Διδυμότειχο: Παρουσιάζεται σήμερα η ποιητική συλλογή “Οδοδείχτης” της Ευαγγελίας Ζηλιασκοπούλου στο “Αβατον”. Συνέντευξη της ποιήτριας

Διδυμότειχο: Παρουσιάζεται σήμερα η ποιητική συλλογή “Οδοδείχτης” της Ευαγγελίας Ζηλιασκοπούλου στο “Αβατον”. Συνέντευξη της ποιήτριας

Έφτασε η στιγμή για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Οδοδείχτης” της Ευαγγελίας Ζηλιασκοπούλου, σήμερα Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου και στις 17:30′ το απόγευμα στον ιδανικό Τεχνοχώρο Πολιτισμού και Διασκέδασης “Αβατον” (Νίκης 2 έναντι Μεραρχίας) στο Διδυμότειχο.

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ του κορυφαίου μας ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλου και οι εκδόσεις «ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ» παρουσιάζουν λοιπόν την ποιητική συλλογή της Ευαγγελίας Ζηλιασκοπούλου«Οδοδείχτης», από τη σειρά «Ανθώνας της Νέας Ελληνικής Ποίησης», σε επιμέλεια Δημήτρη Ιατρόπουλου.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συμπατριώτης μας συγγραφέας (από το Ασημένιο) Κωνσταντίνος Τριανταφυλλάκης, ενώ ποιήματα της συλλογής θα απoδώσουν οι:

Αναστασία Παπαδάκη, συγγραφέας – ποιήτρια

Δέσποινα Μιχαηλίδη, ερασιτέχνης ηθοποιός – μέλος της θεατρικής ομάδας ΘΕΑΣΥ

Ευαγγελία Παζαρλιώτη, μέλος του χορευτικού συλλόγου Θεοδώρα Καντακουζηνή

Κική Κατσίκα, ερασιτέχνης ηθοποιός – μέλος της θεατρικής ομάδας «Δίδυμα τείχη»

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ουρανία Νταπιάπη, κοινωνική λειτουργός.

Θα αναγνωσθεί μήνυμα του Ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο Χρήστος Γκρέμος.

Με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου «ΓΝΩΣΗ», Βενιζέλου 96, Διδυμότειχο.

Ποιά είναι η Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου

«Γεννήθηκα στο ακριτικό Θούριο, στον Βόρειο Έβρο. Είμαι εν ενεργεία Εκπαιδευτικός και ζω μόνιμα στο Διδυμότειχο. Θυμάμαι να αγαπώ την Ποίηση από τα παιδικά μου χρόνια, να επιμένω να μυήσω στον κόσμο της τους εκάστοτε μαθητές μου και να τρέφομαι πνευματικά και ψυχικά απ’ αυτήν, ακούγοντάς την μελοποιημένη.» Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου

Η Ποιητική Ακαδημία αποτελεί μια παρακαταθήκη του Δημήτρη Ιατρόπουλου για την ανάδειξη της σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης. Πρώτος καρπός αυτής της προσπάθειας αποτελεί η «Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης», όπου 136 Έλληνες Ποιητές παρουσιάζουν το έργο τους. Η σειρά «Ανθώνας της Νέας Ελληνικής Ποίησης» αποτελεί τη συνέχεια αυτής της προσπάθειας.

Συνέντευξη της ποιήτριας

Η Ευαγγελία Ζηλιασκοπούλου αποτελεί μέλος της οικογένειας των συμμετεχόντων στην «Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης», αλλά και μία από τους πρώτους δημιουργούς της σειράς «Ανθώνας της Νέας Ελληνική Ποίησης». Στη συνέντευξή της μας εξηγεί τη σύνδεση ανάμεσα στην εκπαίδευση και την ποίηση και μας δίνει τη δική της αναλυτική ματιά για την σημερινή κατάσταση της πνευματικής παραγωγής στην Ελλάδα.
Πότε και πώς σας εμφανίστηκε πρώτη φορά η επιθυμία να συγγράψετε ποίηση;
Από μικρό παιδί θυμάμαι να προσπαθώ να αποδώσω με λέξεις καταστάσεις που με συγκινούσαν, άλλοτε με έμμετρες αφηγήσεις κι άλλοτε με κειμενάκια.
Ποιους Έλληνες ποιητές θαυμάζετε και διαβάζετε περισσότερο;
Θαυμάζω κι αγαπώ πολλούς: τον Καβάφη, τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Καρυωτάκη, την Πολυδούρη, τον Λειβαδίτη, τον Ιατρόπουλο.
Πιστεύετε πως ο σύγχρονος Έλληνας μπορεί να εκτιμήσει την ποίηση;
Ναι, το πιστεύω! Αναμφισβήτητα η  έλλειψη ελεύθερου χρόνου στην εποχή μας, μιας εποχής που μας αναγκάζει να εργαζόμαστε περισσότερο για να καλύψουμε άμεσες οικονομικές υποχρεώσεις, περιορίζει τις αναγνώσεις. Το διαδίκτυο όμως έφερε την ποίηση στην οθόνη του καθενός μας, την έκανε προσβάσιμη και αγαπητή!
Πώς πιστεύετε ότι επηρέασε η οικονομική κρίση την παραγωγή πνευματικού έργου;
Η οικονομική κρίση έχει την αντανάκλασή της στο πολιτιστικό πεδίο. Πρόκειται, εξάλλου, για μια κρίση πολύπλευρη, πολιτική, κοινωνική. Οι πνευματικοί άνθρωποι διακρίνονται για την ευαισθησία τους απέναντι στα κοινωνικά, ηθικά, πολιτικά, ανθρωπιστικά ζητήματα. Λαμβάνουν θέσεις, εκφράζουν απόψεις. Το έργο τους είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τις ισχύουσες συνθήκες!
Εκπαιδευτικός και ποιήτρια. Υφίσταται σύνδεση των δύο ιδιοτήτων σας;
Άμεση! Η ανάγνωση και η εμβάθυνση στον κόσμο της ποίησης, λόγω της ιδιότητας μου ως  εκπαιδευτικού, είναι συχνή. Αγαπώ την δυνατότητα έκφρασης συναισθημάτων, εικόνων, σκέψεων και την αποτύπωσή τους με λέξεις. Η Ελληνική γλώσσα προσφέρει άπειρες εναλλακτικές. Διδάσκω αυτήν την δυνατότητα στους μαθητές μου! Γράφουμε μαζί ποιήματα στην διδακτική ώρα της Γλώσσας και νιώθω ότι μαθαίνουν διασκεδάζοντας!
Τι μας ετοιμάζετε για το μέλλον;
Την επόμενη ποιητική μου συλλογή και την υλοποίηση της υπόσχεσης ότι οι μαθητές μου θα αγαπούν την ποίηση!

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*