Σουφλί: Αδελφοποίηση με την κινεζική πόλη του μεταξιού Huzhou και προοπτικές πολύπλευρων συνεργασιών(φωτορεπορτάζ)

Σουφλί: Αδελφοποίηση με την κινεζική πόλη του μεταξιού Huzhou και προοπτικές πολύπλευρων συνεργασιών(φωτορεπορτάζ)

Η αδελφοποίηση των δύο μοναδικών πόλεων του μεταξιού σε όλη την Γη, του Σουφλίου και της Huzhou και οι πολύπλευρες συνεργασίες μεταξύ τους, στο μετάξι και τον οικονομικό, τουριστικό και πολιτιστικό τομέα, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη πολυμελούς αντιπροσωπείας από την κινέζικη πόλη των 3 εκατομμυρίων κατοίκων στο Σουφλί την Δευτέρα.

Την κινεζική αντιπροισωπεία αποτελούσαν εκπρόσωποι του δήμου της Ηuzhou και του Επιμελητηρίου της, οι οποίοι αρχικά συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Βαγγέλη Πουλιλιό και τους εκπροσώπους των επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων του Σουφλίου, επισκέφθηκαν εργοστάσιο επεξεργασίας μεταξιού αλλά και το Μουσείο Μετάξης του ομίλου της Τραπέζης Πειραιώς.

Στη συνάντηση στο δημαρχείο παραβρέθηκαν εκτός του δημάρχου Βαγγέλη Πουλιλού, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Σουφλιώτης Πρόεδρος των Εμποροβιοτεχνών Επαγγελματιών Έβρου Θανάσης Μπέλλας, ο Πρόεδρος του Επαγγελματιών Σουφλίου Γιώργος Τσιακίρης, οι επιχειρηματίες και επαγγελματίες του μεταξιού Κώστας Μουχταρίδης, Νίκος Μπουρουλίτης, ο πρόεδρος των σηροτρόφων κ.Πατέλλης, η εκπρόσωπος του Μουσείο Μετάξης κ.Διμισκίδου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τυχερού.

Ο κ.Πουλιλιός εξέφρασε την χαρά του που οι εκπρόσωποι της Huzhou, μιας πόλης που έχει 1.000 φορές μεγαλύτερο πληθυσμό απ’ το Σουφλί, επέλεξαν να το επισκεφθούν επειδή τους συνδέει το μετάξι και είναι οι μοναδικές στον Πλανήτη με αυτή την ιδιότητα και δήλωσε έτοιμος να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδερφοποίησης. Τους παρουσίασε την ρεαλιστική κατάσταση που υπάρχει αυτή την στιγμή όσον αφορά το μετάξι στην περιοχή μας, ενώ επεσήμανε ότι με χαρά θα δεχθούν την συνεργασία σε όλους τους τομείς με βάση το μετάξι. Τόνισε πως υπάρχει διάθεση των Κυβερνήσεων των δύο χωρών για αναβίωση της σηροτροφίας στο Σουφλί, τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να συμβεί κάτι τέτοιο και δήλωσε κατηγορηματικά ότι στηρίζει αυτή την προοπτική.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι της κινεζικής πόλης, που με εντυπωσιακό οπτικό υλικό έδειξαν πόσο τεράστια ανάπτυξη υπάρχει σε αυτήν χάρη και στην πλήρη αξιοποίηση της παραγωγής μεταξιού, από το αρχικό στάδιο μέχρι την κατασκευή και εμπορία σε όλο τον κόσμο. Παρουσίασαν μια ολόκληρη κωμόπολη του μεταξιού που δημιουργήθηκε και περιλεμβάνει όλα τα στάδια και τόνισαν πως επιθυμία τους είναι πέρα από την αδερφοποίηση, να εξετάσουν τις προοπτικές επενδύσεων και συνεργασιών στην περιοχή του Σουφλίου και του Έβρου γενικότερα, όχι μόνο στο μετάξι αλλά και σε διαφορετικούς τομείς.

Οι επιχειρηματίες του Σουφλίου που ασχολούνται με την επεξεργασία του μεταξιού και την παραγωγή διαφόρων ειδών, παρουσίασαν τις επιχειρήσεις τους, ενώ ο κ.Τοψίδης και ο κ.Μπέλλας αφού ανέλυσαν τα γεωστρα=τηγικά πλεονεκτήματα της περιοχής, κάλεσαν τους Κινέζους να επενδύσουν στην περιοχή. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ιδιαίτερα πως η Αλεξανδρούπολη διαθέτει το λιμάνι, την Εγνατία, το αεροδρόμιο και τον σιδηρόδρομο, τους αγωγούς φυσικού αερίου που θα την μετατρέψουν σε ενεργειακό κόμβο και αναφέρθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών, που μαζί με την Αίγυπτο είναι οι τρεις αρχαιότεροι παγκόσιμοι πολιτισμοί.

Η κινεζική αντιπροσωπεία μετέβη στη συνέχεια στο εργοστάσιο της οικογένειας Τσιακίρη, όπου ο ιδιοοκτήτης Γιώργος Τσιακίρης τους ενημέρωσε για τη δραστηριότητα της και τους έδειξε τις εργασίες και την παραγωγή που γίνεται.

Ρωτήθηκε για την διάθεση των προϊόντων, την προοπτική αναβίωσης της σηροτροφίας και πάλι, με σύγχρονες μεθόδους και επενδύσεις απ’ την πλευρά των Κινέζων, ενώ τους τόνισε πως μπορεί η Huzhou να έχει την ποσότητα αλλά στο Σουφλί υπάρχει το πλεονέκτημα της ποιότητας του μεταξιού διαχρονικά.

Ακολούθησε επίσκεψη στο εργοστάσιο και την έκθεση μεταξωτών ειδών της οικολγένειας Μουχταρίδη. Ο ιδιοκτήτης Κώστας Μουχταρίδης ξενάγησε την αντιπροσωπεία στους χώρους παραγωγής, τους παρουσίασε τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που κατασκευάζουν τα διάφορα προϊόντα, τους ενημέρωσε για τη συνεργασία με την εταιρεία Zeus Dion της Μαρέβας Μητσοτάκη που τα μεταξωτά είδη με ύφασμα Σουφλίου της πωλούνται παγκοσμίως, ενώ τους έδειξε και ποικιλίες από μουριές και δυο μορεώνες που η εταιρεία του έχει δημιουργήσει δίπλα στο εργοστάσιο.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Huzhou ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του ομίλου Πειραιώς από την υπεύθυνη κ.Διμισκίδου, εντυπωσιάστηκαν από τα εκθέματα και τον χώρο που αυτό στεγάζεται και αναχωρώντας από το Σουφλί τόνισαν πως σύντομα θα επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις συνεργασίας, έχοντας φυσικά ως σημείο αναφοράς το μετάξι.