Άνθρωποι και σκουπίδια θα ταξιδεύουν μαζί απ’ τη Σαμοθράκη. Ειδική τροπολογία Φάμελου σε άσχετο νομοσχέδιο

Άνθρωποι και σκουπίδια θα ταξιδεύουν μαζί απ’ τη Σαμοθράκη. Ειδική τροπολογία Φάμελου σε άσχετο νομοσχέδιο

Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, που λέει και το γνωστό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι και σκουπίδια να ταξιδεύουν μαζί. Όλα αυτά, μετά από την ειδική τροπολογία που έφερε χθες σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών, ο Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελος!!!

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας “Θαλάσσια Μεταφορά Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων”, η οποία κατατέθηκε εχθές και προστίθεται στο ν/σ του Υπουργείου Εξωτερικών «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2015/637/ΕΕ του Συμβουλίου της 20ης Απριλίου 2015 (ΕΕL 106/24.4.2015)».

Ο Αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, κατά την παρουσίαση της εν λόγω τροπολογίας ανέφερε ότι πρόκειται για ρύθμιση που διευκρινίζει τους όρους για την θαλάσσια μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων και ειδικότερα επιλύει το θέμα της μεταφοράς των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων. Όπως είπε η διάταξη αποσαφηνίζει ότι επιτρέπεται η θαλάσσια μεταφορά των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων με τακτικά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων στις εξής περιπτώσεις:

α) εφόσον το προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)

β) όταν γίνεται προς τον σκοπό της άμεσης παύσης της λειτουργίας Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)

γ) όταν προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης που εκδίδει ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Τέλος, ως προς την τήρηση των περιβαλλοντικών και υγειονομικών όρων κατά την μεταφορά των σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων, ο Αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε ότι υπάρχει ήδη σε ισχύ εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (του νέου υπουργού Φώτη Κουβέλη), η οποία ρυθμίζει όλα τα ζητήματα ασφάλειας και ελέγχου των οχημάτων μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, προτεραιότητα δίνεται στην υλοποίηση των δράσεων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης και στην κατασκευή έργων με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μην υπάρχει ανάγκη μεταβατικών λύσεων, όπως η θαλάσσια μεταφορά σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων.

Βαριά εκτεθειμμένοι Βίτσας και Χρ.Δούκας που

κατηγορούσαν Μανούση ότι δεν εφαρμόζει το νόμο

Απ’ την χθεσινή εξέλιξη, την άρον-άρον κατάθεση ειδικής τροπολογίας σε νομοσχέδιο μάλιστα του υπουργείου Εξωτερικών από τον Αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελο, είναι βαριά εκτεθειμμένοι ο δήμαρχος Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας και ο Πρόεδρος του ΟΛΑ Χρήστος Δούκας. Γιατί το προηγούμενο διάστημα κατηγορούσαν τον ιδιοκτήτη της SAOS Ferries Φώτη Μανούση ότι δεν υπακούει και δεν εφαρμόζει το νόμο για την μεταφορά των σκουπιδιών, όπως είναι υποχρεωμένος. Δήλωναν μάλιστα ότι… εκβιάζει και κρατάει ένα νησί όμηρο. Αποδεικνύεται όμως ότι τέτοιο νομικό πλαίσιο δεν υπήρχε και παράνομα μέχρι τώρα υποχρεώνονταν η ακτοπλοϊκή εταιρεία, που εκτελεί το δρομολόγιο Σαμοθράκη-Αλεξανδρούπολη, να μεταφέρει επιβάτες και απορίμματα μαζί.

Γι’ αυτό λοιπόν και προκειμένου να ρυθμιστεί το ξεκάθαρο κενό, μετά την εγκύκλιο του νέου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη οποία ρυθμίζει όλα τα ζητήματα ασφάλειας και ελέγχου των οχημάτων μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων που εκδόθηκε πριν λίγες μέρες, κατατέθηκε χθες η τροπολογία αυτή του κ.Φάμελου. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι όλο το κυβερνητικό σύστημα του ΣΥΡΙΖΑ “επιστράτευσε” τρεις υπουργούς του, Κουβέλη, Φάμελο και Σαντορινιό, για να υποχρεώσει τον Φώτη Μανούση να… συμμορφωθεί στις απόψεις του φιλικά προσκείμενου προς την Κυβέρνηση δημάρχου Σαμοθράκης, μήπως και ξαναεκλεγεί.

Αντίθετα στην ευρωπαϊκή οδηγία όσα προβλέπει

η τροπολογία. Η Ελλάδα θα πληρώσει μεγάλα πρόστιμα

Μπορεί λοιπόν η Κυβέρνηση, δια των τριών υπουργών να στηρίζει με όλη αυτή την μεθόδευση τον φιλικά προσκείμενο σε αυτήν δήμαρχο Σαμοθράκης και τον διορισμένο από την ίδια Πρόεδρο του ΟΛΑ, όμως η συγκεκριμένη τροπολογία οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι αντίθετη με όσα προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Έτσι θεωρείται δεδομένο ότι η χώρα μας θα καταδικαστεί και θα πληρώνει μεγάλα πρόστιμα για όσα θα συμβαίνουν στην Σαμοθράκη, αλλά σιγά μην τους νοιάζει αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την τσέπη τους βγαίνουν;

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πως οι Φάμελος και Σαντορινός ετοιμάζονται να βρεθούν τις επόμενες ημέρες στην Σαμοθράκη, προκειμένου να… θριαμβολογήσουν για όλη αυτή την μεθόδευση που έγινε. Το πρόβλημα όμως για το νησί δεν είναι μόνο η μεταφορά των σκουπιδιών, αλλά η ακτοπλοϊκή του σύνδεση. Σ’ αυτό πως θα βρεθεί λύση, από την στιγμή που το ΣΑΟΝΗΣΟΣ και το ΖΕΦΥΡΟΣ είναι δεδομένο ότι αποχώρησαν και το ΣΑΟΣ ΙΙ από την 1η Νοεμβρίου θα μπει σε δίμηνη τουλάχιστον ακινησία; Με νέα τροπολογία ο Φάμελος ή με εγκυκλίους Κουβέλης, Σαντορινιός ,δεν μπορούν να βρουν εταιρεία και πλοίο για να εκτελεί τα δρομολόγια και αυτοί που θα πληρώσουν τις ιδεοληψίες και ανικανότητα δημάρχου και Κυβέρνησης θα είναι οι κάτοικοι.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*