Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου και συζήτηση για συνεργασία σε πολλούς τομείς

Επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου και συζήτηση για συνεργασία σε πολλούς τομείς

Η παρουσία του στο Επιμελητήριο Έβρου, ήταν ο τελευταίος σταθμός των επισκέψεων του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ χθες στην Αλεξανδρούπολη.

Τον υποδέχθηκαν στην είσοδο με στρωμένο κόκκινο χαλί μάλιστα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρο΄γυπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια, παραβρέθηκε φυσικά και ο νέος πρόξενος των Η.Π.Α. στην Θεσσαλονίκη Γκρέγκορι Φλέγκερ. Επίσης από την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα συμμετείχαν ο αμυντικός ακόλουθος Τιμ Κέτερ (Captain) και ο οικονομικός ακόλουθος Τσίπ Λάιτινεν. Το Επιμελητήριο Έβρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Χριστόδουλος Τοψίδης και σύσσωμη η Διοικητική Επιτροπή ενώ παρόν ήταν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης κος Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης.

Ο κος Τοψίδης επισήμανε την εξέχουσα σημασία και τον υψηλό συμβολισμό της επίσκεψης του Αμερικανού Πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου καθώς αποτελεί την πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Πρέσβη στο Επιμελητήριο Έβρου από την ίδρυση του. Παρουσίασε προτάσεις δυνητικής συνεργασίας με τις επιχειρήσεις της Π..Ε Έβρου και ζήτησε τη καλλιέργεια διαύλων για την μεταφορά επιχειρηματικής τεχνογνωσίας, από τις Ηνωμένες πολιτείες προς τους επιχειρηματίες της περιοχής.

Επίσης συζητήθηκε η προοπτική δημιουργίας «Σχολής Εφαρμοσμένης Επιχειρηματικότητας», με σκοπό την καλλιέργεια και ενδυνάμωση της επιχειρηματικής κουλτούρας. Τέλος, ο κος Τοψίδης πρότεινε την διοργάνωση ενός συνεδρίου σε Περιφερειακό Επίπεδο στο οποίο θα συμμετέχουν επιχειρήσεις των δυο χωρών.

Ο Αμερικανός Πρέσβης κος Τζέφρυ Ρ. Πάιατ ανέφερε ότι η επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί το πρώτο του ταξίδι από την ανάληψη των καθηκόντων του στην Πρεσβεία της Αθήνας μετά το πέρας των εργασιών της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αναφερόμενος στον νέο πρόξενο των ΗΠΑ αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της αμερικάνικης αποστολής τόνισε ότι η παρουσία της ομάδας αυτής αντικατοπτρίζει το ενδιαφέρον και τη δέσμευση των ΗΠΑ για σθεναρή εμπλοκή στην περιοχή αλλά και την εκτίμηση για τη στρατηγική σημασία του Έβρου.

Ο Γενικός Πρόξενος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Έβρου με το Ελληνο – Αμερικανικό Επιμελητήριο και προσέφερε τη συνδρομή του στη συνέχιση αυτής της σημαντικής συνεργασίας.

Ο απολογισμός της επίσκεψης δημιουργεί προοπτικές για την εξέλιξη της τοπικής οικονομίας μέσω της ενδυνάμωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητάς, την εξωστρέφεια  και την μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Η.ΠΑ. μέσα από στοχευμένες κοινές δράσεις. Η ομάδα μελετών του Επιμελητηρίου Έβρου θα εργαστεί σε συνεργασία με τους εκπροσώπους της Αμερικανικής αποστολής για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που συζητήθηκαν.

Πριν πάντως την συνεδρίαση, συνέβη αυτό που αποκάλυψε χθες το Evros-news.gr. Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφτασε δηλαδή την δυσαρέσκεια του, που παραμένει ακόμα αδερφοποιημένο το Επιμελητήριο Έβρου με αυτό της Συμφερούπολης στην Κριμαία που έγινε το 2016, μιας περιοχής που όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πάιατ, υπάρχει εισοβολή και κατοχή ξένης δύναμης, εννοώντας τους Ρώσους φυσικά.

ΔΕΙΤΕ: “Κατσάδα” Αμερικανού Πρέσβη σε Τοψίδη: “Απαράδεκτο να είναι το Επιμελητήριο σας αδερφοποιημένο με της Συμφερούπολης”