Αρνητικό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις αποζημιώσεις των αγροτών του Έβρου

Αρνητικό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις αποζημιώσεις των αγροτών του Έβρου


Αρνητικό είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς τις αποζημιώσεις των αγροτών του Έβροπυ για τις ζημιές που υπέστησαν από την ξρασία. Απαντά ΌΧΙ σε όλα και δεν ανακουφίζει τους παραγωγούς του νομού, όπως αναφέρει ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης σε ανακοίνωση του.

Όπως αναφέρει, απάντηση έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Γραπτή Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου της Ν.Δ. κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις καταστροφές που υπέστησαν φέτος οι αγροτικές καλλιέργειες εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών στον Έβρο.
Συγκεκριμένα με την ερώτηση κλήθηκε ο υπουργός να ενεργοποιήσει τον Κανονισμό 1408/2013De Minimis (Κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας) προκειμένου να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις στην κάθε εκμετάλλευση των πληγέντων αγροτών (όπως σιτοπαραγωγοί, ηλιανθοκαλλιεργητές & βαμβακοκαλλιεργητές) των οποίων οι σοδειές σχεδόν καταστράφηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, τα πλημμυρικά φαινόμενα & στο τέλος από την ξηρασία !
Στην απάντησή του το Υπουργείο αναφέρει ότι οι ζημιές εξαιτίας ανομβρίας-ξηρασίας δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ ωστόσο εντάσσονται σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.


Όσον αφορά την ενεργοποίηση της Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας, το υπουργείο απαντά πως ήδη έχει διατεθεί σε αποζημιώσεις το μεγαλύτερο μέρος του προβλεπόμενου για την χώρα μας ποσού.
Αυτό που δεν διευκρινίζει το υπουργείο στην απάντησή του είναι εν τέλει με ποιόν τρόπο σκοπεύει να αποζημιώσει τους αγρότες οι οποίοι έχουν καταβάλλει κεφάλαιο και κόπο ενώ ο χειμώνας προβλέπεται ‘βαρύς’ από κάθε άποψη.

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Ερώτηση:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/10784409.pdf

Ακολουθεί ο σύνδεσμος με την Απάντηση:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/10808606.pdf

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*