Δημοσχάκης: “Ακέφαλο” το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Σοβαρό λειτουργικό έλλειμμα μετά την παραίτητη του αναπληρωτή διοικητή

Δημοσχάκης: “Ακέφαλο” το Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Σοβαρό λειτουργικό έλλειμμα μετά την παραίτητη του αναπληρωτή διοικητή

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με το διοικητικό έλλειμμα που έχει προκύψει στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου μετά τις πρόσφατες παραιτήσεις διοικητικών στελεχών.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, εντός του καλοκαιριού οι δύο αναπληρωτές διοικητές, κ. Σταύρος Τζωίδης του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης αλλά και ο κ. Στέφανος Καρακόλιας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, αφήνοντας διοικητικό κενό σημαντικό για την λειτουργία των δυο μεγαλύτερων μονάδων υγείας του νομού.

Οι συνέπειες των οικειοθελών αποχωρήσεων έχουν ως αποτέλεσμα την έλλειψη εξουσιοδοτημένων στελεχών που δικαιούνται να υπογράφουν εντάλματα πληρωμών αλλά και να εκπροσωπούν νομικά, ειδικά το νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Ερωτάται ο υπουργός πότε και πως θα αποκατασταθεί το διοικητικό έλλειμμα στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, καθώς και πότε θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις υγειονομικές περιφέρειες προκειμένου να προχωρήσει η αναβαθμισμένη αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, το οποίο ακόμα υποφέρει εξαιτίας της διοικητικής εξάρτησής του από το ΠΓΝΑ.

Αναλυτικά η Ερώτηση: 

ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Διοικητικό έλλειμμα στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου ως συνέπεια των παραιτήσεων μελών της γενικά της διοίκησης. Πρόβλημα διαχείρισης και λειτουργίας τους ιδρύματος.

Κύριε Υπουργέ,

Το Νοσοκομείου Διδυμοτείχου έχει γίνει αντικείμενο πολλών ερωτήσεων και συζητήσεων στην ολομέλεια της Βουλής. Κατά την τελευταία συζήτηση (02/07) λάβαμε τις διαβεβαιώσεις ότι τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο και στα πλαίσια του νομοσχεδίου για τις υγειονομικές περιφέρειες θα ικανοποιηθεί το χρονίζον αίτημα του Βόρειου και Κεντρικού Έβρου για την αναβαθμισμένη αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου από αυτό της Αλεξανδρούπολης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Όπως, λογικά, έχετε πληροφορηθεί στις 23/8 υπέβαλε την παραίτησή του ο αναπληρωτής διοικητής τους νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Στέφανος Καρακόλιας  ο οποίος ήδη αποχώρησε από τον νοσοκομείο. Όπως επίσης γνωρίζετε προηγήθηκε στις 06/02/2018 η παραίτηση του πρώην υποδιοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Σταύρου Τζωίδη.

Όσον αφορά τον Νοσοκομείο Διδυμοτείχου κι εξαιτίας της διοικητικής του εξάρτησης από τον Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στέλεχος που προβλέπεται να υπογράφει εντάλματα πληρωμής. Επίσης δεν υπάρχει νομική εκπροσώπηση της συγκεκριμένης μονάδας υγείας. Το αποτέλεσμα είναι να μην προχωρούν οι πληρωμές των προμηθευτών αλλά και πολλές άλλες δυσλειτουργίες που έρχονται να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα κι ελλείψεις.

Οι αποχωρήσεις των υψηλόβαθμων διοικητικών στελεχών των δυο σοβαρότερων μονάδων υγείας του Νομού δεν φαίνεται να έχει ενεργοποιήσει το Υπουργείο προκειμένου να διερευνηθούν οι αιτίες, αλλά κυρίως προς αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας τους.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Πότε και με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να ενισχύσετε την διοίκηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου προκειμένου να αποκατασταθεί η διοικητική λειτουργία του?
  2. Πότε θα προχωρήσει το πολυπόθητο νομοσχέδιο, στο οποίο σύμφωνα με τις υποσχέσεις σας θα προβλέπεται η αναβαθμισμένη αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου από το ΠΓΝΑ?
  3. Έχουν διερευνηθεί οι λόγοι που οι αναπληρωτές διοικητές των ενοποιημένων ιδρυμάτων αποχωρούν ο ένας μετά τον άλλο?