Όλα όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα των αγροτών του Έβρου

Όλα όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τα προβλήματα των αγροτών του Έβρου

Όλα τα προβλήματα που “καίνε” τους αγρότες του Έβρου, τέθηκαν επί τάπητος στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ των θεσμικών φορέων του νομού Έβρου και του  υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Σταύρου Αραχωβίτη.

Η συνάντηση αυτή, ως επιστέγασμα, έρχεται να ολοκληρώσει μια σειρά ενεργειών , οι οποίες έγιναν συλλογικά κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, με σκοπό την την ενεργοποίηση του αρμόδιου Υπουργείου  και των υπηρεσιών του, προς την εξεύρεση άμεσων λύσεων για τους αγρότες του ταλαιπωρημένου από τα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο νομού Έβρου, οι οποίοι φέτος αντιμετωπίζουν μια από τις χειρότερες καλλιεργητικές περιόδους των τελευταίων ετών.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν οι τρεις βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, Γιώργος Καΐσας και Δημήτρης Ρίζος, συνεργάτης του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσου Δημοσχάκη, οι Βουλευτές Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, οι Αντιπεριφερειάρχες Δημήτρης Πέτροβιτς, Νίκος Τσαλικίδης και Κώστας Βενετίδης.

Ακόμα οι Δήμαρχοι Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Σουφλίου Ιωάννης Καλιούνης, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Δήμου Σουφλίου Σάκης Μαλτεπιώτης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας Δήμος Καραδήμος, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Διδυμοτείχου Αξιώτης Καμπρούδης και ο εκπρόσωπος της ΕΑΣ Αλεξανδρούπολης Δημήτρης Κολγιόνης. Το παρόν έδωσε και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, κ. Θεοφάνης Κουρεμπές.

Αφιερώθηκε πολύς χρόνος στις καταστροφές

στο βαμβάκι απ’ το “πράσινο σκουλήκι”

Συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα ζητήματα που έχουν προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς στον Έβρο, κυρίως όμως υπογραμμίστηκε η μαζική καταστροφή της βαμβακοκαλλιέργειας από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι. Τέθηκαν ερωτήματα για τις προθέσεις του Υπουργείου να αμβλύνει τις οικονομικές δυσκολίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωποι οι παραγωγοί, οι οποίοι φέτος θα έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα λόγω των καταστροφών.

Την εξαιρετικά εκτεταμένη ζημία και τις καταστροφές, επιβεβαίωσε με τη σειρά του και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, έχοντας στα χέρια του στοιχεία από το τοπικό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στον Έβρο, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε κατά τόπους εκτιμήσεις και αυτοψίες.

Δεδομένου ότι, οι καταστροφές από το πράσινο σκουλήκι δεν συμπεριλαμβάνονται στις καλυπτόμενες ζημίες από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, επομένως δεν προβλέπεται κάποιου είδος αποζημίωση απευθείας από την υπηρεσία,  κ. Αραχωβίτης δήλωσε στους παρευρισκόμενους τα εξής:

  • Οι αγρότες του νομού θα πρέπει να προχωρήσουν στη συγκομιδή του βαμβακιού και στην παράδοσή του, ώστε οι υπηρεσίες  να έχουν συγκεντρωτικά στοιχεία για τις παραδοθείσες και τις κατεστραμμένες ποσότητες για να μη χαθεί το πλαφόν, έστω και μειωμένο και να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση βάμβακος.
  • Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζονται όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την οικονομική ενίσχυση των αγροτών των νομών Έβρου και Ροδόπης, οι οποίοι βρίσκονται σε δεινή θέση λόγω απώλειας εισοδημάτων.
  • Έχει ήδη συγκεντρωθεί τεκμηριωμένο υλικό και έχει κατατεθεί φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω έκτακτων καιρικών φαινομένων και κλιματικής αλλαγής, τα οποία επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγροτική καλλιέργεια και στο εισόδημα των παραγωγών.
  • Συζητείται εκτενώς η ανάγκη ενός επικαιροποιημένου συνολικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την οργάνωση της αγροτικής καλλιέργειας στη Θράκη.

Από όλες τις πλευρές, οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν την αναγκαιότητα για την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου προς τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής μας, οι οποίοι κάθε χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με πολύ ισχυρά καιρικά φαινόμενα, με  πλημμύρες, με ζωονόσους από τις γείτονες χώρες, δεδομένα τα οποία χαρακτηρίζουν συγκεκριμένα την περιοχή μας και καθιστούν δύσκολη την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών μας.

Τέλος, στα πλαίσια της σύσκεψης η βουλευτής Νατάσα Γκαρά που έπαιξε σημαντικό ρόλο για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης συνάντησης, δήλωσε :
” Αντιλαμβανόμενοι τις  δυσχερείς συνθήκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στον νομό μας, αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε να μειώσουμε τις επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και να στηρίξουμε την αγροτική παραγωγή, αξιοποιώντας όλα τα δυνατά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας στον ΈΒρο και δίνουμε τη δέουσα προσοχή ώστε να καλυφθούν οι απώλειες, από τη μία, και από την άλλη να περάσουμε στις σύγχρονες μορφές καλλιέργειας στηρίζοντας τους παραγωγούς και ανοίγοντας νέους ορίζοντες και κατευθύνσεις  για αποδοτικότερες παραγωγές.”

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*