Υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και επιτήρησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου

Υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και επιτήρησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου

Τα πλέον υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας και επιτήρησης σε ολόκληρη την οριογραμμή των ελληνοτουρκικών συνόρων του Έβρου, είναι η «απάντηση»της χώρας μας στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι ναι μεν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους σε περίπτωση π.χ. «εισβολής Τούρκων αυτόμολων», αλλά σε καμία περίπτωση αυτοί δεν θα αντιμετωπιστούν όπως οι δύο δικοί μας στρατιωτικοί που συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο 2018.

Η στάση της Ελλάδος σε κάθε περίπτωση θα είναι μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, σε σχέση με τις δικές τους τουρκικές αυθαιρεσίες, για αυτό και κινούνται στην λογική της συνεχούς «δοκιμής» του ελληνικού συστήματος άμυνας/επιτήρησης των συνόρων κάθε τρεις και λίγο.

Η κατάσταση ασφαλείας σε όλο το τεράστιο μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων (χερσαίων και θαλασσίων) από τον Βόρειο Έβρο μέχρι την Κάρπαθο και την ακριτική Γαύδο βρίσκεται σε συνεχή έλεγχο. Ο λόγος αφορά τις εκπεφρασμένες τουρκικές αξιώσεις από τα χείλη Τούρκων αξιωματούχων και του ίδιου του Ερντογάν προχθές, για αναμφισβήτητα «τουρκικά δικαιώματα» στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, που προμηνύουν «θύελλες» για την Αθήνα.

Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική στρατιωτική ηγεσία αγωνιά και πραγματοποιεί συνεχείς επισκέψεις σε προκεχωρημένες μονάδες σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, για να διατηρήσει στις ένοπλες δυνάμεις μας ένα κλίμα αυξημένης πολεμικής επαγρύπνησης, σε τυχόν σχεδιαζόμενες τουρκικές προκλήσεις παντός είδους.

Η πρόσφατη σύλληψη των δύο Τούρκων στρατιωτικών, ήταν το σημείο που «ξεχείλισε» το ποτήρι και για αυτό αποφασίστηκε να ανέβει το επίπεδο ασφαλείας στις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη επιτήρηση των συνόρων.

Η απόφαση αφορά την τοποθέτηση υψηλής τεχνολογίας συστημάτων επιτήρησης ή «ηλεκτρονικά μάτια και αυτιά», τα οποία θα συμπληρώσουν το υπάρχον σύστημα επιτήρησης στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ”.

Μιλάμε για ότι καλύτερο κυκλοφορεί στην διεθνή αγορά, σε σχέση με τα ηλεκτρονικά αυτά συστήματα με τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

Α. Θα υπάρχει ενημέρωση πραγματικού χρόνου (real-time) στο προσωπικό συνοριοφύλαξης στα Κέντρα Επιχειρήσεων με μεγάλη ακρίβεια για τις πραγματικές συνθήκες επιτήρησης που επικρατούν στο πεδίο για όλο το μήκος των ποτάμιων συνόρων της χώρας με την Τουρκία.

Β. Θα υπάρχει αυτοματοποίηση στην επιτήρηση των παραποτάμιων περιοχών σχετικά με την κίνηση παράνομων δραστηριοτήτων, που θα οδηγήσει στην αποτελεσματικότερη ανταπόκριση του προσωπικού άμεσης επέμβασης, σύμφωνα με τις πραγματικές και ιδιαίτερες επιχειρησιακές ανάγκες κάθε σημείου εγκατάστασης.

Γ. Θα δημιουργηθούν σύγχρονα κατάλληλα διαμορφωμένα Τοπικά και Περιφερειακά

Επιχειρησιακά Κέντρα, όπου και θα συλλέγεται το σύνολο της πληροφορίας από τον εξοπλισμό επιτήρησης, θα επεξεργάζεται, θα αποθηκεύεται και θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο προς ανάλυση και διαχείριση σύμφωνα με τη βούληση του προσωπικού και τους γενικότερους κανόνες λειτουργίας.

Δ. Θα παρέχονται στατιστικά στοιχεία για τα συμβάντα από το σύστημα και θα εξάγονται συμπεράσματα από τους χειριστές, που αφορούν την κίνηση των μεταναστευτικών ροών αλλά και την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, γεγονός που θα συμβάλλει στον διαρκή επανασχεδιασμό τους από τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες του προσωπικού και της περιοχής.

Ε. Και τέλος, οι περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα αντιμετωπίζονται ταχύτατα με γνώση της ακριβούς θέσης του συμβάντος, σε πραγματικό χρόνο και με πραγματική εξοικονόμηση δυνάμεων, προσωπικού και πόρων.

Τα αποτελέσματα υλοποίησης του Συστήματος θα επιφέρουν μια πραγματικά καινοτόμο παρέμβαση στην υφιστάμενη κατάσταση των διαδικασιών φύλαξης των ποτάμιων συνόρων.

Οι επιχειρησιακές διαδικασίες οι οποίες αυτοματοποιούνται για πρώτη φορά σε τέτοια κλίμακα και σε αυτή την περιοχή της χώρας, με στόχο να παράγουν τη σχετική προστιθέμενη αξία και να διευκολύνουν καθολικά τις διαδικασίες επιτήρησης των συνόρων.

Για την επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος προβλέπεται η εγκατάσταση των σταθμών επιτήρησης (ΣΕ) στα σύνορα της Ελλάδας, στην περιοχή του Έβρου, για τη συλλογή οπτικών πληροφοριών και πληροφοριών κίνησης.

Η επιτήρηση θα πραγματοποιείται με συστοιχία από radar ανίχνευσης στόχων που κινούνται στην επιφάνεια του εδάφους και ολοκληρωμένα ηλεκτροοπτικά συστήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένες τοποθεσίας. Τα συστήματα αυτά θα τοποθετηθούν πάνω σε υπερυψωμένο μεταλλικό πυλώνα ώστε να εξασφαλίζεται κατά το μεγαλύτερο δυνατό, πανοραμικό οπτικό πεδίο προς τη γραμμή των συνόρων.

Το όλο σχέδιο θα συμπληρωθεί με αγορά συστήματος επιτήρησης και παρακολούθησης θαλάσσιας κυκλοφορίας, το οποίο θα τοποθετηθεί σε Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη και Μαρώνεια, με το Κέντρο Ελέγχου να εγκαθίσταται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αξίας σύμβασης 3.500.000,00 ευρώ.

Σκοπός του έργου είναι να δημιουργηθεί ένα Σύστημα Επιτήρησης που θα παρέχει τις αναγκαίες επιχειρησιακές δυνατότητες προς τις οικείες Λιμενικές Αρχές και τα Κέντρα Επιχειρήσεων, θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την παροχή Υπηρεσιών Εξυπηρέτησης Πλοίων (VTS) και θα βελτιώσει την ποιότητα των παρεχομένων Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης.

Το σύστημα θα αποτελείται από τρεις μη επανδρωμένους σταθμούς επιτήρησης στις περιοχές Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας και Σαμοθράκης και από ένα Κέντρο Ελέγχου που θα εγκατασταθεί στον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Κάθε σταθμός επιτήρησης θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως ραντάρ για την επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής, σύστημα οπτικής και θερμικής απεικόνισης, μετεωρολογικό σταθμό, σύστημα Αυτόματης Αναγνώρισης Πλοίων (AIS), σταθμό ασυρμάτου VHF Marine & Aero, ραδιογωνιόμετρο (RDF), σύστημα μικροκυματικών ραδιοζεύξεων, ενώ το Κέντρο Ελέγχου θα αποτελείται από ειδικά συστήματα  για τη λήψη, επεξεργασία, προβολή και καταγραφή των πληροφοριών που θα στέλνουν οι σταθμοί επιτήρησης.

Όλα αυτά με δεδομένο το δημογραφικό πρόβλημα στην χώρα μας και την μικρή διάρκεια της θητείας, την οποία πλήθος ανωτάτων ε.α αξιωματικών προτείνει να επιμηκυνθεί κατά μερικούς μήνες για την κάλυψη πάγιων αναγκών ειδικά στις παραμεθόριες περιοχές, θα θωρακίσει στο μέτρο του δυνατού τον Έβρο, αλλά δεν θα λύνει τελείως το πρόβλημα.

Μπορεί ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης να επέστρεψαν, αλλά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και το Μαξίμου, κρίνουν ότι οι κίνδυνοι ασύμμετρων επεισοδίων στα σύνορα από την τουρκική πλευρά δεν έχουν εκλείψει, όπως αναφέρει η εφημερίδα τα ΝΕΑ.

Η ουσία είναι ότι μετά το περιστατικό με τους Έλληνες στρατιωτικούς, η ελληνική πολιτική ηγεσία κατανόησε βαθιά την αλλαγή στάσης της Τουρκίας του σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος είναι απόλυτα έτοιμος να «τραβήξει και άλλο το σκοινί», οπουδήποτε κρίνει αυτός ότι θα έχει πολλαπλάσιο κέρδος από μια ελληνοτουρκική διαμάχη όπως στα Δωδεκάνησα για παράδειγμα και ειδικά στο Καστελόριζο ή τα Ίμια.

Πηγή: pentapostagma.gr