Ο Έβρος το δημοφιλέστερο πέρασμα για τους παράτυπους μετανάστες

Ο Έβρος το δημοφιλέστερο πέρασμα για τους παράτυπους μετανάστες

Πάνω από 12.000 παράτυποι μετανάστες εισήλθαν φέτος στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας έναντι 5.500 πέρυσι. Παράλληλα, περίπου 18.000 έχουν φθάσει στην Ευρώπη μέσω ξηράς από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, δήλωσε ο ΟΗΕ, τονίζοντας πως ο αριθμός αυτός είναι επταπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Παράλληλα, διευκρινίζεται πως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη διαδρομή είναι εκείνη από την Τουρκία προς την Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), τουλάχιστον το ένα πέμπτο των παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη φθάνουν διά ξηράς.

«Οι 17.966 αφίξεις διά ξηράς στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2018 είναι επτά φορές πάνω σε σχέση με τις 2.464 που είχαν καταγραφεί την ίδια περίοδο πέρυσι», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΔΟΜ.

Η αύξηση των αφίξεων διά ξηράς συμπίπτει με μια μείωση των αφίξεων διά θαλάσσης, καθώς η διαδρομή από τη Λιβύη καθίσταται όλο και πιο δύσκολη λόγω της αύξησης των περιπολιών της λιβυκής ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, περίπου 74.500 μετανάστες έφθασαν στην Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο από την αρχή του έτους, έναντι σχεδόν 129.000 πέρυσι την ίδια περίοδο, ενώ η διαδρομή διά ξηράς που ακολουθούν πιο συχνά οι παράτυποι μετανάστες είναι εκείνη από την Τουρκία προς την Ελλάδα, όπου οι αρχές κατέγραψαν συνολικά 12.166 αφίξεις διά ξηράς από την αρχή του έτους.

Συγκριτικά, η Ελλάδα είχε καταγράψει στη διάρκεια ολόκληρου του 2017 περίπου 5.550 αφίξεις διά ξηράς.

Πηγή: euronews