Υπογράφηκε η συμφωνία ΔΕΠΑ-Gastrade για τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Υπογράφηκε η συμφωνία ΔΕΠΑ-Gastrade για τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

Eπεσαν οι υπογραφές  μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

To μεσημέρι της Παρασκευής στο πλαίσιο του Southeast Europe Energy Forum το οποίο διοργανώνεται από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο και την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Δημήτρης Τζώρτζης και ο πρόεδρος της GASTRADE, Ιωάννης Αράπογλου υπέγραψαν τη συμφωνία για τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ ως μετόχου στο πρόγραμμα υποδομών FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο αναμένεται να διασφαλίσει νέες ποσότητες φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς της Νότιο-Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια.

Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε παρόντος του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ που είναι ένθερμος υποστηρικτής της οικονομικής και όχι μόνο, παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή της Θράκης και ιδιαίτερα του Έβρου.

Όπως ανέφερε ο κ. Αράπογλου, πρόεδρος της Gastrade, «αυτή τη στιγμή υπογράψαμε τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας». Ο κ. Τζώρτζης, πρόεδρος της ΔΕΠΑ, σημείωσε από την πλευρά του «ότι χρειάστηκε χρόνος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία η οποία υπεγράφη. Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε από εδώ και πέρα, συγχαρητήρια στους διοργανωτές του φόρουμ».

Όσον αφορά στην πορεία του έργου, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί το market test ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του χρόνου και στο β’ μισό του 2020 θα είναι πλήρως λειτουργικό.

Όπως ανέφερε o Δρ. Ανδριοσόπουλος, πρόεδρος της HAEE και συνδιοργανωτής του Southeast Europe Energy Forum σχολιάζοντας την υπογραφή της συμφωνίας, «η συγκεκριμένη επένδυση θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες να βρουν κατ’ αρχήν μία δίοδο και εναλλακτικούς αγοραστές σε μια περιοχή η οποία είναι αρκετά κλειστή για άλλους ανταγωνιστές.

Μιλάω για την περιοχή των Βαλκανίων, για τις άλλες χώρες οι οποίες βρίσκονται βόρεια της Ελλάδος (Βουλγαρία, Σερβία), οι οποίες δεν προμηθεύονται αυτή τη στιγμή άλλο αέριο, πλην του ρωσικού το οποίο έρχεται μέσω αγωγού από την Ουκρανία.

Το project της Αλεξανδρούπολης θα δώσει τη δυνατότητα και στους δυνητικούς αγοραστές σε αυτές τις χώρες των Βαλκανίων να διαφοροποιήσουν λίγο και τις πηγές προμήθειας. Γενικότερα, το LNG έχει αλλάξει δραματικά την αγορά φυσικού αερίου παγκοσμίως με αιχμή του δόρατος την Αμερική λόγω της πολύ φθηνής παραγωγής ειδικά μέσω του σχιστολιθικού αερίου, το οποίο έχουν τη δυνατότητα να το παράξουν σε πολύ χαμηλή τιμή και μετά αφού το υγροποιήσουν να το μεταφέρουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Βλέπουμε μια μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα του αερίου κατ’ αναλογίαν όπως συμβαίνει στις αγορές του πετρελαίου, κάτι που καθίσταται δυνατόν μέσω των καραβιών που μεταφέρουν LNG και μέσω των μονάδων υγροποίησης (από εκεί που εξάγεται το αέριο) και των μονάδων αεριοποίησης (εκεί που μπορούν να δεχθούν αυτό το αέριο).

Το κόστος έχει πέσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ένας από τους τρόπους εισαγωγής αερίου με τη μορφή LNG γίνεται με αυτές τις πλωτές μονάδες (όπως είναι και το προτεινόμενο project στην Αλεξανδρούπολη). Αυτές οι μέθοδοι ρίχνουν το κόστος μέχρι και 3 και 4 φορές σε σχέση με τα παραδοσιακά terminals, τα οποία βρίσκονται στην ξηρά», τόνισε επίσης.

Το παρόν έδωσε και ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ

Στο Southeast Europe Energy Forum στη Θεσσαλονίκη ως μέλος της θεσμικής αντιπροσωπείας της Αλεξανδρούπολης προσκεκλημένος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, που τον βλέπουμε στην φωτογραφία με τον  Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμο Αναστασόπουλο. Άλλωστε είναι συχνή η παρουσία του σε παρόμοια κορυφαία και σημαντικά για τις οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας συνέδρια και forum.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου που διοργανώνει το Amcham σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και το Atlantic Council υπεγράφη η πολυαναμενόμενη συμφωνία μεταξύ ΔΕΠΑ και Gastrade για συμμετοχή της πρώτης στο FSRU της Αλεξανδρούπολης παρουσία του Under Secretary of Energy των Ηνωμένων Πολιτειών Mark Menezes και των Υπουργών Ενέργειας της Ελλάδος, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Ισραήλ.

Πάιατ: Το FSRU της Αλεξανδρούπολης αποτελεί

προτεραιότητα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ

“Το FSRU της Αλεξανδρούπολης αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός Πρέσβης Geoffrey Pyatt από το βήμα του forum.


Πηγή:  iefimerida.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*