Σε Συνοριοφύλακα που εργάζεται στο Τυχερό το νέο κρούσμα ελονοσίας στον Έβρο

Σε Συνοριοφύλακα που εργάζεται στο Τυχερό το νέο κρούσμα ελονοσίας στον Έβρο

Σε ένα νεαρό Συνοριοφύλακα που μένει στην Αλεξανδρούπολη αλλά εργάζεται στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, διαγνώστηκε το δεύτερο κρούσμα ελονοσίας στο νομό Έβρου, μετά το πρώτο που ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ το Evros-news.gr ότι εντοπίστηκε σε μια 50χρονη γυναίκα από το χωριό Πόρος Φερών.

Ο αστυνομικός νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, η κατάσταση της υγείας του είναι καλή και μόλις αναρρώσει πλήρως θα πάρει εξιτήριο, όπως έγινε και με την γυναίκα που επεστρεψε ήδη στο σπίτι της. Το δεύτερο κρούσμα ελονοσίας μέσα σε διάστημα λίγων ημερών και στην ίδια περίπου περιοχή, έχει προκαλέσει όπως είναι φυσικό έντονη ανησυχία. Όχι μόνο στους συναδέρφους του, επίσης Συνοριοφύλακες και γενικότερα όσους είναι επιφορτισμένοι με την φύλαξη των συνόρων μας απ’ όπου περνούν καθημερινά δεκάδες παράνομοι μετανάστες, αλλά και στις υγεινομικές αρχές του νομού και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

ΔΕΙΤΕ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Κρούσμα ελονοσίας σε γυναίκα από χωριό του Έβρου. Νοσηλεύεται στο Π.Γ.Ν Αλεξανδρούπολης

Άλλωστε η ελονοσία είναι μια ασθένεια που από το 1974 δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Την… μεταφέρουν οι παράνομοι μετανάστες που έρχονται από διάφορες χώρες. Δεν μεταδίδεται φυσικά από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά με το τσίμπημα του κουνουπιού.

 Δεν υπάρχουν γιατροί σε Τυχερό, Πόρο, Φέρες,

όπου συλλαμβάνονται οι παράνομοι μετανάστες

Αν και καταβλήθηκε προσπάθεια να μην γίνει ευρέως γνωστό ότι το δεύτερο άτομο που προσβλήθηκε από ελονοσία είναι Συνοριοφύλακας, άρα κάποιος που έρχεται λόγω της δουλειάς του συχνά σε επαφή και βρίσκεται πολύ κοντά στους παράνομους μετανάστες που μπαίνουν από τις συγκεκριμένες περιοχές στην χώρα μας, οι συνάδερφοι του Συνοριοφύλακες έχουν ανησυχήσει έντονα και ζητούν να ληφθούν μέτρα προστασίας και κυρίως πρόληψης. Με μια πρώτη υγειονομική εξέταση όσων συλλαμβάνονται.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει γιατρός, ούτε καν κάποια νοσοκόμα στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού όπου οδηγούνται σε πρώτη φάση όσοι περνούν τον ποταμό Έβρο, αλλά ούτε στο φυλάκιο του Πόρου που επίσης συγκεντρώνονται οι συλληφθέντες, αλλά και στο Κέντρο Προσωρινής Κράτησης Φερών (υπάρχει και δεύτερο εκτός του Φυλακίου Ορεστιάδας). Όσοι εμφανίζουν κάποια συμπτώματα, εξυπηρετούνται από το Κ.Υ.Φερών και αν κριθεί απαραίτητο διακομίζονται στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Οι πληροφορίες μας μάλιστα αναφέρουν πως δεν υπάρχουν στα δύο Κέντρα Υγείας Σουφλίου και Φερών τα ειδικά τεστ για γρήγορη διάγνωση της ελονοσίας, τα επονομαζώμενα rapid tests, αφού είτε εξαντλήθηκαν, είτε έχουν λήξει, είτε δεν στάλθηκαν ποτέ. Ουδείς γνωρίζει τί ακριβώς συμβαίνει, παρά μόνο ότι δεν υπάρχουν και θα πρέπει να μεταφερθούν τα κρούσματα στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης, όπου υπάρχουν και τα τεστ και το κορυφαίο Μικροβιολογικό Εργαστήριο όπου πολύ γρήγορα μπορεί να υπάρξει διάγνωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ-Πεμούσης: “Από λαθρομετανάστη προήλθε το κρούσμα ελονοσίας. Πρέπει να γίνεται υγειονομικός έλεγχος όσων μπαίνουν”

Κι επειδή παρακολουθούμε μια έντονη προσπάθεια ορισμένων να μην βγει το συγκεκριμένο θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, προκειμένου όπως υποστηρίζουν να μην δημιπουργηθεί πανικός, να επισημάνουμε ότι η λύση δεν είναι το “κουκούλωμα”, αλλά η λήψη όλων εκείνων των απαραίτητων μέτρων που απαιτούνται ώστε να μην υπάρχουν κρούσματα και ελονοσίας, αλλά και του ιού του Δυτικού Νείλου.