“Είναι στο χέρι μας”-διαμαρτυρία: Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

“Είναι στο χέρι μας”-διαμαρτυρία: Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Ανακοίνωση με την οποία αναφέρεται στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης που “καίνε” ιδιαίτερα στην περιοχή μας, εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Είναι στο χέρι μας” του δήμου Ορεστιάδας. 

“Άρχισε και φέτος η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης και δυστυχώς οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει και στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επαληθευτήκαν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκπροσώπων της αγοράς καυσίμων, η ανοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης θα συνεχιστεί και μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 1,25€/λίτρο για την περιοχή της Ορεστιάδας! Μία σημαντική αιτία αυτής της απότομης αύξησης είναι οι επικείμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Η αιτιολογία όμως ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου δεν αποτελεί ικανοποιητική απάντηση.

Ο βασικός παράγοντας της υψηλής τιμής του πετρελαίου στη χώρα μας είναι η υπέρογκη φορολόγηση μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, που αθροιστικά ξεπερνούν το 50% της τελικής τιμής. Αποτέλεσμα αυτής της φορομπηχτικής πρακτικής είναι να έχει η Ελλάδα την τρίτη πιο ακριβή τιμή πετρελαίου από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το υψηλό περιθώριο κέρδους από το ολιγοπώλιο των πετρελαϊκών εταιρειών καθώς το 44,6% της τελικής τιμής του πετρελαίου αφορά τα κέρδη τους, ενώ ένα πολύ μικρό κομμάτι αφορά το κέρδος των βενζινοπωλών.

Ως Αυτόνομη Κίνηση Πολιτών «Είναι στο Χέρι μας» απαιτούμε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. :

  • Να μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης. Είναι απαράδεκτο για τους πολίτες, που οι περισσότεροι βιώνουν τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών περικοπών, να πληρώνουν ένα από τα υψηλότερα χαράτσια σε ολόκληρη την Ευρώπη.
  • Να μειωθεί σε μόνιμη βάση ο ΦΠΑ στο νομό Έβρου για να αντιμετωπιστεί παράλληλα κι η φυγή πόρων προς τις αγορές των γειτονικών χωρών.
  • Να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης σε αξιοπρεπή επίπεδα, αφού με την περσινή μείωση του κατά το ήμισυ, πλέον αυτό αντιστοιχεί σε μία επιδότηση της τάξεως ενός πενιχρού 10% της συνολικής ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζει ένα νοικοκυριό κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  • Να τολμήσει να βάλει κανόνες στο ολιγοπώλιο των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών που στην ουσία δρουν σχεδόν ανεξέλεγκτες, συμβάλλοντας κι αυτές στο να εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη.

Σε μία χρονική περίοδο που η περιοχή μας απαξιώνεται συνεχώς με κλείσιμο σχολείων, επιχειρήσεων, εργοστασίων, υπηρεσιών και που απειλείται με πληθυσμιακή κατάρρευση, μία αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 20% σε έναν Δήμο που γενικά πλήττεται από δριμείς χειμώνες, θα σημάνει ότι ακόμα περισσότεροι άνθρωποι θα αναγκαστούν να περιορίσουν, ακόμα και ολοκληρωτικά, το αγαθό της θέρμανσης.

Είναι ανεπίτρεπτο ως πολίτες να ανεχτούμε την επιστροφή στην εποχή των μαγκαλιών, όπως και τον γενικότερο εξευτελισμό των ζωών μας, προκειμένου να εξοφλούνται τα καταχρηστικά μνημονιακά χρέη και για να πλουτίζουν οι μεγαλοκαρχαρίες των πετρελαϊκών που μετακυλούν όλες τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές με την ανοχή της κυβέρνησης.