Πάιατ: Η επίσκεψη στον Φάρο, τα κόκκινα χαλιά, τα κρασιά Σαμοθράκης και τα… σουβλάκια

Πάιατ: Η επίσκεψη στον Φάρο, τα κόκκινα χαλιά, τα κρασιά Σαμοθράκης και τα… σουβλάκια

Μια διαφορετική επίσκεψη, ήταν η δεύτερη που πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη την περασμένη Τετάρτη, αφού κάποιες στιγμές… ξέφυγε απ’το αυστηρό διπλωματικό πρωτόκολλο. Κάτι που δείχνει πως ο ίδιος αισθανόταν πολύ όμορφα και άνετα για την παρουσία του στην πόλη και την περιοχή.

Ο κ.Πάιατ είχε έρθει τον Σεπτέμβριο του 2017  για τον Ενεργειακό Συνέδριο που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Αρχικά επρόκειτο να έρθει και πάλι τον περασμένο Μάιο, αλλά λόγω των γνωστών θεμάτων που υπήρχαν, με τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε τότε ο δήμος Αλεξανδρούπολης για να εγκαίνια του ρώσικου ναϊδίου, η επίσκεψη αναβλήθηκε. Τελικά πραγματοποιήθηκε τώρα και υπάρχουν κάποια πράγματα που συνέβησαν στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων, τα οποία έχουν ενδιαφέρον.

Αρ4χικά όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης του μετακινήθηκε κατά μια περίπου ώρα αργότερα, λόγω καθυστέρησης της αεροπορικής πτήσης που τον έφερε απ’ την Αθήνα, γιατί η ομίχλη προκάλεσε προβλήματα στο “Ελ.Βενιζέλος”. Βρισκόταν πάντως από το πρωί στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” και τον περίμεναν, τόσο ο νέος Αμερικανός Πρόξενος της Θεσσαλονίκης και συνεργάτης του  όταν ήταν ο ίδιος Πρέσβης εκεί, όσο και άλλα στελέχη του Προξενείου. Φυσικά, από την προηγούμενη ημέρα είχαν έρθει στην Αλεξανδρούπολη και είχαν… ακτινογραφήσει  και σαρώσει τα σημεία που θα κινούνταν και θα επισκέπτονταν ο Τζέφρυ Πάιατ, αρκετά στελέχη της ασφάλειας απ’ την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Μετά την επίσκεψη στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο είναι και το σημείο-κλειδί του ενδιαφέροντος των Αμερικανών στην περιοχή και μάλλον έχει ήδη “κλειδώσει” και λίγο πριν επισκεφθεί το Επιμελητήριο Έβρου, θέλησε να επισκεφθεί τον Φάρο, το σήμα κατατεθέν της πόλης. Κι όχι απλά να σταθεί δίπλα, αλλά ν’ ανέβει και επάνω. Κάτι που έγινε. Ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο για όσα υπάρχουν μέσα και ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter φωτογραφίες από αυτό. Βγήκε επίσης και στην κορυφή, απόλαυσε την θέα από εκεί ψηλά και χαιρέτησε τους φωτογράφους και δημοσιογράφους που ήταν κάτω. Μάλιστα με tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ευχαρίστησε τον υπεύθυνο Πέτρο Αχυρκίδη για την ξενάγηση.

Στη συνέχεια αποφαίστηκε να μεταβεί πεζός στο Επιμελητήριο και όπως καταλαβαίνετε προκάλεσε… συναγερμό και κινητοποίηση στην προσωπική του ασφάλεια, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις της πόλης, που με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Ταξίαρχο Κουτούζο, ήταν σε επιφυλακή και είχαν πολυπρόσωπη παρουσία. Φτάνοντας στο Επιμελητήριο, είχαν στρωθεί δυο κόκκινα χαλιά για την υποδοχή του, με απόφαση του Προέδρου Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος τον περίμενε κάτω στην είσοδο, μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης και Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντόινο Χατζημιχαήλ.

Επίσης, υπήρχαν και δυο ανθοδέσμες με λευκά, κόκκινα και μπλε τριαντάφυλλα, στα χρώματα της σημαίας των ΗΠΑ. Πάνω στην αίθουσα όπου παρόντα στη συνάντηση ήταν και πολλά μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου, ο κ.Τοψίδης μεταξύ των άλλων δώρων που προσέφερε στον Τζέφρυ Πάιατ και τα άλλα μέλη της αμερικανικής αποστολής, ήταν και κρασιά ΜΕΛΜΑΡ Σαμοθράκης. Από το οινοποιείο του Φώτη Μανούση, ιδιοκτήτη της SAOS Ferries.

Εκεί ολοκληρώθηκε και το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού Πρέσβη, ο οποίος επέστρεψε στο λιμάνι και στα γραφεία του ΟΛΑ, όπου συνάντησε τα μέλη της τοπικής οργάνωσης των ΑΧΕΠΑ Απόστολο Κεφαλίδη και Παντελή Τακά, με τους οποίους συζήτησε διάφορα θέματα. Ανάμεσα τους και την παραχώρηση εκ μέρους του δήμου Αλεξανδρούπολης του κτιρίου του πρώην ΠΙΚΠΑ, όπου θα δημιουργηθεί ένα μουσείο.

Επίσημο γεύμα δεν παρατέθηκε τελικά απ’ τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, αν και είχε προγραμματιστεί αρχικά κάτι τέτοιο και μάλιστα θα γινόταν σε παραθαλάσσιο εστιατόριο που βρίσκεται κοντά στο στάδιο “Φώτης Κοσμάς”. Ο κ.Πάιατ όμως, θέλησε αντί γι’ αυτό να… δοκιμάσει σουβλάκια σε μια απλή ψησταριά της πόλης. Στα όρθια και γρήγορα, μαζί με τους συνεργάτες του. Μακριά απ’ τις κάμερες, τους φωτογράφους και τους δημοσιογράφους.

Να επισημάνουμε επίσης, ότι λίγο πριν την αναχώρηση παραχώρησε συνέντευξη στο στούντιο της ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ και επέλεξε να επιστρέψει στην Αθήνα το απόγευμα με την πτήση της Sky Express και το μικρό, χωρητικότητας 50 θέσεων αεροπλάνο που χρησιμοποιεί η εταιρεία για τις πτήσεις από και προς την Αλεξανδρούπολη. Ίσως γιατί η πτήση της AEGEAN που διαθέτει πολύ μεγαλύτερα αεροπλάνα, ήταν αργά το βράδυ. Πάντως ο Αμερικανός Πρόξενος με το επιτελείο του διανυκτέρευσε στην Αλεξανδρούπολη και την Πέμπτη επισκέφθηκε κάποιες περιοχές και σημεία στον βόρειο Έβρο.