Τα θέματα μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη και των “8” Τούρκων έθεσε πάλι ο Ερντογάν

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους και σταθεροί στον τρόπο χειρισμού όσον αφορά την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, παραμένουν οι Τούρκοι, κάτι που αποδείχθηκε για άλλη μια φορά στην συνάντηση που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ταγίπ Ερντογάν επί μία περίπου ώρα στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος προσκάλεσε στην Κωνσταντινούπολη τον Αλέξη Τσίπρα για επίσημη συνάντηση εργασίας, ωστόσο από εκεί άρχισαν τα.. δύσκολα – παρότι ελληνικές κυβερνητικές πηγές μιλούσαν για «βελτίωση του κλίματος». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίου που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό – κατά τις κυβερνητικές πηγές – συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η εφαρμογή των σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

Συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας με σκοπό την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

Επίσης, ο Ελληνας πρωθυπουργός, έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας. Ειδικότερα όσον αφορά την εξάρθρωση δικτύων διακινητών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Τονίστηκε από την πλευρά της Ελλάδας η ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε την υποστήριξη του πλαισίου Γκουτέρες, που είχε αναφέρει και στη συνάντηση στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό.

Επίσης, υποστηρίχθηκε και από τους δύο ηγέτες η επικείμενη συνάντηση Ελλάδας, Βρετανίας και Τουρκίας σε επίπεδο ΥΠΕΞ για θέματα Ασφαλείας.

Τη συνάντηση απασχόλησε και το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία για να υπάρξει μείωση των προσφυγικών ροών. Στα θέματα που επίσης απασχόλησαν ήταν το αυτό της ασφάλειας, όπου και οι δύο τάχθηκαν υπέρ των μέτρων για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα διμερή θέματα και ιδιαίτερα αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομία. «Με τη σημερινή συνάντηση επανήλθε στο τραπέζι η θετική ατζέντα και στον οικονομικό τομέα. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης – Θεσσαλονίκης προχωρά με στόχο να ενεργοποιηθεί πριν από το καλοκαίρι. Επί τάπητος τέθηκε επίσης και η αναγκαία ενίσχυση της συνεργασίας στον Τουρισμό ώστε να προχωρήσει η επίλυση σχετικών θεμάτων.

Πηγή: iefimerida.gr