Διδυμοτείχου: Ενημέρωση του πληθυσμού με διανομή έντυπου υλικού για μέτρα προστασίας απ’ τα κουνούπια

Δήμος Διδυμοτείχου: Ενημέρωση του πληθυσμού με διανομή έντυπου υλικού για μέτρα προστασίας απ’ τα κουνούπια

Ο Δήμος Διδυμοτείχου σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) κρίνει σκόπιμη την δράση ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια κατά την φετινή περίοδο 2018 .

Αρκετά νοσήματα από ιούς και παράσιτα όπως είναι η ελονοσία ή λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου κ.λπ. μπορούν να μεταδοθούν με τσιμπήματα κουνουπιών. Διανέμεται ήδη σχετικό ενημερωτικό  υλικό για το κοινό, σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια .Ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στην ενημέρωση ομάδων υψηλού κινδύνου όπως οι ηλικιωμένοι ,με στοχευόμενες δράσεις σε χώρους που συχνάζουν ηλικιωμένοι (ΚΑΠΗ ,Ιατρεία, καφενεία).

Ο ιός του Δ.Ν. μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Τα κουνούπια μολύνονται όταν τρέφονται από μολυσμένα πτηνά , τα οποία αποτελούν την κύρια φυσική δεξαμενή του ιού. Η  συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Μέχρι στιγμής , κατά την περίοδο μετάδοσης 2018, έχουν καταγραφεί ανθρώπινα κρούσματα της λοίμωξης στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών ,Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς & Νήσων, Κορινθίας, Βοιωτίας, Εύβοιας ,Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών, Ροδόπης, Έβρου και Ρεθύμνου.

Ακόμη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης διενέργησε αεροψεκασμό  για την καταπολέμηση των κουνουπιών.