Συνελήφθη οπλισμένος Τούρκος στρατιωτικός σε ελληνικό έδαφος. Ετοιμάζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία

Συνελήφθη οπλισμένος Τούρκος στρατιωτικός σε ελληνικό έδαφος. Ετοιμάζεται η άμεση επιστροφή του στην Τουρκία

Όσο περνάει η ώρα επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μετέδωσε το Evros-news.gr ότι συνελήφθη τελικά Τούρκος στρατιωτικός στην ευρύτερη περιοχή των Φερών, κοντά στον Πέπλο, από ελληνική στρατιωτική περίπολο. Πέρασε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στο ελληνικό έδαφος, έφερε τον οπλισμό του, ενώ η σύλληψη του έθεσε αυτόματα σε συναγερμό τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Στρατιωτικές πήγες και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ, πιβεβαιώνουν ουσιαστικά την σύλληψη, αλλά επισημαίνουν ότι πρόκειται για χαμηλής έντασης περιστατικό, οι λεπτομέρειες του οποίου θα δημοσιοποιηθούν με ανακοίνωση με ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Απλά διαψεύδεται ότι έπεσαν πυροβολισμοί κατά την σύλληψη.

Ετοιμάζονται να επιστρέψουν τον Τούρκο στρατιωτικό

άμεσα στην πατρίδα του. Αν δεν παραδόθηκε ήδη πίσω

Οι πληροφορίες μας όμως αναφέρουν, ότι αμέσως μετά την σύλληψη του Τούρκου στρατιωτικού, του οποίου είναι ακόμα άγνωστος ο βαθμός, η ιδιότητα, η μονάδα που υπηρετεί και άλλες λεπτομέρειες, τέθηκαν σε επιφυλακή σε όλο το μήκος του νομού Έβρου, τα Τμήματα Χρονικής Ετοιμότητας, πιο γνωστά ως ΤΧΕ, από την περιοχή τηςε Αλεξανδρούπολης μέχρι και τις Καστανιές. Εκεί όπου την 1η Μαρτίου είχαν συλληφθεί από τους Τούρκους οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, οι οποίοι παρέμειναν φυλακισμένοι από τους Τούρκους επί 167 ημέρες στην Αδριανούπολη και αφέθηκαν ελεύθεροι τελικά στις 14 Αυγούστου.

Αντίθετα, τόσο οι τοπικές στρατιωτικές όσο και οι αστυνομικές αρχές, αποφεύγουν να πουν το παραμικρό, παραπέμπουν σε κεντρικό επίπεδο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τηρούν “σιγή ιχθύος”. Όλα δείχνουν πως ετοιμάζονται να επιστρέψουν άμεσα τον Τούρκο στρατιωτικό στην πατρίδα του, αν δεν παραδόθηκε ήδη από την γέφυρα των Κήπων. Γι’ αυτό και η φανερή προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να περιοριστεί η έκταση της σύλληψης του σε ελληνικό έδαφος.

Η αιματηρή συμπλοκή το 1986 στην ίδια περιοχή

με τον στρατιώτη Ζήση Καραγώγο νεκρό 

Να θυμίσουμε ότι στην ίδια περιοχή του Πέπλου,  τον Δεκέμβριο του 1986, σημειώθηκε θερμό αιματηρό επεισόδιο ανάμεσα σε δυνάμεις Πεζικού της Ελλάδος και της Τουρκίας, που τελείωσε με δύο Τούρκους κι έναν Ελληνα νεκρούς. Ο στρατιώτης Ζήσης Καραγώγος του 534 Τάγμα Προκαλύψεως με έδρα τον Πέπλο έχασε την ζωή του στην ανταλλαγή πυροβολισμών με τους Τούρκους.

Ακολούθησε η υπόθεση που συγκλόνισε επί 6 μήνες την Ελλάδα αλλά και προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με την σύλληψη την 1η Μαρτίου στις Καστανιές, των δύο Ελλήλων στρατιωτικών Μητρετώδη και Κούκλατζη, οι οποίοι μπήκαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος. Κι ενώ όλοι πέρίμεναν να γίνει η ρύμθιση ρουτίνας, σε συννενόηση δηλαδή των τοπικών διοικητών, οι δυο στρατιωτικοί δηλαδή να παραδοθούν πίσω στην Ελλάδα, οι Τούρκοι τους κράτησαν φυλακισμένους στην Αδριανούπολη και χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορία, μέχρι την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου.

Προφανώς τώρα η ελληνική πλευρά δεν θέλει να κάνει το ίδιο και έχει αποφασιστεί να επιστραφεί άμεσα ο Τούρκος στρατιωτικός στην πατρίδα του. Κι επειδή το θέμα όσο και αν καταβλήθηκε προσπάθεια να μείνει κρυφό, μαθεύτηκε λόγω της αυξημένης ετοιμότητας που τέθηκαν τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Έβρου, πληροφορούμαστε πως ενημερώθηκε η Νέα Δημοκρατία από κυβερνητικούς αξιωματούχους. Τόσο για τις λεπτομέρειες του συμβάντος όσο και για την πρόθεση να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να επιστραφεί στην πατρίδα του ο συλληφθείς.