Εγκαίνια Κέντρου Οικοτεχνίας-Χειροτεχνίας Φυλακτού(ΒΙΝΤΕΟ)

Εγκαίνια Κέντρου Οικοτεχνίας-Χειροτεχνίας Φυλακτού(ΒΙΝΤΕΟ)

Tα εγκαίνια του Κέντρου Οικοτεχνίας Χειροτεχνίας στο Φυλακτό που θα λειτουργεί υπό την διεύθυνση του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού, πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στο χωριό Φυλακτό.

Το Κέντρο Οικοτεχνίας στεγάζεται στο σχολείο του χωριού που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Φυλακτού του Δήμου Σουφλίου και τα εγκαίνια έγιναν παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμου που έκανε και τον αγιασμό.
Όπως επισήμανε ο κ. Γεώργιος Τσιακίρης, μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Τέχνης Μεταξιού, στόχος και σκοπός του κέντρου είναι να διασώσει την παραδοσιακή υφαντική τέχνη του Έβρου δημιουργώντας τμήματα εκμάθησης της παραδοσιακής υφαντικής τέχνης.
«Αναζητώντας συνεργασίες στα πλαίσια της διάσωσης της υφαντικής όραμά μας να ιδρυθεί και να λειτουργήσει σε συνεργασία ένα πανελλήνιο δίκτυο υφαντικής τέχνης έτσι ώστε να καταγραφούν οι τεχνικές και τα μοτίβα της ελληνικής υφαντικής τέχνης. Θα θέλαμε την συνεργασία με όλους τους φορείς της περιοχής του Έβρου έτσι ώστε να καταγράψουμε και να διασώσουμε την μοναδική κληρονομιά των προγόνων μας και να την αναδείξουμε στην νέα εποχή», τόνισε ο κ. Τσιακίρης.


Μοναδικές παραδοσιακές τεχνικές στην υφαντική την βαφική και την τυποβαφική που εφαρμόστηκαν στην περιοχή προσδοκούμε να ξαναζωντανέψουν και μέσα από αυτές νέοι άνθρωποι να βρούνε επαγγελματικές διεξόδους.