Θράκη: Οι ψευτομουφτήδες πολώνουν το κλίμα εντός μειονότητας

Θράκη: Οι ψευτομουφτήδες πολώνουν το κλίμα εντός μειονότητας

Με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης σε πρωταγωνιστικό ρόλο εντός Θράκης και κυρίως εντός μειονότητας διαμορφώνουν ένα αρνητικό κλίμα.

Στο επίκεντρο αυτού οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στη λειτουργία των Μουφτειών. Η διαβούλευση επί του προεδρικού διατάγματος που είναι απαραίτητο για την έναρξη ισχύος του νόμου για την κατάργηση της υποχρεωτικής προσφυγής στο Μουφτή και τον Ισλαμικό Νόμο για τους μουσουλμάνους της Θράκης, και περιέχει τους δικονομικούς κανόνες για τις υποθέσεις που όλοι οι διάδικοι θα επιλέξουν να προσφύγουν στη δικαιοδοσία ενός Μουφτή, ολοκληρώθηκε χθες Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.

Μία μέρα πριν τη λήξη της διαβούλευσης ο ψευτομουφτής απεύθυνε πρόσκληση συνέντευξης Τύπου σε εκπροσώπους του τουρκόφωνου και του ελληνοφώνου Τύπου της περιοχής. Και είναι αλήθεια ότι δεύτερη φορά το έπραξε προς τον ελληνόφωνο Τύπο, όχι φυσικά υποκινούμενος από αγαθές προθέσεις. Στον χώρο της αποκαλούμενης “τουρκικής” νεολαίας Κομοτηνής δόθηκε η συνέντευξη με τον Ιμπραήμ Σερίφ στους “δικούς” του να εμφανίζεται ως …μουφτής και στους δημοσιογράφους των ελληνόφωνων μέσων ως εκπρόσωπος θρησκευτικών λειτουργών. Μάλιστα έφερε μαζί του στην συνέντευξη ιμάμηδες της περιοχής, αλλά και γυναίκες, σε μία προσπάθεια επίδειξης ισχύος.

Εκεί είδαμε έναν ψευτομουφτή να διεκδικεί τα πάντα, εκλογή και Σαρία, για τους Τούρκους μουσουλμάνους της Ελλάδας, όπως τους χαρακτήρισε ο ίδιος για να δεχθεί το χειροκρότημα των συγκεντρωμένων. Έκανε λόγο περί καταπάτησης των δικαιωμάτων που απορρέουν από την συνθήκη της Λωζάννης, ενώ είναι γνωστό ότι τα περί μουφτήδων καθορίζονται στην ελληνοτουρκική συνθήκη του Νοεμβρίου 1913, μετά τους βαλκανικούς πολέμους. Επιχείρησε ιστορική αναδρομή στα περί μουφτειών σε ένα “δικό” του κοινό, αφού μίλησε μόνο στην τουρκική γλώσσα για να φτάσει στο 1990, όταν ενώ υπήρχαν νόμιμοι μουφτήδες έγινε στην Θράκη από τοπικούς παράγοντες της μειονότητας παρωδία εκλογών και εξέλεξαν τους ψευτομουφτήδες Μ. Αγγά και Ι. Σερήφ. Ερωτώμενος από τον “Χ” αν αυτές οι εκλογές παρωδία διά ανάταση χειρός στα τεμένη από όπου αποκλείστηκαν οι γυναίκες είναι κατά την άποψή του δημοκρατικές εκλογές ο ψευτομουφτής απάντησε “με ψήφισαν 12.000 άτομα“.

Όσο για τον αποκλεισμό των γυναικών είπε μόνο ότι το Ισλάμ πάντα προστατεύει την γυναίκα και στην προκειμένη περίπτωση η ψήφος ανήκει στον αρχηγό της οικογένειας, δηλαδή τον άντρα. Θυμίζουμε ότι στις εκλογές του 2006 στην Ξάνθη, για ανάδειξη του ψευτομουφτή Αχμέτ Μετέ, συμμετείχε περιορισμένος και προεπιλεγμένος αριθμός μουσουλμάνων με αποκλεισμό βεβαίως των γυναικών. Με αυτά κι άλλα αναχρονιστικά επιχειρήματα, ο ψευτομουφτής Κομοτηνής προσπάθησε να πείσει για την άποψή του που δεν είναι άλλη από την εκλογή μουφτή, ο οποίος όμως να διατηρεί και τα δικαστικά του καθήκοντα εφαρμόζοντας τη Σαρία.

Μάλιστα ο ψευτομουφτής που ήθελε να γίνει …μουφτής, έφτασε σε σημείο να εξισώνει εαυτόν με τον οικουμενικό πατριάρχη.

Την ώρα που ο ψευτομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου στην Κομοτηνή, το αντίστοιχο έπραττε και ο ψευτομουφτής Ξάνθης. Η κοινή τους ανακοίνωση διαμοιράστηκε στον Τύπο. Την παραθέτουμε αυτολεξεί και χωρίς περικοπές προκειμένου όλοι να λάβουν γνώση του αυθεντικού περιεχομένου:

“Εξετάσαμε το προεδρικό διάταγμα το οποίο στα πλαίσια της τροπολογίας καθιστά προαιρετικές τις δικαστικές αρμοδιότητες των μουφτειών.

Βλέπουμε πως διαμέσου του εν λόγω διατάγματος γίνεται προσπάθεια  σχεδόν να αλυσοδεθούν οι μουφτείες, που αποτελούν την εγγύηση των θρησκευτικών ελευθεριών –που είναι καταγεγραμμένες σε διεθνή έγγραφα- της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης.

Γίνεται προσπάθεια  οι μουφτείες που αποτελούν ζωτικό φορέα της μειονότητας να τεθούν υπό τον έλεγχο διορισμένων κρατικών υπαλλήλων, ενώ ο στόχος είναι να καταστούν οι μουφτείες συνηθισμένες κρατικές υπηρεσίες. Σαν μην έφτανε η αφαίρεση του δικαιώματος της μειονότητας για εκλογή του μουφτή, αυτή τη φορά εκκενώνουν τις  μουφτείες  λειτουργικά και υπηρεσιακά.

Μάλιστα απαγορεύεται στην μειονότητα να μιλά την  μητρική της γλώσσα  στις  μουφτείες. Η κατάσταση αυτή, συνιστά συνέχεια της συνεχιζόμενης από πολλά χρόνια έως τώρα πολιτικής άρνησης της ταυτότητας της μειονότητάς μας.  Επιθυμούμε να τονίσουμε πως ένα τέτοιο μέτρο θα αποτελεί παραβίαση των οικουμενικών μειονοτικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνουμε πως απορρίπτουμε κατηγορηματικά το αντίθετο στις απόψεις της κοινής γνώμης σχέδιο νόμου και δηλώνουμε πως το εν λόγω κείμενο δεν θα γίνει αποδεκτό από την μειονότητα”.

Ο πρόεδρος των επιστημόνων μειονότητας
Αλγεινή εντύπωση μας προκάλεσε η παρουσία στην συνέντευξη του προέδρου των επιστημόνων μειονότητας Αχμέτ Ερτζάν. Και μπορεί να αναφέρεται στο πλέον μορφωμένο κομμάτι της μειονότητας, όμως εκείνος επέλεξε να κάτσει δίπλα στον ψευτομουφτή υιοθετώντας στην πράξη τα λαϊκίστικα επιχειρήματα, ενώ αυτό που πρέπει να κάνει είναι να προωθήσει τον νηφάλιο διάλογο εντός μειονότητας. Ειδικά τώρα που η Ροδόπη διαθέτει τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, δύο εκ των οποίων στην κυβέρνηση. Πάντως ο κος Ερτζάν πήρε την “ευλογία” του ψευτομουφτή για να μεταφέρει τις αντιδράσεις του στον υπουργό Παιδείας.

Στον απόηχο των εξελίξεων που αφορούν στις Μουφτείες και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ο “Χ” από όπου κι προέρχονται, κρατάμε στο τέλος το κλίμα πόλωσης που επιχειρείται να διαμορφωθεί, κυρίως εντός μειονότητας, για ένα θέμα που επείγει να λυθεί με σεβασμό προς την θρησκεία των μουσουλμάνων της Θράκης αλλά και με εγγυήσεις για την ειρηνική συμβίωση στην περιοχή χωρίς εξωχώριες παρεμβάσεις.

Πηγή: xronos.gr