ΜΠΡΑΒΟ: Ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Ροδόπης αποχώρησε απ’ το Φεστιβάλ Budva στο Μαυροβούνιο λόγω πρόσκλησης Τουρκοκύπριων

ΜΠΡΑΒΟ: Ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Ροδόπης αποχώρησε απ’ το Φεστιβάλ Budva στο Μαυροβούνιο λόγω πρόσκλησης Τουρκοκύπριων

Ψηλά την ελληνική  σημαία, μαζί με αυτή του πολιτισμού, κράτησε ο Σύλλογος Εβριτών Ν.Ροδόπης στο Μαυροβούνιο, όταν αρνήθηκε να λάβει μέρος σε εκδηλώσεις όπου συμμετείχε με λαβαρο- σημαία του ψευδοκράτους, ομάδα τουρκοκυύπρίων που δήλωσαν ότι ότι εκπροσωπούν το «κράτος της βόρειας Κύπρου».

Μαζί με τον Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων που επίσης κράτησε την ίδια, σθεναρή ελληνόψυχη και εθνική θέση, οι Εβρίτες του νομού Ροδόπης που είχαν ταξιδέψει στο Ντουμπρόβνικ του Μαυροβουνίου προκειμένου να πάρουν μέρος σε αυτό το πολύ σημαντικό γεγονός που έλαβε χώρα στις 28 Αυγιύστου στην πόλη Μπούντβα (Budva) του Μαυροβουνίου, όπου διοργανώθηκε διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ, δεν δίστασαν ούτε στιγμή και τους αξίζουν συγχαρητήρια.
To συγκεκριμένο φεστιβάλ λαμβάνει χώρα μεταξύ 25 και 29 Αυγούστου στην πόλη Μπούντβα (Budva) του Μαυροβουνίου και προσελκύει μουσικά και χορευτικά σχήματα από όλον τον κόσμο καθώς και πλήθος τουριστών.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κ. Κατερίνα Σταθοπούλου, η οποία συμμετείχε στην 30μελή αποστολή, οι διοργανωτές του φεστιβάλ προσκάλεσαν και ένα χορευτικό συγκρότημα από το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου, μη λαμβάνοντας υπόψη το μη νόμιμο της κρατικής οντότητας του και τις αντιδράσεις των δυο ελληνικών συλλόγων που συμμετείχαν.


Η αντίδραση των συλλόγων που εκπροσωπούσαν τη χώρα μας, του Συλλόγου Εβριτών Ν. Ροδόπης και του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων ήταν άμεση. Πρότειναν στους διοργανωτές να δεχτούν την ξένη αποστολή χωρίς το διακριτικό «σύμβολο». Όμως, η απάντηση των διοργανωτών δεν ικανοποίησε την ελληνική πλευρά οπότε με ομόφωνη απόφαση των μελών και των δυο φορέων, οι σύλλογοι δεν έλαβαν μέρος στο φεστιβάλ,.

Παράλληλα ενημέρωσαν και την ελληνική πρεσβεία στο Μαυροβούνιο για το συμβάν. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι της χώρας μας, απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι εκτός από αρωγοί πολιτισμού κρατούν και την σημαία των εθνικών μας θέσεων ψηλά. Έτσι, οι δυο ελληνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι έστησαν το δικό τους… φεστιβάλ χορεύοντας από κοινού χορούς από τη Θεσσαλία και τη Θράκη.


Πιο συγκεκριμένα, αποχώρησαν από τον χώρο του φεστιβάλ, κινήθηκαν χορεύοντας στους κεντρικούς δρόμους κρατώντας τα λάβαρα τους και τις σημαίες τους και κατέληξαν στην παλιά πόλη της Budva.

morf sofades1

Πηγή: artkarditsa.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*