ΕΚΤΑΚΤΟ: Παρέδωσαν πίσω στους Τούρκους, στη γέφυρα Κήπων 18.30′ τους δυο συλληφθέντες στρατιωτικούς οι ελληνικές αρχές

ΕΚΤΑΚΤΟ: Παρέδωσαν πίσω στους Τούρκους, στη γέφυρα Κήπων 18.30′ τους δυο συλληφθέντες στρατιωτικούς οι ελληνικές αρχές

Πριν από μισή περίπου ώρα και συγκεκριμένα στις 18.30′, οι ελληνικές αρχέςπαρέδωσαν πίσω στους Τούρκους τους δυο στρατιωτικούς που συνελήφθησαν λίγο πριν το μεσημέρι στην περιοχή των Φερών, όταν εισήλθαν στο ελληνικό έδαφος και μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους 5 συνολικά Τούρκους που μπήκαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, που εξ αρχής είχε επισημάνει ότι ετοιμάζεται η άμεση επιστροφή τους στην Τουρκία, ενεργοποιήθηκε η ελληνοτουρκική επιτροπή διαχείρισης κρίσεων σε τοπικό επίπεδο, η οποία χρόνια τώρα επιλύει με αμοιβαίες εξηγήσεις παρόμοια θέματα. Έτσι συμφωνήθηκε να επιστρέψουν οι δυο συλληφθέντες στρατιωτικοί στην Τουρκία και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με στρατιωτικό τζιπ έφτασαν στην γέφυρα των Κήπων, όπου και παρέδωσαν σε τουρκική αντιπροσωπεία τον έφεδρο ανθυπολοχαγό και τον λοχία.

Κρατούνταν στο Στρατόπεδο Βογιατζή

στην Καβησό Φερών οι δυο Τούρκοι

Οι δυο στρατιωτικοί κρατούνταν στο Στρατόπεδο Βογιατζή στην Καβησό Φερών, ενώ γινόταν οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως ήταν συνολικά 5 οι Τούρκοι που μπήλαν στο ελληνικό έδαφος, στο Δέλτα του Έβρου και στην περιοχή με τις καλύβες. Στην αρχή μπήκαν μέσα και οι 5, αλλά μόλις έγιναν αντιληπτοί από την ελληνική στρατιωτική περίπλο, οι 4 έτρεξαν και μπήκαν στο τουρκικό έδαφος. Μόνο ο ένας λοχίας δεν πρόλαβε και συνελήφθη. Τότε ξαναμπήκε ο δόκιμος Τούρκος ανθυπολοχαγός να τον αναζητήσει και οι Έλληνες στρατιώτες τον συνέλαβαν αυτόν. Μάλιστα υπήρξαν και πυροβολισμοί, αν και από το ΓΕΣ διαψεύδεται, στην προσπάθεια που έγινε από την πρώτη στιγμή να υποβαθμιστεί το θέμα.

ΔΕΙΤΕ: Συνελήφθη οπλισμένος Τούρκος στρατιωτικός σε ελληνικό έδαφος. Ετοιμάζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία

Πηγές του υπουργείου Εθνικής ΄Αμυνας διαβεβαιώνουν ότι «Το επεισόδιο έχει λήξει μετά από επικοινωνία του Π.Καμμένου με τον Χ.Ακάρ». Προφανώς ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας συμφώνησε με τον ομόλογο του να επιστραφούν πίσω οι δυο συλληφθέντες στρατιωτικοί.

Οι Τούρκοι δεν ενεργοποίησαν τον

Μάρτιο την διακρατική επιτροπή

Η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να κατηγορηθεί, αν τους κρατούσε όπως έκαναν οι Τπύρκοι με τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη, ότι κάνει αυτά που κατηγορούσε επί 6 μ.ήνες τους Τούρκους για τους Έλληνες στρατιωτικούς. Άλλωστε η χώρα μας είναι γνωστή για την… φιλοξενία της, οπότε δεν θέλησενα κρατήσει ούτε μια ημέρα δυο Τούρκους στρατιωτικούς που μπήκαν οπλισμένοι σε ελληνικό έδαφος, Γι’ αυτό και ενεργοποίησε την ελληνοτουρκική επιτροπή που βρίσκεται στους Κήποτς και χειρίζεται παρόμοιες υποθέσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο, απλώς να θυμίσουμε, ότι η Τουρκία δεν έκανε το ίδιο, αν και συνηθίζονταν επί δεκαετίες η συγκεκριμένη διαχείριση τέτοιων θεμάτων, αλλά κράτησε επί 167 μέρες τους δυο στρατιωτικούς μας. Τώρα η Ελλάδα ούτε καν μια-δυο ημέρες, όσες κρατήθηκε στην Ορεστιάδα ο υπάλληλος του δήμου Αδριανούπολης που μπήκε με μηχάνημα έργου στο ελληνικό έδαφος, δεν έμειναν οι οπλισμένοι Τούρκοι και τους επιστρέψαμε. Ίσαως για να μην… επισκιαστούν οι “τρομερές” εξαγγελίες Τσίπρα στην ΔΕΘ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ-ΝΕΑ ΕΞΕΛΙΞΗ: Δύο οι Τούρκοι στρατιωτικοί που αιχμαλωτίστηκαν, ενώ υπήρξε “μάχη” με ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΩΝ

Είναι άγνωστο αν παραμείνει, μετά την παράδοση των δύο Τούρκων στην πατρίδα τους από την γέφυρα των Κήπων, η επιφυλακή που υπάρχει σε μερικές μονάδες και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων στον Έβρο. Γιατί μπορεί το ΓΕΣ και γενικότερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να ήθελε να υποβαθμίσει το θέμα επικοινωνιακά, αλλά η ουσία είναι πως απ’ το μεσημέρι πολλά στελέχη μπήκαν εσπευσμένα στις μονάδες τους.

ΤΩΡΑ: Παραμένει σε ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ο στρατός στον Έβρο, μετά την σύλληψη των δύο Τούρκων στρατιωτικών