Φοβίζει τους αγρότες ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια

Φοβίζει τους αγρότες ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια

Έντονη ανησυχία στους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής έχουν προκαλέσει σενάριαπου βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα οποία τα αγροτεμάχια από το 2019 θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα τα αγροτεμάχια εξαιρούνται από τον εν λόγω φόρο και φορολογούνται μόνο με τον βασικό, ο οποίος ξεκινά από το 1 ευρώ/στρέμμα, με το τελικό ποσό να προκύπτει από μια πλειάδα άλλων συντελεστών που σχετίζονται με την επιφάνεια, τη θέση, τη χρήση του οικοπέδου, αν είναι αρδευόμενο ή όχι κ.λπ.

Η φημολογούμενη αλλαγή συνδέεται και με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ενόψει της μείωσης 30% στον ΕΝΦΙΑ που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση από το επόμενο έτος. Σχετική πρόβλεψη υπήρχε και στο τρίτο μνημόνιο, ωστόσο, το μέτρο μπήκε στο ψυγείο τόσο το 2017 όσο και το 2018, καθώς ο μηχανισμός εκτίμησης της αξίας των αγροτεμαχίων δεν ήταν έτοιμος. Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι αυτά που θα επιβαρυνθούν από ενδεχόμενες αλλαγές θα είναι κυρίως αγροτεμάχια σε αναβαθμισμένες ή τουριστικές περιοχές, ωστόσο οι αγρότες εύλογα φοβούνται ότι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ακόμα ένα «χαράτσι», που θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος παραγωγής…

Πηγή: ypaithros.gr