Ελληνίδα Πρόξενος Αδριανούπολης: Είδε και αυτή την οικογένεια της μετά από 6 μήνες

Ελληνίδα Πρόξενος Αδριανούπολης: Είδε και αυτή την οικογένεια της μετά από 6 μήνες

Δεν είναι μόνο οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που είδαν τις οικογένειες τους, ελεύθεροι πλέον τον Δεκαπενταύγουστο, έπειτα από 6 μήνες περίπου. Το ίδιο ισχύει και για την ελληνίδα Πρόξενο στην Αδριανούπολη Σωτηρία Θεοχαρίδη.

Από την 1η Μαρτίου που ο συντοπίτης μας ΕΠΟΠ Λοχίας Δημήτρης Κούκλατζης και ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης συνελήφθησαν στις Καστανιές από τους Τούρκους και κρατούνταν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, η επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας μας στην τουρκική πόλη, σήκωσε όλο το “βάρος” των προσπαθειών. Είχε συνεχή “ανοιχτή γραμμή” με το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μιλούσε και ενημέρωνε τους γονείς των δύο στρατιωτικών μας, επισκέπτονταν συχνά τους ίδιους στις φυλακές προκειμένου να διαπιστώνει αν οι συνθήκες κράτησης ήταν καλές και παράλληλα συντόνιζε τις προσπάθειες των δύο Τούρκων δικηγόρων που είχαν αναλάβει την υπεράσπιση τους και την προσπάθεια απελευθέρωσης.

Παντρεμένη, με δυο μικρά παιδιά, η κ.Θεοχαρίδη που αν και νεαρής ηλικίας θεωρείται από τους καλύτερους διπλωμάτες της νέας γενιάς, δεν έλειψε ούτε μια ημέρα στο διάστημα της κράτησης των Κούκλατζη, Μητρετώδη επί 167 ημέρες, από κοντά τους. Παρέμεινε στην Αδριανούπολη και φρόντιζε να μην παρουσιαστεί το παραμικρό πρόβλημα στους φυλακισμένους, ενώ προσπαθούσε σε συνεργασία με την προϊσταμένη της αρχή, το υπουργείο Εξωτερικών, να συνεχίζει τις προσπάθειες για  απελευθέρωση τους. Φυσικά την είδηση που της μετέφεραν στις 14 Αυγούστου οι δυο Τούρκοι συνήγοροι, ότι το δικαστήριο της Αδριανούπολης αποφάσισε την αποφυλάκιση τους, την πανηγύρισε και η ίδια όσο και οι οικογένειες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Πήρε άδεια μετά τον Δεκαπενταύγουστο και

 ήρθε στην Αθήνα για να δει την οικογένεια της

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα της αιχμαλωσίας στις τουρκικές φυλακές της Αδριανούπολης, “δέθηκε” άλλωστε τόσο πολύ με τους Κούκλατζη, Μητρετώδη, τους γονείς και γενικότερα τις οικογένειες τους, που τους ένοιωθε δικούς της ανθρώπους, όπως έλεγε και η ίδια. Έτσι, αφού πλέον έμειναν ελεύθεροι και επέστρεψαν στην Ελλάδα, μπόρεσε και η ίδια μετά τον Δεκαπενταύγουστο να πάρει άδεια και ήρθε στην Αθήνα όπου ζει ο σύζυγος και τα δυο της παιδιά. Μπόρεσε να τους ξαναδει όλους μαζί και να περάσουν λίγες ημέρες διακοπών, αφού τους προηγούμενους μήνες από τον Μάρτιο και μετά, μόνο ο σύζυγος της την επισκέφθηκε κάποιες φορές στην Αδριανούπολη.

Για την Σωηρία Θεοχαρίδη, που έχει διπλωματική εμπειρία και από άλλες βαλκανικές χώρες μια και εργάστηκε στις ελληνικές πρεσβείες της Σόφιας και του Βουκουρεστίου, αυτοί οι 6 μήνες της φυλάκισης των Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη στην Αδριανούπολη όπου είναι Πρόξενος, αποτέλεσαν για αυτήν μια εξαιρετικά δύσκολη αλλά και σημαντική εμπειρία, που σίγουρα θα την βοηθήσει αρκετά στη συνέχεια της διπλωματικής της καριέρας.

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα βρεθεί στην Ορεστιάδα για να συναντήσει τους δυο στρατιωτικούς και τις οικογένειες της, μια και η Αδριανούπολη είναι πολύ κοντά. Εξάλλου ήδη έχει αναπτύξει πολύ καλές σχέσεις με θεσμικούς του Έβρου που την έχουν επισκεφθεί στο Προξενείο μας. Όπως έγινε πρόσφατα με τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, που συνοδεύονταν απ’ τον Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Υποδομών της ΑΜ-Θ Κώστα Βενετίδη.