Μαυρίδης: Ήμουν αρνητικός στη διαδικασία αγοράς του ειδικού λεωφορείου για τα παιδιά ΑΜΕΑ

Μαυρίδης: Ήμουν αρνητικός στη διαδικασία αγοράς του ειδικού λεωφορείου για τα παιδιά ΑΜΕΑ

Αρνητικός από την πρώτη στιγμή, στην διαδικασία που ξεκίνησε με την φιλανθρωπική συναυλία της Πέγκυς Ζήνα και στόχο την αγορά του ειδικού λεωφορείου για την δωρεάν μεταφορά των παιδιών με αναπηρία, δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό, ο οποίος μάλιστα τον αποκάλεσε “τον πιο καθαρό δήμαρχο της μεταπολίτευσης” με βάση όπως είπε μηνύματα των ακροατών του, ο κ.Μαυρίδης θέλησε να απαντήσει στα όσα γράφονται εδώ και αρκετό καιρό από το Evros-news.gr που ήταν το μοναδικό το οποίο ανέδειξε το συγκεκριμένα πολύ σοβαρό θέμα. Άλλωστε η δική του άρνηση να δώσει λύση ο δήμος Ορεστιάδας, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κάποιος νόμιμος τρόπος, προκάλεσε την ενέργεια του Συλλόγου της Μεγάλης Δοξιπάρας “Ο ΑΗΤΟΣ”, να ξεκινήσει προσπάθεια συγκέντρωσης των χρημάτων τα οποία απαιτούνται για τον εκτελωνισμό του συγκεκριμένου λεωφορείου.

Ο δήμαρχος Ορεστιάδας ξεκίνησε τη συνέντευξη του λέγοντας: “Θα είμαι πολύ προσεκτικός, γιατί και στα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας και τα τέσσερα χρόνια σε αυτή  τη θέση, στην πλάτη των ΑΜΕΑ δεν προσπάθησα να παίξω κανένα παιχνίδι. Είναι ευαίσθητο το θέμα.

Να δώσω κάποιες διευκρινίσεις γιατί ακούστηκαν πολλά. Τον αν είναι ανάλγητος ο δήμαρχος το γνωρίζουν εδώ και 20 χρόνια και οι γονείς των παιδιών. Ίσως ήταν λάθος που το είπα αυτό, αλλά δεν μετανοιώνω. Τις δεκάδες ευχαριστήριες επιστολές για διάφορες δράσεις, παρακαλούσα να μην δημισοποιηθεί καμία. Τέλος πάντων. Αυτό δεν αφορά τους ακροατές.

Μπαίνω στην ουσία. Να διευκρινίσω κάποια πράγματα, γιατί ακούστηκαν αυτές τις μέρες ανακρίβειες πολλές. Πρώτον, πολύ βασικό. Τα άτομα με αναπηρία μετακινούνται. Κανονικότατα. Σε όλες τις δραστηριότητες τους. Και στα σχολεία πηγαίνουν και στα ΚΔΑΠ πηγαίνουν. Δεν υπάρχει θέμα μη μετακίνησης. Γιατί δίνεται η εντύπωση ότι τα παιδιά μένουν στο σπίτι και δεν έχουν τρόπους μετακίνησης.

Η αρμοδιότητα για την μετακίνηση ανήκει στην Περιφέρεια, η οποία καλύπτει και είμαστε ικανοποιημένοι 100%, όλες τις μετακινήσεις. Ακόμα και σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, υπάρχει μια άριστη συνεργασία της Περιφέρειας με το ΚΤΕΛ και το δήμο και δίνονται λύσεις παντού. Άρα θέμα μετακίνησης τους, για να μην θεωρεί κάποιος ότι τα παιδιά αυτά επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν δεν συμμετέχουν στο σχολείο τους, δεν υπάρχει. Πολύ βασικό.

Δεύτερον. Τα ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ δεν ανήκουν στον δήμο Ορεστιάδος. Ανήκουν στην ΔΗΚΕΠΑΟ. Στην Κοινωφελή Επιχείρηση.

Τρίτον, η πρωτοβουλία για να μην παρεξηγηθώ, είναι πάρα πολύ καλό όταν άνθρωποι με ευαισθησία παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες θεωρώντας ότι μπορούν να βοηθήσουν. Όταν έγινε η πρώτη πρόταση, γνωρίζοντας τις δυσκολίες τις γραφειοκρατικές, ήμουνα πάρα πολύ επιφυλακτικός, έως αρνητικός, στο να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθήσαμε αφού πάρθηκε αυτή η πρωτοβουλία από τον συγκεκριμένο Πολιτιστικό Σύλλογο, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.

Τέταρτον. Όταν ξεκινάς να αγοράσεις κάτι, υπολογίζεις το συνολικό κόστος μέχρι τη στιγμή που θα το εκτελωνίσεις και θα βγάλεις τις πινακίδες για να το δώσεις την κυκλοφορία. Κανόνας. Δεν ξεκινάς κάτι, όταν αυτά τα στάνταρ έξοδα τα γνωρίζεις εκ των προτέρων. Γνωρίζεις πόσο κοστίζει η αγορά, πόσο κοστίζει η μεταφορά, πόσο κοστίζει ο εκτελωνισμός και λες. Τα έχω τα λεφτά; Ξεκινάω να πάω να το αγοράσω. Όταν ξεκινάς να πάρεις ένα όχημα. πρέπει να έχεις και τον οδηγό και το νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις. Αυτά δεν είναι εξασφαλισμένα. Ο οδηγός δεν είναι εξασφαλισμένος.

Θέλω να πω και κάτι ακόμα. Είναι απαράδεκτο όταν είσαι δημοτικός σύμβουλος να μην γνωρίζεις τη νομοθεσία. Η νομοθεσία για τις επιχορηγήσεις των Πολιτιστικών συλλόγων είναι ξεκάθαρη. Χρηματοδοτεί συγκεκριμένες δράσεις. Ούτε πάγια λειτουργικά έξοδα, ούτε φόρους, ούτε εκτελωνισμούς. Γιατί αφήνεται να εννοηθεί να δούμε το θέμα ελαστικά και να βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί ο σύλλογοςς. Πλέον με τη νέα νομοθεσία, για ποσά πάνω από 1.,500 ευρώ πρέπει να υπάρχουν όλα τα παραστατικά αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που να δείχνουν δράσεις. Δεν υπάρχει τρόπος να “βαφτίσεις ” κάτι πέρα απ’ τη νομιμότητα. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος.

Έχω κατηγορηθεί ότι κάποιες φορές ξεχυλώνω τη νομοθεσία γιατί είναι σε όφελος των δημοτών. Βέβαια έχω δικαιωθεί σε όλες τις αποφάσεις. Ο τρόπος χρηματοδότησης του συλλόγου δεν υπάρχει. Προσπαθήσαμε με οποιαδήποτε δυνατότητα είχε ο δήμος άμεσης ή έμμεσης χρηματοδότησης, να μπορέσει να βρει λύση. Κι αυτά τα γνωρίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου. Τα έζησαν μαζί μου.

Μου κάνει απορία, μια ανακοίνωση ενός συλλόγου, εγώ είχα μάθει να δίνονται τα ονοματεπώνυμα σε ποιό τηλέφωνο θα πάρω. συνήθως δίνονται μέλη του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου, όταν πρέπει να επικοινωνήσεις. Δεν βάζουν το τηλέφωνο ούτε της θείας της Μαρίκας, ούτε της γιαγιάς της Ευτέρπης.

Εγώ αναγνωρίζω την ευαισθησία και την καλοπροαίρεση κάποιων ανθρώπων να βοηθήσουν αυτά τα άτομα γιατί πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο θα βοηθήσουν. Αυτό δεν το αμφισβητώ. Ότι και να γίνει από βδομάδα, εγώ αυτό δεν θα το αμφισβητήσω. Τις καλές προθέσεις κάποιων ανθρώπων. Μετά στράβωσε το παιχνίδι.

Σας λέω με ευθύτητα, ότι θα βοηθήσουμε σε ατομικό πλέον επίπεδο ο καθένας και δεν χρειάζεται να το διαφημίσει ποιές ενέρειες θα κάνει για να εκτελωνιστεί, ώστε να μην πάει στράφι η προσπάθεια αυτή, που όντως την στήριξαν οι συνδημότες μας”.

Ήταν αρνητικός, αλλά ο ίδιος ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ

ΥΠΕΓΡΑΨΕ για να γίνει η φιλανθρωπική συναυλία

Για να έχει μια σφαιρική εικόνα για το συγκεκριμένο ζήτημα ο κόσμος, θα πρέπει να κάνουμε κάποιες επισημάνσεις σε όλο αυτά που είπε “ο πιο καθαρός δήμαρχος της μεταπολίτευσης” όπως τον αποκάλεσε και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κολιός’ με βάση όσα του έστειλαν σε μηνύματα οι ακροατές του.

  1. Ο ίδιος ο δήμαρχος Βασίλης Μαυρίδης υπέγραψε να διεξαχθεί η συναυλία της Πέγκυας Ζήνας, η οποία ήρθε στην Ορεστιάδα και τραγούδησε εντελώς αφιλοκερδώς για να αγοραστεί το ειδικό λεωφορείο για τα παιδιά ΑΜΕΑ. Αυτό έγινε επειδή ο τότε Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΟ, υπό την αιγίδα της οποίας και πραγματοποιήθηκε η συναυλία, ο κΠαπαμιχαήλ, διαφωνούσε στο συγκεκριμένο θέμα. Υπέγραψε λοιπόν ο ίδιος ο κ.Μαυρίδης. Πως τώρα δηλώνει ότι ήταν αρνητικός;
  2. Αν η δημοτική σύμβουλος, Αντιπρόεδρος τη;ς ΔΗΚΕΠΑΟ και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγάλης Δοξιπάρας, η Αναστασία Γκαϊδατζή, δεν γνώριζε τα θέματα που ανέφερε ο δήμαρχος, ότι δηλαδή δεν ξεκινάς μια τέτοια προσπάθεια αν δεν έχεις εξασφαλίσει όλα τα χρήματα, ακόμα και τον οδηγό και το νομθετικό πλαίσιο, ο ίδιος ως δήμαρχος που τα γνώριζε γιατί συναίνεσε και ΥΠΕΓΡΑΨΕ να προχωρήσει η συναυλία;
  3. Κανένας δεν υποστήριξε πως τα παιδιά με αναπηρία δεν μετακινούνται τώρα. Ούτε εμείς αναφέραμε ποτέ κάτι τέτοιο. Μόνο που αυτό γίνεται με συμβατικό λεωφορείο και έξοδα από την Περιφέρεια. Ενώ λεωφορείο που αγοράστηκε απ’ τη Γερμανία είναι ειδικά διαμορφωμένο και ο δήμος Ορεστιάδας θα μετακινεί τα παιδιά αυτά δωρεάν.
  4. Είπε ο κ.Μαυρίδης πως δεν υπήρχε κανένας τρόπος χρηματοδότησης για τον εκτελωνισμό, εκ μέρους του δήμου προς τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μεγάλης Δοξιπάρας. Το απαγορεύει ο νόμος. Συγχρόνως λέει πως κατηγορήθηκε αρκετές φορές ότι ξεχυλώνει το νόμο γιατί είναι σε όφελος των δημοτών, αλλά δικαιώθηκε σε όλες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν γιατί… ΔΕΝ ΞΕΧΥΛΩΣΕ το νόμο και να δώσει λύση. Προς όφελος των δημοτών του και μάλιστα μιας ομάδας φοβερά ευαίσθητης θα είναι. Των παιδιών ΑΜΕΑ. Όλη η πόλη θα το επικροτούσε και θα ήταν στο πλευρό του.
  5. Μίλησε με υπονοούμενα και ειρωνικά παράλληλα, για τα τηλέφωνα που υπάρχουν στην ανακοίνωση του συλλόγου, στα οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να δώσουν χρήματα στην προσπάθεια που ξεκίνησε. Λέγοντας μάλιστα: “Δεν βάζουν το τηλέφωνο ούτε της θείας της Μαρίκας, ούτε της γιαγιάς της Ευτέρπης”. Κατ’ αρχάς υπάρχουν δυο κορυφαία βιβλιοπωλεία της Ορεστιάδας που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια και ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ. Τα βιβλιοπωλεία ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
  6. Όσο για τα τηλέφωνα είναι της Προέδρου Αναστασίας Γκαϊδατζή και της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Γκουγκουσκίδου, η οποία προς τιμήν της από την πρώτη στιγμή στήριξε την προσπάθεια να βρειεί λύση για τον εκτελωνισμό και να το χρησιμοποιούν τα παιδάκια με αναπηρία. Οι συγκεκριμένες κυρίες ούτε η θεία Μαρία ούτε η γιαγιά Ευτέρπη είναι όπως ειρωνεύτηκε ο δήμαρχος.
  7. Γι’ αυτό που είπε ότι πρέπει για ποσά πάνω από 1.500 ευρώ πρέπει να υπάρχουν όλα τα παραστατικά αναρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εδώ… γελάνε. Όποιος δει την γενικόλογη αναφορά για τα ποσά 43.800+43.800  ευρώ που δόθηκαν σε Πάολα και Ρουβά, με μια απλή αναφορά “Αμοιβές καλλιτεχνών ΑΡΔΑΣ”, χωρίς κανένα παραστατικό, θα καταλάβει.
  8. Τέλος, “ο πιο καθαρός δήμαρχος της μεταπολίτευσης” όπως τον χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κολιός, ενώ λέει ότι δεν θέλει να αναφέρει όσα έχει κάνει για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, συγχρόνως μίλησε για τις ευχαριστήριες επιστολές των γονιών των παιδιών. Που να ήθελε να μιλήσει κιόλας.