Ορεστιάδα: Καμμιά συγκεκριμένη δέσμευση δεν υπήρξε από τον Πρόεδρο της ΕΒΖ Ν.Παπαϊωάννου

Ορεστιάδα: Καμμιά συγκεκριμένη δέσμευση δεν υπήρξε από τον Πρόεδρο της ΕΒΖ Ν.Παπαϊωάννου

Τη διαβεβαίωση ότι πρόθεση της διοίκησης είναι η διασφάλιση του μέλλοντος της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα, όπως και η διασφάλιση αγροτών και εργαζομένων, αλλα καμμιά συγκεκριμένη δέσμευση δεν έδωσε ο νέος πρόεδρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), Νίκος Παπαϊωάννου.

Όλα αυτά στη διάρκεια συνάντησης που είχε με στελέχη της τοπική διοίκησης και το προσωπικό του ζαχαρουργείου της εταιρείας, κατά την χθεσινή επίσκεψη του στην Ορεστιάδα. «Είμαστε στην ίδια μεριά με τους εργαζομένους, τα προβλήματά τους είναι και δικά μας. Η θέση του ομίλου είναι ότι όποια λύση και αν βρεθεί, θα πρέπει να είναι βιώσιμη συνολικά» είπε ο κ. Παπαϊωάννου.

Αναφερόμενος στην πιθανή μετάβαση της βιομηχανίας, στα «χέρια» του fund του Λούκας Φέκερ, υπογράμμισε πως συνεχίζεται το σοβαρό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί , έχει ήδη υπογραφεί μία πρώτη συμφωνία ανταλλαγής στοιχείων ώστε να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος στην εταιρεία, ενώ στο επιχειρηματικό σχέδιο που έχει κατατεθεί, προβλέπεται η διατήρηση της λειτουργίας των ζαχαρουργείων της Ορεστιάδας και του Πλατέως και ίσως ενός ακόμη, με μακροχρόνιο πλάνο βιωσιμότητας της τευτλοκαλλιέργειας καθώς ο νέος φορέας ενδιαφέρεται για σύναψη συμβολαίων με τους αγρότες, με τριετή διάρκεια .

Επιπλέον σημείωσε ότι οι απαιτούμενες διαδικασίες προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς , με όλους τους εμπλεκομένους και στον επόμενο ενάμιση μήνα, μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της βιομηχανίας.

«Δεν υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα, πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος στην εταιρεία. Από την πλευρά των πιστωτών έγιναν οι διεργασίες με την πιστώτρια τράπεζα και φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία για το κούρεμα των χρεών που είναι μείζον ζήτημα» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΒΖ. Όσον αφορά στις οικονομικές οφειλές προς αγρότες, που προέρχονται από τα περσινά ασυγκόμιστα τεύτλα στην περιοχή αλλά και των δύο μηνών μισθοδοσίας των εργαζομένων, υπήρξαν διαβεβαιώσεις για την τακτοποίησή τους, παρά το γεγονός της υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 106 του πτωχευτικού κώδικα , όπως διευκρινίστηκε.

Παράλληλα εξετάζεται ακόμα, το που θα γίνει τελικά η επεξεργασία της φετινής παραγωγής, με επικρατέστερο σενάριο, τα ζαχαρότευτλα των περίπου τριών χιλιάδων στρεμμάτων που έχουν σπαρθεί στον Έβρο, να σταλούν στη μονάδα του Πλατέως, καθώς το κόστος λειτουργίας του τοπικού ζαχαρουργείου για να επεξεργαστεί την ιδιαίτερα μειωμένη φετινή παραγωγή, θα είναι «δυσβάσταχτο».

Πηγή: ΕΡΤ Ορεστιάδας
Σύνταξη:Δήμητρα Παρασκευοπούλου

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*