Με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση “Με τη Σημαία ψηλά στο Διδυμότειχο” από Ωδείο Βορείου Έβρου Καρπίδα και Καστροπολίτες

Με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση “Με τη Σημαία ψηλά στο Διδυμότειχο” από Ωδείο Βορείου Έβρου Καρπίδα και Καστροπολίτες

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη χθες Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, η επετειακή εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για το Έπος του 1940, με θέμα : «Με την Σημαία ψηλά στο Διδυμότειχο» απ’ το Ωδείο Βορείου Έβρου Καρπίδα και τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-Γνώση και Δράση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Αμφιθέατρο του Δήμου Διδυμοτείχου παρουσία πλήθους κόσμου και είχε ως κύριο άξονα το μνημειώδες έργο του Οδυσσέα Ελύτη ¨Άξιον Εστί¨, και συνδυάστηκε με γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις του Διδυμοτείχου κατά την ταραγμένη δεκαετία του 1940.

Συμμετείχαν : Η Παιδική Χορωδία του Συλλόγου λόγιας, παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής «ΡΩΜΑΝΟΣ ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Καβάλας και ο γνωστός Διδυμοτειχίτης δημοσιογράφος – ιστοριοδίφης Παντελής Σ. Αθανασιάδης, ο οποίος μέσω βίντεο που προβλήθηκε, προέβη σε μία σύντομη επισκόπηση των γεγονότων της δεκαετίας του 1940 που αφορούσαν το Διδυμότειχο και την Θράκη.

Επίσης, στην είσοδο του Αμφιθεάτρου λειτούργησε Έκθεση Ιστορικών Φωτογραφιών και βιντεοπροβολή, από το Μέτωπο και το Διδυμότειχο της Κατοχής, με την υποστήριξη του ΦΩΤΟ ΓΚΙΔΙΚΑ και του Πολυκαταστήματος ΧΙΜΑΓΙΑΚ ΚΑΙ ΜΑΡΝΤΙΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΝ.

Τα μέλη του συλλόγου μας ανάγνωσαν και απήγγειλαν αποσπάσματα από το Άξιον Εστί καθώς και από Διδυμοτειχίτες συγγραφείς και ποιητές. Συγκεκριμένα τα κείμενα που χρησιμοποιήθηκαν και αφορούσαν την περιοχή του Διδυμοτείχου και της Θράκης, κατά σειρά παρουσίασης είναι τα παρακάτω :

– Ομιλία του Γεωργίου Κουγιουμτζόγλου Δικηγόρου επί την 46η επέτειο Αρχιερατείας του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δ.Ο.Σ. κκ. Ιωακείμ Σιγάλα.

– Στρατής Τσιρταβής, «Η Νομαρχία Εβρου», από το περιοδικό Θρακικός Οιωνός, Θέρος 2001 Αλεξανδρούπολη, με θέμα : «Εικόνες από το παλιό Διδυμότειχο».

– Αυγερινός Μαυριώτης, ποίημα ο «Μικρος Μποχόρ», από την ποιητική συλλογή Θύμηση Κατεπείγουσα 2008.

– Βασίλης Σιναπίδης, ποίημα,  «Υψόμετρο 1424», από την Ποιητική Αναδρομή 1943-1986.

– Σωτήρης Χατζηπεντίδης, «ο Έφηβος Ποιητής», κείμενο του Αυγερινού Μαυριώτη όπου δημοσιεύονται ποιήματα του Σ. Χατζηπεντίδη.

 – Χρήστος Ρουσσόπουλος, «Η Μάχη της Κρήτης», Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών 2014.

Ευχαριστούμε πολύ, όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους, καθώς βεβαίως ευχαριστούμε τους χορηγούς μας : ΦΩΤΟ ΓΚΙΔΙΚΑ και το Πολυκατάστημα ΧΙΜΑΓΙΑΚ ΚΑΙ ΜΑΡΝΤΙΡΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΝ. Επίσης ευχαριστούμε τον Διδυμοτειχίτη Γεώργιο Αγγέλη που μας εμπιστεύθηκε το πλούσιο φωτογραφικό του υλικό, καθώς και την κυρία Ελένη Θεοδωροπούλου – Ρουσσοπούλου, που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε φωτογραφικό υλικό από την οικογένεια Ρουσσοπούλου, και την κυρία Μαίρη Τζιβελέκη που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε φωτογραφικό υλικό από την έρευνά της, που αφορά τους Εβρίτες μαχητές που συμμετείχαν στη μάχη της Κρήτης.