Μαύρα μαντάτα για τους τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου. Εντάχθηκε χθες στον Πτωχευτικό Κώδικα η ΕΒΖ

Μαύρα μαντάτα για τους τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου. Εντάχθηκε χθες στον Πτωχευτικό Κώδικα η ΕΒΖ

Μαύρα μαντάτα και πολύ άσχημα τα νέα για τους τευτλοκαλλιεργητές του Έβρου με την χθεσινή ένταξή της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στον Πτωχευτικό Κώδικα. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι σταματά να πληρώνει την Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, στην οποία μπήκε ως εγγυητής των δανείων μέσω των οποίων πληρώθηκαν οι τευτλοπαραγωγοί.

Επίσης, η συγκεκριμένη πολύ αρνητική εξέλιξη σημαίνει πως η ΕΒΖ δεν ασχολείται με την εξόφληση των υπόλοιπων τευτλοπαραγωγών της περιοχής κυρίως του βορείου Έβρου που έμειναν ανεξόφλητοι και δεν ασχολείται με την αποζημίωση των ασυγκόμιστων τεύτλων. Ακόμα τίθεται θέμα και για όσους αγρότες πληρώθηκαν ήδη στην περιοχή του Έβρου, υπογράφοντας δάνεια στην Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Από την στιγμή που η τελευταία περίμενε να παίρνει χρήματα από την πώληση των δεσμευμένων ποσοστήτων ζάχαρης εκ μέρους της, μετά την συμφωνία που έκανε με την ΕΒΖ και αυτή έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εμπορίας στην  “Hellenic Agri Group” και το θέμα διαχειρίζεται ο  επικεφαλής του Innovation Brain δρ. Λούκας Φέκερ, σταματάει η αποπληρωμή του δανείοθ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών από την ΕΒΖ.

Μετά την ένταξη της λοιπόν  στον Πτωχευτικό Κώδικα, δεν μπορεί να διεκδικήσει χρήματα από την εταιρεία και δεν αποκλείεται να στραφεί κατά όσων αγροτών πήραν τα χρήματα τους υπογράφοντας δάνεια με εγγυητή την ΕΒΖ. Γιατί υπάρχει δυστυχώς ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο.

Επιπλέον κανείς δεν ξέρει αν και πώς θα μπορέσει να ανοίξει το εργοστάσιο στο Πλατύ, έστω και το μοναδικό που έχει αποφασιστεί να λειτουργήσει φέτος,  με όλα  αυτά τα δεδομένα. Φαίνεται ότι δρομολογείται αυτό που έως σήμερα υποψιάζονταν πολλοί.  Η Κυβέρνηση ξεπουλάει το… υγιές κομμάτι της παραγωγής και εμπορίας της ζάχαρης και αφήνει στον Πτωχευτικό Κώδικα όλα τα δυσμενή στοιχεία.

Έγινε η δεκτή χθες η ένταξη της ΕΒΖ στον Πτωχευτικό Κώδικα

Όσον αφορά τις χθεσινές εξελίξεις, όπως γράφει το capital.gr, σε προσωρινή προστασία από τους πιστωτές τηςβρίσκεται η χειμαζόμενη Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Συζητήθηκε χθες  στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης η αίτηση που κατέθεσε η ΕΒΖ για υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα και η άρση ήδη κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών της.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, εκδόθηκε ύστερα από αίτηση της εταιρίας μας για λήψη προληπτικών μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α παρ.6 του ν.3588/2007, με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής η από 3.09.2018 προσωρινή διαταγή της Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την οποία :

Απαγορεύεται προσωρινά και μέχρι την κατάθεση της αίτησης επικύρωσης και σε κάθε περίπτωση έως τέσσερις (4) μήνες από την χορήγηση της προσωρινής διαταγής, ήτοι μέχρι 3-1-2019:

α) η ατομική και συλλογική αναγκαστική εκτέλεση των πιστωτών κατά της αιτούσας εταιρίας

β) η λήψη και εκτέλεση οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου εις βάρος της αιτούσας εταιρίας

γ) η έκδοση σε βάρος της αιτούσας εταιρίας διαταγών πληρωμής

δ) η κήρυξη της αιτούσας σε κατάσταση πτώχευσης

ε) η εφεξής δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της αιτούσας.

Τέλος, δικάσιμος της κατατεθείσης αιτήσεως ορίσθηκε η Τετάρτη 26.09.2018.

Η αίτηση κατατέθηκε με τη συναίνεση της Τράπεζας Πειραιώς, στην οποία η ΕΒΖ οφείλει το 70,7% του συνόλου των υποχρεώσεών της σύμφωνα με το προσχέδιο ισοζυγίου του Ιουνίου του 2018. Σημειώνεται ότι η κύρια αίτηση θα συζητηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου, όπως ορίστηκε από το δικαστήριο.

Η συγκεκριμένη κίνηση είχε προαναγγελθεί από τις αρχές Αυγούστου, όταν υπογράφηκε μεταξύ της ΕΒΖ και της 5IB INNOVATION BRAIN LLC, έγγραφο προθέσεων με απώτερο σκοπό την εξυγίανση της ελληνικής βιομηχανίας, μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα αλλά και η αποκλειστική εμπορική συμφωνία με το ξένο fund. Μέσω της προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές της αλλά και της άρσης ήδη κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών της η ΕΒΖ κερδίζει χρόνο για να ολοκληρωθεί το deal με την Innovation Brain.

Σημειώνεται πως από την κατάθεση της συμφωνίας εξυγίανσης προς επικύρωση και μέχρι την έκδοση απόφασης από το πτωχευτικό δικαστήριο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας εξυγίανσης, αναστέλλονται αυτόματα τα μέτρα, εκκρεμή ή μη, ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη, δηλαδή της ΕΒΖ. Η μέγιστη περίοδος αναστολής δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 4 μήνες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Που χρωστά και πόσα

Οι οφειλές της εταιρείας, με βάση στοιχεία Ιουνίου του 2018, προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται σε 174,373 εκατ. ευρώ, στα 30 εκατ. ευρώ προς την PQH, στα 13,793 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, τα 9,411 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι οφειλές της προς την Crvenka – Fabrika Secera, τα 6,031 εκατ. ευρώ προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, τα 2,322 εκατ. ευρώ προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ.

Σε ασφαλιστικά ιδρύματα χρωστά 2,030 εκατ. ευρώ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1,497 εκατ. ευρώ, 1,147 εκατ. ευρώ στην Cristalco, στους τευτολοπαραγωγούς 482.234 ευρώ, στο προσωπικό 259.489 ευρώ. Συνολικά η εταιρεία οφείλει 246,648 εκατ. ευρώ.

Τι άλλο αναφέρεται στην αίτηση

Επίσης η εταιρεία αιτήθηκε και έλαβε την αποδέσμευση τεσσάρων κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών της για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών της προς πάσης φύσεως πιστωτές και εργαζόμενους της. Όπως αναφέρεται στην αίτηση η δέσμευση αυτών θα έθετε σε κίνδυνο την αποπληρωμή μεγάλης μερίδας πιστωτών κυρίως των εργαζομένων της.

Η ΕΒΖ που ιδρύθηκε το 1960, και είναι ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα. Η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα εργοστάσια, στο Πλατύ με επεξεργαστική δυνατότητα 8.000 τόνων τεύτλων ανά ημέρα, στην Ορεστιάδα ζαχαρουργείο που έχει δυναμικότητα κατεργασίας 5.400 τόνων τεύτλων την ημέρα, στις Σέρρες ζαχαρουργείο, το οποίο είναι ανενεργό τα τελευταία χρόνια, κι έχει δυναμικότητα κατεργασίας 5.000 τόνων τεύτλων ημερησίως. Επίσης διαθέτει μονάδα στη Λάρισα η οποία λειτούργησε ως ζαχαρουργείο τελευταία χρονιά το 2006 ενώ πλέον λειτουργεί ως αποθηκευτική και συσκευαστική μονάδα ζάχαρης, και μονάδα στην Ξάνθη που λειτούργησε ως ζαχαρουργείο για τελευταία χρονιά το 2006 ενώ πλέον λειτουργεί ως αποθηκευτική και συσκευαστική μονάδα ζάχαρης.

Το μόνιμο απασχολούμενο προσωπικό της ΕΒΖ αγγίζει τα 215 άτομα, ενώ συνολικά ετησίως απασχολεί σε Ελλάδα και Σερβία (μόνιμο και εποχικό προσωπικό) άνω των 790 ατόμων.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*