Λαμπάκης στη συνάντηση με Τ.Πάιατ: “Μόνο ωφέλη θα έχει η Αλεξανδρούπολη απ’ την παρουσία των Αμερικανών”

Λαμπάκης στη συνάντηση με Τ.Πάιατ: “Μόνο ωφέλη θα έχει η Αλεξανδρούπολη απ’ την παρουσία των Αμερικανών”

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ήταν ο δεύτερος σταθμός του προγράμματος της χθεσινής επίσκεψης του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ.

Μάλιστα ο Αμερικανός Πρέσβης και η συνοδεία του δεν μπήκε από την κύρια είσοδο στο δημαρχείο της πόλης, γιατί είχαν συγκεντρωθεί περίπου 30 άτομα μέλη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Σάββα Δευτεραίο και φώναζαν τα γνωστά εδώ και χρόνια συνθήματα κατά των Αμερικανών.

Μετά την ολοκλήρωσης της συνάντησης με τον κ.Λαμπάκη ο πρέσβης Αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι οι συμπατιώτες του ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη, ώστε να εκμεταλλευτούν την στρατηγική τοποθεσία της πόλης. Στάθηκε στη σημασία που έχει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της Εγνατίας Οδού, καλώντας τους αμερικανούς επενδυτές να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία που παρουσιάζεται στην περιοχή.

Ο κ. Πάιατ  δεσμεύθηκε για τη διατήρηση του ισχυρού διαλόγου μεταξύ της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ενώ προανήγγειλε τις συχνές επισκέψεις του γενικού προξένου στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ, σημειώνοντας πως και ο ίδιος προγραμματίζει να βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ, υπάρχουν ευκαιρίες μέσω ιδιωτικοποιήσεων για τους αμερικανούς επενδυτές στην Αλεξανδρούπολη. «Μιλήσαμε σχετικά με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες που βλέπουμε στην Αλεξανδρούπολη μέσα από έναν συνδυασμό στρατηγικών έργων. Την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού, τον LNG που ελπίζουμε ότι θα προχωρήσει, την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, την έγκριση από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον IGB, την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού. Όλα αυτά θα εκμεταλλευτούν τη στρατηγική τοποθεσία της πόλης, ώστε να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Ζήτησε από τους επενδυτές «να λάβουν μέρος σε αυτό το σενάριο», επισημαίνοντας ότι η αμερικανική πρεσβεία και ο δήμος Αλεξανδρούπολης ανυπομονούν για την άμεση προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να αξιοποιηθεί η ευκαιρία που τους δίνεται.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Β. Λαμπάκης δήλωσε ότι ο δήμος Αλεξανδρούπολης μπορεί να έχει μόνο οφέλη από τους αμερικανούς. «Έγινε απολύτως αντιληπτό και από τις δύο πλευρές ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μία πρωτεύουσα θέση στον ενεργειακό χάρτη, αλλά και γενικότερα στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό, ενώνοντας πραγματικά πολλές χώρες, δύο ηπείρους, σε μία θέση πραγματικά αξιοζήλευτη. Μόνο οφέλη αναμένουμε να κερδίσουμε και τα συμφέροντα των Αμερικανών συμπίπτουν με τα συμφέροντα των Ελλήνων».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Αλεξανδρούπολη αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. «Είτε μέσα από την εξέδρα του LNG, είτε μέσα από τον IGB, είτε μέσα από τις υποπαραχωρήσεις, όπως αποφάσισε η κυβέρνησή μας για το λιμάνι, είτε για τις οικονομικές άλλες συναλλαγές που θα προκύψουν μέσα από το διαμετακομιστικό κέντρο και μέσα από την ηλεκτροκίνηση, είμαι βέβαιος ότι το μέλλον της χώρας μας, όσον αφορά τις συνδέσεις με την Αμερική, έχει πλέον σημείο αναφοράς και το σημείο αναφοράς είναι η Αλεξανδρούπολη».

Κοινές δηλώσεις Δημάρχου και Πρέσβη ΗΠΑ στο Δημαρχείο

Δηλώσεις του Πρέσβη των Η.Π.Α. στη Ελλάδα κ. Geoffrey Pyatt και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη προς τα ΜΜΕ αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί στο δημαρχείο.Επισημάνθηκε η πρωτεύουσα σημασία της πόλης μας στον ενεργειακό, γεωπολιτικό κ γεωστρατηγικό χάρτη καθώς και οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας με την υλοποίηση των επενδυτικών σχημάτων LNG, IGB, αξιοποίηση λιμένος, ηλεκτροκίνηση σιδηροδρομικού δικτύου κ σύνδεση λιμανιού με την Εγνατία Οδό.

Gepostet von Δήμος Αλεξανδρούπολης am Mittwoch, 3. Oktober 2018