Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στον Έβρο για τα κενά και τα προβλήματα στα σχολεία

Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στον Έβρο για τα κενά και τα προβλήματα στα σχολεία

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στην Αλεξανδρούπολη από το ΠΑΜΕ Έβρου, για τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του νομού, με τα κενά σε εκπαιδευτικούς αλλά και τις υπόλοιπες ελλείψεις να διαψεύδουν το… αφήγημα της Κυβέρνησης ότι όλα άρχισαν καλά στη νέα σχολική χρονιά. 

Παραδόθηκε από αντιπροσωπεία υπόμνημα προς τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου, την οποία αποτελούσαν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης – Φερών – Σουφλίου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Έβρου, η Ένωση Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξ/πόλης & Περιφέρειας, η Ένωση Γονέων Αλεξ/πολης, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξ/πολης (μέλος ΟΓΕ).

Υπόμνημα προς τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου

Αντίθετα με όσα λέγονται από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση περί επιστροφής στην «κανονικότητα» και στην εκπαίδευση, η εικόνα που ζούμε είναι εντελώς διαφορετική. Ενώ βγαίνει ο Σεπτέμβρης υπάρχουν ακόμα πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να χάνονται διδακτικές ώρες, να υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο και να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, πολλοί εργαζόμενοι γονείς, κυρίως παιδιών που φοιτούν στις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων, απελπισμένοι αναζητούν τρόπους για να παραλάβουν τα παιδιά τους 1 και 2 ώρες νωρίτερα, 2-3 φορές την εβδομάδα, μιας και οι τάξεις τους σχολούν νωρίτερα λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό.  Τα δε παιδιά που φοιτούν στο ολοήμερο, για τις ώρες αυτές, καταντούν «περιφερόμενοι επισκέπτες» από τάξη σε τάξη. «Περιφερόμενοι επισκέπτες», μετατρέπονται και τα παιδιά σε άλλα σχολεία που μπορεί να μην σχολούν νωρίτερα αλλά υπάρχουν και σε αυτά ελλείψεις κυρίως σε μαθήματα ειδικότητας.

Παράλληλα, αναδεικνύουμε το γεγονός της έλλειψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία. Οι έλεγχοι στα σχολικά συγκροτήματα είναι μηδαμινοί. Ταυτόχρονα, εφιστούμε την προσοχή σας για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών συνολικά (πρόσφατο παράδειγμα η πτώση δέντρου σε σχολείο της Αλεξ/πολης).

Επίσης, θεωρούμε υποβάθμιση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, αλλά και ζήτημα που σχετίζεται με την ασφάλεια των μαθητών, την ύπαρξη τμημάτων με  25 -27 μαθητές.

Τέλος, χωρίς να εξαντλούμε τα ζητήματα που υπάρχουν στα σχολεία, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τη θέση μας σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο και τις εξαγγελίες του Υπουργείου για τις νέες αλλαγές στο Λύκειο.Το νέο νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πατάει πάνω στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα φτιάξει ένα σχολείο με περισσότερα εμπόδια και εξετάσεις, με σκληρό ανταγωνισμό και “χαμένους” τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Ένα σχολείο για λίγους και εκλεκτούς.

Οι προωθούμενες αλλαγές όχι μόνο δεν βελτιώνουν το σχολείο, αλλά αντιθέτως εντείνουν τα προβλήματα και το κάνουν χειρότερο, αφού:

 • Χτυπούν τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου, που πλέον μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε προθάλαμο για τις πανελλήνιες, χάνει κάθε εκπαιδευτική αξία.
 • Το σχολείο γίνεται ακόμα πιο ψυχοφθόρο και ο ανταγωνισμός των μαθητών μεγαλώνει. Όχι απλά δεν καταργούνται οι πανελλήνιες, αλλά πλέον οι μαθητές καλούνται να δώσουν διπλές εξετάσεις προκειμένου να πετύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
 • Ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς και βάζουν ακόμα πιο πολλά εμπόδια στα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Η μετατροπή του Γενικού Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο εντείνει την παραπαιδεία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία.
 • Προωθούν πιο αποφασιστικά το “ξεσκαρτάρισμα” των μαθητών και την πρόωρη επαγγελματική επιλογή! Στρέφει ακόμα περισσότερους μαθητές στην πρόωρη επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ), στις 2χρονες σχολές κατάρτισης, για να αποτελέσουν αύριο το φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε εδώ και τώρα:

 • Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή, με μόνιμους μαζικούς διορισμούς.
 • Να μην κλείσει κανένα τμήμα σε ΕΠΑΛ, Λύκεια και Γυμνάσια.
 • Να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο με όλους τους εκπαιδευτικούς.
 • Να στελεχωθούν όλα τα Τμήματα Ένταξης, οι Τάξεις Υποδοχής και οι ΔΥΕΠ.
 • Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια με αναγκαίες υποδομές,όπως σχολικά εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια.
 • Να μην περάσουν οι προωθούμενες αλλαγές στο λύκειο, ουσιαστική δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΠΕΡΙ “ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑΣ” ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ!

Διεκδικούμε εδώ και τώρα:

 • Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή!
 • Να μην κλείσει κανένα τμήμα σε ΕΠΑΛ, Λύκεια και Γυμνάσια! Να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο με όλους τους εκπαιδευτικούς!
 • Να στελεχωθούν όλα τα Τμήματα Ένταξης, οι Τάξεις Υποδοχής και οι ΔΥΕΠ!
 • Ένας εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή που χρειάζεται παράλληλη στήριξη! 
 • Επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακίνηση και σίτιση για όλους τους αναπληρωτές!
 • Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών!
 • Άμεση χρηματοδότηση για τις απαραίτητες δομές και προσωπικό, ώστε η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή να γίνει πραγματικότητα για όλα τα παιδιά!

            Η κάλυψη των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας, οι δικές μας ανάγκες στη δουλειά και στη ζωή δε χωράνε στα ψέματα και τις κυβερνητικές απάτες. Η κυβερνητική “κανονικότητα” χτίζεται επάνω στους δεκάδες μνημονιακούς νόμους, που κουτσουρεύουν το σχολείο, επάνω στην υποχρηματοδότηση, που δημιουργεί ασφυξία και φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των γονιών, επάνω στις πλάτες των χιλιάδων συμβασιούχων εκπαιδευτικών, που ζουν και φέτος τη δική τους Οδύσσεια.

Τέρμα πια με την κοροϊδία!

            Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ από τη μία κι αντιπολίτευση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ από την άλλη έχουν από κοινού ψηφίσει το Μνημόνιο για την Παιδεία! Από κοινού “τρέχουν” τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ, για ένα σχολείο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις τηςαγοράς. Φθηνό για το κράτος, πιο ταξικό, με εκπαιδευτικούς “λάστιχο”.

            Όχι Παιδεία για λίγους και εκλεκτούς! Αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς!

            Οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί μόνο αναπληρωτές δεν είμαστε. Κάθε χρόνο αναπληρώνουμε τον εαυτό μας! Κουραστήκαμε. Πρέπει εδώ και τώρα να μπει τέλος στο αίσχος της αδιοριστίας!

Δεν ανεχόμαστε άλλο την κοροϊδία για το ζήτημα των διορισμών!

Τους υποτιθέμενους 10.000 διορισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά, ακολούθησαν οι 20.000 «διορισμοί» της υπουργίας Φίλη και οι «μαζικοί διορισμοί» σε βάθος τριετίας της υπουργίας Γαβρόγλου. Για μια ακόμα χρονιά, άνοιξαν το ζήτημα των περιβόητων κριτηρίων διορισμού με σαφή στόχευση τον «εμφύλιο» στο χώρο των αναπληρωτών, ανάλογα με το ποια κριτήρια πληροί η κάθε υποομάδα. Στην ουσία, με τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και αυτές που επίκεινται, τα κριτήρια των υποτιθέμενων διορισμών θα αποτελέσουν κριτήρια απόλυσης για χιλιάδες από εμάς με τις περικοπές προσωπικού, όπως επιτάσσουν οι «βέλτιστες πρακτικές αξιοποίησης δυναμικού» του ΟΟΣΑ, στις οποίες έχει δεσμευθεί και αυτή η κυβέρνηση.

Έχουν τεράστια ευθύνη όλες αυτές οι δυνάμεις που μπαίνουν στη διαδικασία «διαπραγμάτευσης» με το υπουργείο Παιδείας, για την πριμοδότηση της προϋπηρεσίας και άλλων κριτηρίων. Η εμπειρία από τους συμβασιούχους των ΟΤΑ είναι αποκαλυπτική: Η κυβέρνηση απέλυσε 7.000 συμβασιούχους εργαζόμενους.

Ο στόχος που μας ενώνει όλους είναι ΕΝΑΣ!

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με δικαιώματα και αξιοπρέπεια!

Εδώ και τώρα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών! Καμία απόλυση συμβασιούχου!

Εδώ και τώρα 25.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των σχολείων!

Συνεχίζουμε, κρατάμε την πείρα των αγώνων μας, που άνοιξαν τον δρόμο να ακουστεί η φωνή μας, να μπούνε στην ημερήσια διάταξη οι διεκδικήσεις μας! Τίποτα δεν κερδίσαμε τόσα χρόνια με την αναμονή και τις κατηγοριοποιήσεις!

Παλεύουμε μέσα από τα σωματεία μας για τον διορισμό όλων των συναδέλφων που δουλεύουν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Τα κενά που δίνει το Υπουργείο, παρόλες τις περικοπές, υπολογίζονται σε 25.000. Τόσοι είμαστε και οι συνάδελφοι που δουλεύουμε τα τελευταία χρόνια. Οποιαδήποτε άλλη θέση, λειτουργεί διασπαστικά, οδηγεί εκ των πραγμάτων σε απολύσεις συναδέλφων, υποβαθμίζει τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών.