Το “νερό” ως πηγή ζωής, πολιτισμού και έμπνευσης, απ’ την “Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού” Ορεστιάδας

Το “νερό” ως πηγή ζωής, πολιτισμού και έμπνευσης, απ’ την “Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού” Ορεστιάδας

Η Στέγη Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού Νέας Ορεστιάδας ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 2017. Στον ένα χρόνο λειτουργίας της, παρουσίασε πλήθος δράσεων, με κορυφαία τη διοργάνωση των «Γιορτών Παλαιού Σταθμού 2018» τον φετινό Ιούνιο, που φιλοδοξεί χρόνο με το χρόνο να βελτιώνει το πολιτιστικό επίπεδο στο οποίο κινούνται.

Για την περίοδο 2018-2019, μέσα από το σχεδιασμό της βελτίωσης αυτής, η «Στέγη» επέλεξε να δραστηριοποιηθεί γύρω από μια συγκεκριμένη θεματολογία. Το «νερό», όπως ο καθένας μπορεί να το φανταστεί ως πηγή ζωής, πολιτισμού και έμπνευσης, θα είναι το κεντρικό της θέμα. Όλα τα τμήματα της, μέσα στο γενικότερο πλάνο των μαθημάτων, θα έχουν και έναν ειδικό και ιδιαίτερο προσανατολισμό πάνω στο θέμα αυτό.

Ο ορισμός ενός κεντρικού θέματος όμως, δεν αφορά μόνο στα μέλη του φορέα μας. Μπορεί ελεύθερα, οποιοσδήποτε άλλος φορέας, σύλλογος ή και ιδιώτης, να συνεργαστεί μαζί μας. Υπάρχουν εργασίες σχετικά με το «νερό» που ίσως ποτε δεν δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν. Οι ποταμοί, οι θαλασσες οι λίμνες, ή αντικείμενα όπως οι στάμνες, τα ασκιά, τα γκιούμια, ή ακόμα και τα πηγάδια, οι νερόμυλοι και νεροτριβές και πόσα άλλα, μπορεί να έχουν γίνει αντικείμενα έμπνευσης για ποιητές, ζωγράφους μουσικους κτλ.

Η ιστορία της πόλης μας ξεκινά στην συμβολή τριών ποταμών και συνεχίζεται στην προσφυγιά, όταν μετά από βροχή ένα ουρανιο τόξό εδειξε τον νεό τόπο. Η ιστορία αυτή, ή κάθε τετοια ιστορία γύρω απ το «νερό», μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της πόλης και να φτασουμε σε κάθε άκρο οπου υπήρξε και υπάρχει ελληνικός λαϊκος πολιτισμός. Στόχος μας να φέρουμε κομματιά του εδώ.

Η «Στέγη» καλεί, όσους θεωρούν πως το «νερό» ήταν στοιχείο έμπνευσης κάποια στιγμη στη ζωή τους, να μη διστάσουν να μας το εμπιστευτούν.

Ως φορέας πέρα από το τμήμα παραδοσιακού χορού ενηλίκων για φέτος, προχωρούμε στη δημιουργία νέων τμημάτων, και όλοι μαζι θα συνδράμουμε στην κατευθυνση αυτή.

Τα νέα μας τμήματα θα είναι τα εξής:

  • Παιδικό τμήμα παράδοσης και γνώσης. Το τυπικό παιδικό χορευτικό τμήμα πλέον αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε μια δίωρη δημιουργική απασχόληση. Ο χορός κινείται σε ένα περιβάλλον, σε έναν τόπο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και για συγκεκριμένους λόγους. Πότε με οργανα και πότε με τη φωνή. Πότε μέσα από δρώμενα και έθιμα και πότε απλα ως τμήμα ενός πανηγυριού. Τα παιδιά θα μαθαίνουν να χορεύουν αλλά ταυτόχρονα θα στήνουν τη βάση της γνώσης γύρω από τη λαογραφία και ιστοριά του τόπου μας, αλλα και όλης της Ελλάδας. Το τμήμα αφορά παιδιά δημοτικού και την μέριμνα θα έχουν οι κυρίες Ξηρομερίτου Μαρία και Βαρελά Έρικα.
  • Εφηβικό τμήμα παραδοσιακών χορών. Η ηλικία των παιδιών του Γυμνασίου, που έχει πλήθος δραστηριοτήτων, μέσα από το συγκεκριμένο τμήμα θα βρίσκει τη διέξοδο για χαλάρωση. Η παρέα των παιδιών θα στήνει ένα όμορφο γλέντι μαθαίνοντας ταυτόχρονα σημαντικά πράγματα για την παραδοση μας και στόχος είναι μέσα από συνεργασίες με φορείς αλλων περιοχων που διατηρούν τμήματα αυτής της ηλικίας να υπάρχει δυνατότητα γνωριμίας και συνεργασίας. Το τμήμα αυτό θα συντονίζει ο κ. Ζαφειριάδης Γιάννης.
  • Ομάδα κινηματογραφικής δημιουργίας. Η έβδομη τέχνη, που από της αρχές του 20ου αιώνα κατακτησε ένα σημαντικό μερίδιο στην παραγωγή πολιτισμού, θα προσπαθήσουμε να αποτελέσει ένα τμήμα πολιτιμού και στο χώρο μας.  Η ομάδα που σκεφτόμαστε να συστήσουμε θα είναι ομάδα δημιουργίας. Θα ασχοληθεί με την κινούμενη εικόνα, και ανάλογα με το επίπεδο των  συμμετεχόντων θα σχεδιάζει τα εκπαιδευτικά της στάδια. Η ομάδα θα λειτουργεί με το σύστημα σεμιναριακών μαθημάτων, από φίλους εθελοντές συνεργάτες από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι έχουν χρόνια εμπειρίας από παραγωγές αυτού του είδους. Στόχος μας είναι κλείνοντας την περίοδο αυτή, να έχουμε μικρά ολιγόλεπτα δημιουργήματα από συντοπίτες μας. Την επίβλεψη της ομάδας αυτής θα έχει ο κ. Νικολαϊδης Αγγελος ενώ τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από ειδικούς.
  • Ομάδα δημιουργικής γραφής. Η Εκθεση ήταν πάντοτε ένα από βασικά μαθηματα της σχολικής περιόδου. Το τμήμα ενηλίκων το οποίο θα συσταθεί στις αρχες του 2019, θα περάσει σε ένα πιο δημιουργικό επίπεδο από αυτό της απλής γραφής. Σε αυτό της δημιουργικής γραφής. Ποίηση, Λογοτεχνία κτλ θα είναι ένας εξαιρετικα δημιουργικός τομέας. Την οργανωση του τμήματος αυτού, στα μέσα περίπου της περιόδου, θα έχει η κ. Μπουρμά Μαρία.
  • Ομάδα Χορο-χορωδίας. Με αρκετά χαλαρή διάθεση, ενήλικες που τους αρέσει να τραγουδούν όταν χορεύουν, θα είναι αυτοί που θα συνθέσουν το τμήμα αυτό. Τραγούδια μελωδικά με τη συνωδία μόνο του ήχου των βημάτων. «Τραγουδώ αυτό που χορεύω και χορευω αυτό που τραγουδώ». Το συντονισμό της ομάδας θα έχουν οι κ. Παπαλεξίου Γιάννης στο χορευτικό μέρος, και Νικολαΐδης Αγγελος στο χορωδιακό.
  • Τμήματα Παραδοσιακών χορών ενηλίκων. Ένα σημαντικότατο κομμάτι του συλλόγου είναι ο παραδοσιακός χορός με τον παραδοσιακό τρόπο εκμάθησης του. Για το πρώτο μισό της περιόδου θα λειτουργήσουν δύο τμήματα. Το προπαρασκευαστικό τμήμα ενηλίκων θα έχει την ίδια δομή και φιλοσοφία με την περσινή. Ενώ το τμήμα νέων-φοιτητών θα είναι ένα τμήμα εντατικής εκμάθησης. Να σημειωθεί πως και τα δύο τμήματα θα ασχοληθούν στην ίδια ύλη διδασκαλίας, με διαφορετικές όμως μεθόδους. Χοροδιδάσκαλος θα είναι ο κ. Νικολαΐδης Άγγελος.

Η «Στέγη» ξεκινά δυναμικά. Καλούμε όλους έχουν το ενδιαφέρον να μας αναζήτήσουν ώστε να δημιουργήσουμε μαζί. Καλούμε και όσους έχουν ιδέες και προτάσεις, πάντα με στόχο τον ελληνικό λαικό πολιτισμο, να μας τις καταθέσουν. Και γιατί όχι να γίνουν πράξεις

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

Νικολαΐδης Άγγελος

Πρόεδρος