Ζεόλιθος Πετρωτών: Έγκριση για έρευνες και σε δεύτερο οικόπεδο πήρε η εταιρεία “ΟΛΥΜΠΟΣ”

Ζεόλιθος Πετρωτών: Έγκριση για έρευνες και σε δεύτερο οικόπεδο πήρε η εταιρεία “ΟΛΥΜΠΟΣ”

Έγκριση για την διενέργεια ερευνητικών εργασιών, με σκοπό τη διαπίστωση ύπαρξης βιομηχανικού ορυκτού ζεόλιθου στην περιοχή Κόκκαλο” των Πετρωτών, αυτή την φορά σε άλλο οικόπεδο έκτασης 14,3846 στρ., εξασφάλισε η εταιρεία της Θεσσαλονίκης “ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ” από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.

Σύμφωνα με την απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Ιωάννη Σάββα: “Εγκρίνουμε την διενέργεια ερευνητικών εργασιών με επιφανειακή δειγματοληψία και γεωχημικές αναλύσεις των δειγμάτων από την εταιρία ΟΛΥΜΠΟΣ Α.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ με σκοπό τη διαπίστωση ύπαρξης βιομηχανικού ορυκτού «ζεολίθου» σε δημόσιο λατομικό χώρο έκτασης 14,3846 στρ., στη θέση «Κόκκαλο», Τ.Κ. Πετρωτών, της Δ.Ε. Τριγώνου του Δήμου Ορεστιάδας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου”.
​Σύμφωνα με το σκεπτικό της εγκριτικής απόφασης από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης: “Ο αιτούμενος χώρος έχει κοινά όρια με χώρο 83.437,30 τ.μ. ο οποίος είναι μισθωμένος από την ίδια εταιρία Όλυμπος Α.Ε. με το υπ’ αριθμ. 1214/09-12-2016 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Καβάλας Αναστασίας Τσαμπάζη. Στο μισθωμένο αυτό χώρο είναι υπό εξέλιξη εκμετάλλευση ζεόλιθου, ήδη δεν έχουν μεταφερθεί στο εργοστάσιο της εταιρίας στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης 2.500 τόνοι και έχει γίνει επεξεργασία μέρους αυτών και η επιτυχής διάθεσής του στην αγορά, για γεωργικές και κτηνοτροφικές χρήσεις.
Από την εκμετάλλευση αυτή όπως και από γεωτρήσεις που διενεργήθηκαν εντός του χώρου και εκτεταμένες δειγματοληψίες στο χώρο έχει σχηματιστεί πλήρης εικόνα των γεωλογικών ορυκτολογικών και κοιτασμολογικών χαρακτηριστικών στοιχείων του κοιτάσματος….”.
Υπήρξε ήδη εκμετάλλευση στο εργοστάσιο της ΟΛΥΜΠΟΣ
στη Θεσσαλονίκη, αλλά και αντιδράσεις των κατοίκων
Μασ θυμίσουμε ότι με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε χορηγηθεί στην εταιρεία «Όλυμπος» άδεια εκμετάλλευσης λατομείου ζεόλιθου, σε έκταση 83,4 στρεμμάτων στη θέση «Κόκκαλο». Παρά τις αντιδράσεις τόσο των κατοίκων των Πετρωτών όσο και των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Ορεστιάδας για το σχέδιο της εταιρείας «Όλυμπος» να εξορύσσει τον ζεόλιθο από το κοίτασμα και να το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης για την επεξεργασία, αυτό τελικά και έγινε.
Κάποια στιγμή υπήρξαν διαρροές από την συγκεκριμένη εταιρεία ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για την εξόρυξη ζεόλιθου από τα Πετρωτά, επειδή υπήρξε πρόβλημα διάθεσης του. Όμως η νέα εξέλιξη δείχνει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, μια και έκανε αίτηση και πήρε την έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να κάνει έρευνες και σε διπναό οικόπεδο που έχει εξασφαλίσει.
Ενδιαφέρον φυσικά έχει ποιά θα είναι η αντίδραση των κατοίκων, αλλά και όσων συμμετέχουν στην εταιρεία που είχε δημιουργηθεί με την συμμετοχή Πετριωτών από το χωριό και το εξωτερικό, κυρίως την Γερμανία, η οποία όμως μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει ή να πέτυχε το παραμικρό όσον αφορά την εκμετάλλευση του ζεόλιθου.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*