Φέρες: Τηλεφώνημα Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ. “Ο τάφος του Αυτοκράτορα Ισαάκιου βρίσκεται στην Παναγία Κοσμοσώτειρα”

Φέρες: Τηλεφώνημα Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ. “Ο τάφος του Αυτοκράτορα Ισαάκιου βρίσκεται στην Παναγία Κοσμοσώτειρα”

Την βεβαιότητα της ότι ο τάφος του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ισαάκιου βρίσκεται στις Φέρες και συγκεκριμένα σε σημείο δίπλα στην εκκλησία της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, εξέφρασε η διάσημη ελληνίδα ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, μοναδική γυναίκα Πρύτανης στο κορυφαίο πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Η 92χρονη Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, τηλεφώνησε στον Αντιδήμαρχο Φερών Νίκο Γκότση, όπως αποκάλυψε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, παραθέτοντας την επικοινωνία που είχαν.

” Χτυπά το τηλέφωνο , άγνωστος αριθμός , παρακαλώ ….. ακούω μια βραχνή και ιδιαίτερη φωνή να μου λέει, ο κ. Γκότσης; Μάλιστα της λέω. Αρβελέρ μου απαντά. Επί 15 λεπτά ένας διάλογος από μια κορυφαία διανόηση του Ευρωπαϊκού χώρου. Δεκαπέντε λεπτά αγάπης για τον τόπο μας και ιδιαίτερα τον Ναό της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, για τον Ισαάκιο και τον τάφο του.

Έχει πειστεί και κατασταλάξει για το σημείο που βρίσκεται και το αιτιολογεί  Άκουσε με μου λέει, πες τους Αρχαιολόγους ότι είπε η Αρβελέρ να σκάψετε εκεί, μην ψάχνεται πουθενά αλλού.  Δέος. Δεκαπέντε λεπτά με μια σπάνια πνευματικότητα που διατηρεί την διαύγεια του πνεύματος και ας κουβαλά 92 χρόνια .

Μια πνευματική μορφή που ρούφηξε την γνώση , την δούλεψε και την μετέδωσε σε χιλιάδες φοιτητές της και όχι μόνο, για το άγνωστο σε πολλούς Ανατολικό Ρωμαϊκό Κράτος (Βυζάντιο)”.

Να τονίσουμε εδώ ότι η κ.Γλύκατζη-Αρβελέρ έχει εκφράσει πολλές φορές την συγκεκριμένη άποψη για τον τάφο του Αυτοκράτο Ισαάκιου, αλλά άγνωστο γιατί οι Έλληνες αρχαιολόγοι δεν κάνουν ανασκαφές στο σημείο δίπλα στην Παναγία Κοσμοσώτειρα. Ο Ισαάκιος Α΄ Κομνηνός (περί το 1007 – 1061) ήταν Βυζαντινός αυτοκράτορας από το 1057 μέχρι το 1059 και ο πρώτος από τον αριστοκρατικό οίκο των Κομνηνών. Κατά τη σύντομη διάρκεια της βασιλείας του προσπάθησε να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισχύ και υπόληψη της αυτοκρατορίας.