“Η ευθύνη ανήκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για τη μη συνένωση”, λέει ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας

“Η ευθύνη ανήκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο για τη μη συνένωση”, λέει ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ Καβάλας

Την ευθύνη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για την μη συνένωση  με το ΤΕΙ Καβάλας, ρίχνει δίνοντας την δική του εξήγηση ο αντιπρύτανης του ΤΕΙ Αν. Μ. Θράκης, ο Αθανάσιος Μητρόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σχετικά με την διαδικασία της συνένωσης που επιχειρήθηκε, όπως λέει, το ΤΕΙ έφερε (ενν. στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης) τρία έγγραφα, το πρώτο έγγραφο είναι η απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ το οποίο αποφάσισε να διακόψει το διάλογο με το ΤΕΙ Αν.Μ.Θράκης έως ότου το Υπουργείο Παιδείας αλλάξει άποψη. Το δεύτερο χαρτί αφορά στην πρόσκληση που έκανε ο κος Περιφερειάρχης έτσι ώστε να συζητηθεί το θέμα στις 20 Φεβρουαρίου του 2018. Και το τρίτο έγγραφο είναι τα ονόματα της επιτροπής που διόρισε το ΤΕΙ Αν.Μ.Θράκης. «Το Δ.Π.Θ. δεν προσκόμισε ονόματα, περίμενε δήθεν να αλλάξει άποψη το Υπουργείο. Ακόμη περιμένει να αλλάξει άποψη το Υπουργείο και προσπαθεί να μετατρέψει όλη αυτή τη συζήτηση εις βάρος του ΤΕΙ Αν. Μ.Θ. Αυτό δεν είναι σωστό.» δηλώνει ο κ. Μητρόπουλος μην κρύβοντας την απογοήτευσή του από την στάση του Δ.Π.Θ..

Η συνεργασία είναι επιστημονικό ζήτημα κι όχι θέμα πολιτικής
Επίσης, σημειώνει ότι ως ΤΕΙ Αν.Μ.Θράκης δεν είχαν ουσιαστικές, ακαδημαϊκές διαφορές με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. «Θεωρούμε ότι ούτως η άλλως και μέσα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο και μέσα από οποιοδήποτε άλλο Τμήμα η συνεργασία είναι μοιραία και για μας και γι αυτούς. Θα πρέπει να συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε γιατί αυτό είναι επιστημονικό ζήτημα κι όχι πολιτικό. Και μ’ αυτή την έννοια θεωρώ ότι μπορούμε να προχωρήσουμε» τονίζει. Παράλληλα, σημειώνει ότι «το ΔΠΘ από το γεγονός ότι υπαναχώρησε από το να κάνει διάλογο με το ΤΕΙ σε ό,τι αφορά στη συγχώνευση αποδυνάμωσε τον ίδιο τον διάλογο. Από εκεί και μετά εκ του αποτελέσματος, επειδή κάθε εμπόδιο για καλό, θα έλεγα ότι η Περιφέρεια μας θα είναι από τις λίγες που θα διαθέτει δύο Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, δυνατά και τα δύο. Και έτσι θα είμαστε από τις λίγες Περιφέρειες που υπάρχουν στις οποίες θα υπάρχει αυτή η διαδικασία.»

«Προσπαθούν να στρέψουν εις βάρος μας την Τοπική Κοινωνία»
Όσον αφορά στην πορεία του ΤΕΙ από εδώ και στο εξής εξηγεί ότι στο ΤΕΙ μετασχηματίζονται τα Τμήματα, δεν δημιουργούνται νέα όπως πρότεινε το ΔΠΘ, για παράδειγμα (πρότεινε να δημιουργηθούν:) η Sxol;h Κτηνιατρικής, η Σχολή Διαιτολογίας κ.α. «Στο ΤΕΙ μετασχηματίζονται, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχουν ήδη οι καθηγητές. Ρωτούμε ποιο είναι το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του Δ.Π.Θ. και πώς μπαίνει μέσα σ’ αυτό το ΤΕΙ; Όταν γινόταν η συζήτηση μας είπαν ότι θέλουν να κάνουν μια Κτηνιατρική Σχολή στην Αλεξανδρούπολη, μια Σχολή Διαιτολογίας πάλι στον Έβρο, να επανδρώσουμε την Νοσηλευτική, δηλαδή να πάρουν 32 νέους καθηγητές και να φτιάξουν τέσσερα νέα Τμήματα. Και προσπαθούν να στρέψουν εις βάρος μας την τοπική κοινωνία για το γεγονός ότι θα μετασχηματίσουμε, θα μετασχηματίσουμε επαναλαμβάνω, τα Τμήματα, που ήδη υπάρχουν.»

Ίδρυση Φυσικο-Μαθηματικής Σχολής στην Καβάλα με άρωμα Οξφόρδης 
Όπως εξηγεί ο κος Μητρόπουλος στην Καβάλα δημιουργείται μια Φυσικό- Μαθηματική Σχολή, κάτι, που όπως λέει, είναι πολύ σωστό, καθώς λείπει από την Αν.Μ.Θράκη. «Φυσικό, Χημικό, Πληροφορική. Σύμπτυξη ενός τμήματος. Σύμπτυξη ενός Τμήματος Γεωλογίας. Τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου, και θα προτείνουμε τη δημιουργία ενός Τμήματος Μαθηματικών και Φιλοσοφίας κατά τα πρότυπα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Στη Σχολή δε Διοίκησης Οικονομίας δημιουργούνται δύο Τμήματα, μετασχηματισμός των υφιστάμενων. Και στη Δράμα ένα Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και ένα Τμήμα Δασολογίας, το οποίο είναι επαρκώς στελεχωμένο. Χρειαζόμαστε 5-6 θέσεις για την στελέχωση του πρώτου τμήματος στη Δράμα.»

Η ευθύνη για τη μη συνένωση είναι του ΔΠΘ 
Τέλος, δεν παραλείπει να εκφράσει την λύπη του για το γεγονός ότι η συνένωση του ΤΕΙ Καβάλας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης δεν προχώρησε. «Λυπάμαι που η συνένωση δεν έγινε με το Δ.Π.Θ.. Ήθελα πάρα πολύ να γίνει γιατί θεωρούσα πως είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Το ΔΠΘ θα είχε και στην Καβάλα την Φυσικομαθηματική σχολή. Το είπα πολλές φορές στην Σύγκλητο. Αγωνιστήκαμε, αλλά δυστυχώς το ΔΠΘ δεν έβαλε την πλάτη να μας υποστηρίξει. Εμείς στείλαμε τρία ονόματα στην πρόταση που ζήτησε ο Περιφερειάρχης κι αυτοί δεν έστειλαν κανένα.»

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής
Ρεπορτάζ:Μαρία Νικολάου

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*