ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Ακυρώνονται αιμοδοσίες στον Έβρο, επειδή δεν υπάρχει οδηγός για το ειδικό ασθενοφόρο

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Ακυρώνονται αιμοδοσίες στον Έβρο, επειδή δεν υπάρχει οδηγός για το ειδικό ασθενοφόρο

Την στιγμή που το αίμα είναι πολύτιμο και η κοινωνική προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών τεράστια, ακυρώνονται  αιμοδοσίες σε χωριά του Έβρου επειδή δεν υπάρχει οδηγός για το ειδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εθελοντών αιμοδοτών νομού Έβρου. 
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Στις 2/9/2018 και ημέρα Κυριακή, θα λάμβανε χώρα μια αιμοδοσία, που είχε προγραμματιστεί από τον Εθελοντικό Αιμοδοτικό Σύλλογο Λεπτής “Άγιος Σπυρίδων” σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Δυστυχώς και ενώ όλα είχαν προετοιμαστεί και από την πλευρά του συλλόγου που μεγάλη επιμέλεια ενημέρωσαν για να συγκεντρώσουν τους εθελοντές αιμοδότες αλλά και από το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου που είχε προετοιμαστεί ως προσωπικό και εξοπλισμό που θα συμμετέχει, δεν κατέστη δυνατό να γίνει η μετακίνηση.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ένα χρόνιο πρόβλημα της μετακίνησης του κινητού  συνεργείου αιμοληψίας του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου στους κατά τόπους εθελοντικούς συλλόγους που δραστηριοποιούνται στα χωριά του Έβρου.

Οι εθελοντικοί σύλλογοι, που με μεγάλη δυσκολία και κόπο προσπαθούν να κρατήσουν τους τακτικούς εθελοντές, ενεργούς και τα χωριά τους ζωντανά, τώρα αντιμετωπίζουν και την απουσία της κινητής μονάδας αιμοληψίας, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται η μέρα διεξαγωγής της αιμοδοσίας. Αυτό επιφέρει κατά πρώτον την μείωση των συλλεχθέντων μονάδων αίματος αλλά και την ανασφάλεια και τον προβληματισμό των εθελοντών,  που ως γνωστό κανονίζουν και προγραμματίζουν με δυσκολία το πρόγραμμα τους, για να παραβρεθούν την ημέρα και ώρα που θα τους ζητηθεί.

Η ακύρωση, η αναβολή και επαναπρογραμματισμός μονό επιπλέον κούραση, αναποτελεσματικότητα και αβεβαιότητα δημιουργεί για το μέλλον της αιμοδοσίας και για τους εθελοντές αιμοδότες.

Για τους λόγους αυτούς ως Ένωση Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Έβρου και κάθε σύλλογος και ομάδα ξεχωριστά δηλώνουμε τον προβληματισμό μας, αλλά και την ανησυχία μας, για την συνέχεια της αιμοδοσίας στο Νομό μας.

Ως εκ τούτου θέλουμε να επιληφθούν οι αρμόδιοι του θέματος, ούτος ώστε να μην ξανασυμβεί τουλάχιστον από τούδε και στο εξής, για να επανέλθει η ομαλότητα και η ηρεμία. Έχουμε υπόψη μας αυτή την δυσμενή κατάσταση και θα την παρακολουθούμε στενά”.

Στρατιώτες οδηγοί του ασθενοφόρου λόγω

έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ του Διδυμοτείχου

Τα τελευταία χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ, την κινητή μονάδα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου που προορίζεται για την αιμοδοσία, την οδηγεί στρατιώτης από στρατιωτική μονάδα του Έβρου, σε συνεργασία με το νοσοκομείο. Αν και η εικόνα του στρατού να οδηγεί τα ασθενοφόρα του νοσοκομείου ξενίζει πολλούς κατοίκους, ταυτόχρονα προκαλεί ικανοποίηση, καθώς έστω και έτσι καλύπτονται οι ανάγκες για αιμοδοσία.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στο iefimerida ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων και Ομάδων Εθελοντών Αιμοδοτών του Νομού Έβρου κ. Παναγιώτης Φυδανάκης, την εβδομάδα που μας πέρασε ακυρώθηκε η προγραμματισμένη αιμοδοσία στο χωριό Λεπτή Ορεστιάδος, καθώς αυτή τη φορά δεν υπήρχε ούτε στρατιώτης για να οδηγήσει το ασθενοφόρο.

«Οι εξορμήσεις που γίνονται εκτός νοσοκομείου Διδυμοτείχου για μια αιμοδοσία σε κάποιο χωριό, ή όπου δραστηριοποιούνται αιμοδοτικοί σύλλογοι, δεν πραγματοποιούνται διότι δεν μπορεί να γίνει η μεταφορά του συνεργείου αιμοδοσίας» δηλώνει ο κ. Φυδανάκης. Όπως υποστηρίζει, «το ΕΚΑΒ είναι αρμόδιο για να μεταφέρει το συνεργείο στους κατά τόπους αιμοδοτικούς συλλόγους για να κάνουμε την αιμοδοσία. Όμως εδώ και καιρό το ΕΚΑΒ επικαλείται έλλειψη προσωπικού για να μπορέσει να στελεχώσει αυτή την εξόρμηση και για αυτόν τον λόγο δεν στέλνει οδηγό. Την κινητή μονάδα την οδηγούν στρατιώτες».

Ο κ. Φυδανάκης εκφράζει την ανησυχία του για την τελευταία αιμοδοσία που ακυρώθηκε λόγω έλλειψης οδηγού. «Την τελευταία φορά, πριν τρεις μέρες, που υπήρχε μια αιμοδοσία στο χωριό Λεπτή Ορεστιάδος δεν πραγματοποιήθηκε διότι δεν υπήρχε ούτε στρατιώτης οδηγός. Αυτό μας ανησυχεί. Κατά καιρούς έχουν ακυρωθεί και άλλες αιμοδοσίες», καταλήγει.

«Οι αιμοδοσίες θα συνεχιστούν κανονικά»

Όπως τόνισε στο iefimerida αρμόδια πηγή από το νοσοκομείο Διδυμοτείχου, η ακύρωση της αιμοδοσίας ήταν μεμονωμένη και οι αιμοδοσίες που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το επόμενο διάστημα στα χωριά του Έβρου θα γίνουν κανονικά, με τη συνδρομή στρατιώτη που θα οδηγεί το ασθενοφόρο του νοσοκομείου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αιμοδοσία που ακυρώθηκε στη Λεπτή θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Οκτώβριο. «Το ιδανικό θα ήταν οι ανάγκες να καλύπτονταν με οδηγούς από το ΕΚΑΒ και όχι με στρατιώτες» επισημαίνει η ίδια πηγή και προσθέτει: «Ωστόσο, το βασικό για εμάς είναι να υπάρχει οδηγός, έστω και στρατιώτης και να γίνονται οι αιμοδοσίες».

«Έχουμε μόνο 7 οδηγούς ΕΚΑΒ στο Διδυμότειχο»!

Το iefimerida επικοινώνησε και με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Έβρου, κ. Αντώνη Τερζή, ο οποίος επιβεβαίωσε τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, οι οποίες όπως τόνισε, καλύπτονται από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχει οδηγός του ΕΚΑΒ που να μπορεί να διατεθεί για την κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Διδυμοτείχου.

«Εγώ σαν ΕΚΑΒ αυτή τη στιγμή στο Διδυμότειχο έχω 7 υπαλλήλους. Για να καλυφθούν οι ανάγκες κόβονται βάρδιες από το Διδυμότειχο και έρχεται από Αλεξανδρούπολη ασθενοφόρο. Παλαιότερα είχαμε 12 άτομα για να βγαίνει μια 24ωρη βάρδια. Τώρα δεν βγαίνει 24ωρη βάρδια με 7 άτομα. Κάποιες βάρδιες τις καλύπτει με αυτοκίνητο η Αλεξανδρούπολη», δηλώνει στο iefimerida ο πρόεδρος εργαζομένων ΕΚΑΒ Έβρου κ. Αντώνης Τερζής και προσθέτει: «Στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει οδηγός που εξυπηρετεί μόνο την αιμοδοσία. Αν υπήρχε προσωπικό στο Διδυμότειχο, αν έβγαιναν οι βάρδιες και περίσσευε κάποιο άτομο, θα πήγαινε να κάνει και την αιμοδοσία. Όντως χρειαζόμαστε το αίμα, αλλά είναι προτιμότερο να βρίσκεται το προσωπικό στο δρόμο για να σώσει κάποιον πολίτη, παρά για την αιμοδοσία», καταλήγει.


Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*