Φάμελος-Σαντορινιός: Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας για την Σαμοθράκη. Διήμερη επίσκεψη στο νησί (φωτορεπορτάζ)

Φάμελος-Σαντορινιός: Τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας για την Σαμοθράκη. Διήμερη επίσκεψη στο νησί (φωτορεπορτάζ)

Διήμερη επίσκεψη στην Σαμοθράκη πραγματοποίησαν Παρασκευή και Σάββατο ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος  μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό, συνοδευόμενοι και από τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά Γιώργο Καίσα και Δημήτρη Ρίζο.

Οι δυο Αναπληρωτές υπουργοί βρέθηκαν στο νησί έναν χρόνο μετά την καταστροφική θεομηνία και δήλωσαν μεταξύ άλλων ότι “τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας για τη Σαμοθράκη. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μία επίσκεψη απολογισμού και ολοκλήρωσης των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης μετά την καταστροφή που είχε συμβεί πριν έναν χρόνο».

Οι κύριοι Φάμελλος και Σαντορινιός ξεκίνησαν την επίσκεψή τους από το λιμεναρχείο του νησιού, όπου ενημερώθηκαν από τον λιμενάρχη, ανθυποπλοίαρχο Βασίλη Σλανκίδη, για της λειτουργία και την επιχειρησιακή δυνατότητα που έχει. Ο λιμενάρχης τόνισε ότι είναι επαρκής η στελέχωση του λιμεναρχείου, στο οποίο υπηρετούν 24 άτομα επί συνόλου 27 που είναι η δύναμή του. Ο κ. Σαντορινιός ανακοίνωσε ότι σύντομα θα προχωρήσει η πρόσληψη και νέων λιμενοφυλάκων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του δυναμικού των λιμεναρχείων και λιμενικών σταθμών που εδρεύουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα της χώρας.

Οι δυο υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, το γυμνάσιο και το λύκειο του νησιού, στο οποίο φοιτούν συνολικά 99 μαθητές και ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια και το εκπαιδευτικό προσωπικό, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μαθητές. Ο κ. Φάμελλος, αναφέρθηκε στα δικά του μαθητικά χρόνια στο δημόσιο σχολείο, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της πολιτείας είναι η παροχή όλων εκείνων των μέσων για ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο που θα παρέχει ίσες ευκαιρίες. Επίσης, προέτρεψε τα παιδιά να σέβονται το περιβάλλον και να πρωτοστατήσουν στην ανακύκλωση, καθώς, όπως τόνισε, ο φυσικός και δασικός πλούτος της Σαμοθράκης θα πρέπει να αναδειχθεί μέσα από τέτοιες προσπάθειες όπως είναι η ανακύκλωση.

Από τη μεριά του ο κ. Σαντορινιός απευθυνόμενος στους μαθητές αναφέρθηκε στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης που έχει το νησί και στη συμβολή των νέων ανθρώπων σε αυτή. Παρότρυνε τα παιδιά να επιστρέφουν στο τόπο τους μετά τις σπουδές τους, ώστε, όπως είπε, μέσα από την παρουσία τους και τη δουλειά τους να το κρατούν ζωντανό και δραστήριο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης, σημειώνοντας ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάδειξης του νησιού.

Στη συνέχεια οι κύριοι Φάμελλος και Σαντορινιός συμμετείχαν στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Σαμοθράκης, σε ευρεία σύσκεψη φορέων του νησιού, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να αποκατασταθούν οι υποδομές του νησιού μετά τις περσινές πλημμύρες, ενώ συζητήθηκαν και οι επόμενες ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων. παρουσία της τοπικής ηγεσίας του λιμενικού σώματος, των φορέων και κατοίκων του νησιού, και όπως τόνισε ο ο κ. Σαντορινιός, αποτελεί μια ευκαιρία για την κατάθεση απόψεων και προτάσεων, καθώς πάντα υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις στο γενικότερο σχεδιασμό.

Ο Σαντορινιός παρουσίασε το master plan

για το λιμάνι της Καμαριώτισσας

Στοχεύοντας στη σημαντική αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας της Σαμοθράκης, που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του νησιού, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του νέου master plan για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ύψους 273 χιλιάδων ευρώ, με χρηματοδότηση του υπουργείου.

 Ο κ. Σαντορινιός δήλωσε: “Θα γίνει μια παρουσίαση του master plan του λιμανιού της Καμαριώτισσας και ταυτόχρονα και της μελέτης ακτομηχανικής για το αλιευτικό καταφύγιο των Θέρμων. Είναι ανάγκη η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του νησιού για να μπορέσει να αποκτήσει τη δυνατότητα το νησί και να έχει μεγαλύτερα πλοία, προσέγγιση, και ταυτόχρονα να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του λιμανιού. Το λιμάνι στα νησιά μας είναι η καρδιά, από εκεί έρχονται και φεύγουνε τα πάντα, τα αγαθά οι άνθρωποι. Επομένως ένα σωστό λιμάνι, ένα σωστά σχεδιασμένο λιμάνι μπορεί να αποτελέσει έναν μοχλό ανάπτυξης”.

“Το master plan έχει αναταθεί από τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, με χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη φάση που έχει ολοκληρωθεί, έχει κατατατεθεί στο υπουργείο Ναυτιλίας για έγκριση από την ΕΣΑΛ από την αρμόδια επιτροπή για την έγκριση αυτών των μελετών, θα γίνουν οι σχετικές παρατηρήσεις, θα πρέπει να γίνει μια διαβούλευση, στα πλαίσια της διαβούλευσης είναι και η συζήτηση που θα γίνει σήμερα, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι πραγματικά καλύπτει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, καλύπτει τις ανάγκες του δήμου”.

Ο κ. Σαντορινός το χαρακτήρισε λιμάνι μείζονος σημασίας, και σημείωσε ότι το master plan μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού, το οποίο είναι και ένα αίτημα ετών.

“Άρα εμείς θα προσπαθήσουμε, όχι μόνο να κλείσουμε γρήγορα με την έγκριση του master plan, αλλά να διασφαλίσουμε και τους πόρους για να γίνουν οι μελέτες της πρώτης φάσης, οι μελέτες εφαρμογής της πρώτης φάσης για το λιμάνι. Γιατί καλά είναι τα σχέδια, καλοί είναι οι σχεδιασμοί, αλλά πρέπει να τους βλέπουμε και να υλοποιούνται. Τουλάχιστον, η δική μας κυβέρνηση δεν αρκείται στους σχεδιασμούς. Κυρίως χαίρεται όταν υλοποιεί και έρχεται να εγκαινιάζει έργα”, σημείωσε.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, παρέδωσε στο δήμαρχο και τον δασάρχη της Σαμοθράκης, ένα νέο υπερσύχρονο αυτοκίνητο για τις ανάγκες των δασικών υπαλλήλων. Ο κ. Φάμελλος, τόνισε ότι οι καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί πριν από ένα χρόνο ένωσαν τους φορείς, τους κατοίκους και την Πολιτεία σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, κρίθηκε αναγκαία η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου, για τις ανάγκες της δασικής υπηρεσίας, σημειώνοντας ότι θα βοηθήσει σημαντικά, στο έργο των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτήν.

 Τί ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος για

τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Στη συνάντηση υπό τον συντονισμό του Δημάρχου του νησιού, Αθανάσιου Βίτσα, ο Αναπληρωτής υπουεργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το ΥΠΕΝ μετά τις περσινές καταστροφικές πλημμύρες, τις οποίες έχει ήδη υλοποιήσει στο 100%.

«Είμαστε σήμερα, εδώ, στη Σαμοθράκη για να παρουσιάσουμε έναν απολογισμό έτους για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε πέρυσι το ΥΠΕΝ και τις έχει υλοποιήσει όλες. Είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η ενίσχυση της περιφέρειας, των ακριτών και των περιοχών τους, του νησιωτικού χώρου, όπου υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και υποχρεώσεις στη διοίκηση, στο περιβάλλον, στην κοινωνία», ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και πρόσθεσε: «Με τον Δήμο είχαμε μια άριστη συνεργασία και κοινή πολιτική κατεύθυνση. Γιατί πολιτική δεν είναι τα κόμματα, η πολιτική είναι η ουσία της ζωής ενός τόπου. Η δική μας πολιτική και η πολιτική του Δήμου είναι να πάμε τον τόπο μας μπροστά, να ζουν καλύτερα οι πολίτες, τα παιδιά μας, να έχουμε καλύτερο περιβάλλον και να έχουμε όλα αυτά που μας έλειψαν στη μνημονιακή περίοδο».

Και, βέβαια, «αυτά που συζητάμε σήμερα αποδεικνύουν ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν απλά, αν γίνουν σωστά. Έχουμε καταγράψει 15 πρωτοβουλίες που είχαμε αναλάβει στις 13 Νοεμβρίου σε κοινή σύσκεψη στην Αλεξανδρούπολη και σήμερα μπορούμε να σας παρουσιάσουμε την υλοποίηση και των 15”.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε ένα προς ένα τα θέματα που επίλυσε το ΥΠΕΝ για το νησί της Σαμοθράκης, ξεκινώντας από τις πρωτοβουλίες που αφορούν τη δασοπονία στη Σαμοθράκη:

«Υλοποιήθηκε από τις δασικές υπηρεσίες ή μελέτη αναδάσωσης του περιαστικού δάσους της Χώρας της Σαμοθράκης, σε έκταση 50 στρεμμάτων, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία του οικισμού», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και συμπλήρωσε ότι από τις ίδιες υπηρεσίες, υλοποιήθηκε η φυτοτεχνική-αντιδιαβρωτική μελέτη στις λεκάνες των ρεμάτων πάνω από τη χώρα, σε έκταση 335 στρεμμάτων. Για αμφότερα τα έργα, εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο η χρηματοδότηση με 430.000 ευρώ και μπορεί να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτησή τους.

Παράλληλα, υλοποιείται με κόστος 40.000 ευρώ το masterplan για τη διαχείριση των δασών στη Σαμοθράκη, το οποίο περιλαμβάνει και τη διαχειριστική μελέτη των δασικών οικοσυστημάτων του νησιού. Το masterplan θα έχει πολιτικές για το θέμα της βόσκησης, της αντιδιαβρωτικής προστασίας, για τον αντιπυρικό σχεδιασμό, αλλά και τις αναδασώσεις που θα γίνουν μελλοντικά στη Σαμοθράκη.

«Σημαντική για εμάς είναι και η φύλαξη των δασών για να αντιμετωπιστεί και το θέμα της υπερβόσκησης», επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ. «Έτσι, σήμερα παραδίδουμε στη Δασική Υπηρεσία νέο όχημα 4x4, που θα ενισχύσει τους δασοφύλακες του νησιού, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί τμήμα της δασικής υπηρεσίας στη Σαμοθράκη, υπαγόμενο στο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης».

Στα θέματα φυσικού περιβάλλοντος, βιοποικιλότητας και περιοχών Natura της Σαμοθράκης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο η ένταξη μετά από 21 χρόνια των περιοχών Natura 2000 του νησιού στον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου και έχει χρηματοδοτηθεί και ξεκινήσει η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που θα καθορίσει όλες τις ζώνες προστασίας και χρήσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος και η ανάπτυξη του τόπου.

Υπενθύμισε, δε, ότι για πρώτη φορά χρηματοδοτούνται οι Φορείς Προστασίας από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα και ο συγκεκριμένος Φορέας, και επιπλέον εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και από το ΕΣΠΑ 2018. Επιπροσθέτως, με ειδική νομοθετική ρύθμιση της δασικής νομοθεσίας εξασφαλίστηκε η αδειοδότηση υφιστάμενων και νέων γεωτρήσεων σε δασικές περιοχές και περιοχές Natura 2000, καθώς και αδειοδοτικό καθεστώς για λειτουργία κάμπινγκ σε αντίστοιχες περιοχές.

Για το καυτό θέμα μεταφοράς των απορριμμάτων

Όσον αφορά στα απορρίμματα, υλοποιούνται μελέτες για τη νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και τον νέο ΧΥΤΥ του νησιού, ύψους περίπου 156.000 ευρώ, μέσω του ΕΣΠΑ, ενώ έγινε ειδική νομοθετική ρύθμιση για τη θαλάσσια μεταφορά απορριμμάτων, ώστε να διακοπεί η λειτουργία του ΧΑΔΑ του νησιού και να αποκατασταθεί.

Επίσης, το ΥΠΕΝ παρείχε την αναγκαία υποστήριξη στον Δήμο Σαμοθράκης για τη δημοπράτηση και ωρίμανση της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων, ώστε να βελτιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υπόγειων και θαλάσσιων υδάτων όλης της περιοχής.

Και, βέβαια, η Σαμοθράκη εντάχθηκε στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας της περιοχής, παρ’ ότι απουσίαζε από τον αρχικό κατάλογο κρίσιμων και επιλέξιμων περιοχών του 2014.

Επιπλέον, ολοκληρώνεται από τη δασική υπηρεσία η διαδικασία έκδοσης άδειας επέμβασης για το Δίκτυο Πεζοπορικών Διαδρομών Σαμοθράκης και ετοιμάζονται τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ έχουν ήδη εκπονηθεί οι προδιαγραφές για το Σχέδιο Βόσκησης της περιοχής και η εκπόνησή του θα υλοποιηθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

«Tο φυσικό κεφάλαιο της χώρας είναι πλούτος όχι μόνο περιβαλλοντικός, αλλά και οικονομικός. Μπορεί να δημιουργήσει εργασία και πάνω σε αυτή την εργασία μπορούμε όλοι μαζί να οικοδομήσουμε και το μέλλον της Ελλάδας. Με τον Δήμο Σαμοθράκης έχουμε μπροστά μας πολλές δυνατότητες νέας συνεργασίας. Δουλέψαμε μαζί με κοινή κατεύθυνση, λύσαμε προβλήματα και για ό,τι είχαμε δεσμευτεί έχει γίνει πράξη. Αποδείξαμε ότι η χώρα μας και στην ακριτική Σαμοθράκη και στο Βόρειο Αιγαίο μπορεί να πηγαίνει μπροστά. Αυτή είναι η μεταμνημονιακη Ελλάδα», κατέληξε ο Σωκράτης Φάμελλος.