Λαμπάκης: Ξαφνικά “ανακάλυψε” κτίριο κοντά στο Μειονοτικό σχολείο και το ζητάει απ’ την ΓΑΙΟΣΕ

Λαμπάκης: Ξαφνικά “ανακάλυψε” κτίριο κοντά στο Μειονοτικό σχολείο και το ζητάει απ’ την ΓΑΙΟΣΕ

Την ύπαρξη κτιρίου που ανήκει στην ΓΑΙΟΣΕ και βρίσκεται ελάχιστα μέτρα κοντά στο Μειονοτικό σχολείο της οδού Άβαντος, “ανακάλυψαν” ξαφνικά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης και οι συνεργάτες του, ότι μπορεί να δώσει λύση στο σοβαρό πρόβλημα στέγασης που υπάρχει. 

Κατά την επίσκεψη του την περασμένη Κυριακή στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου μένουν οι μουσουλμνάνοι συμπολίτες του και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρόνια τώρα, ο κ.Λαμπάκης δεν ήξερε και τώρα διαπίστωσε, ότι στα 50 μέτρα από το Μειονοτικό σχολείο που δεν διαθέτει καθόλου χώρους και οι μαθητές κάνουν μαθήματα σε βάρδιες, υπάρχει ένα παλαιό κτίριο που ανήκει στην ΓΑΙΟΣΕ. Γι’ αυτό και αποφάσισε να στείλει επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της  κ. Σχίζα που αφορά στην πρόταση του για την παραχώρηση χρήσης κτιρίου ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ για τη στέγαση των μαθητών. Μάλιστα την κοινοποίησε κιαι στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.

Πρόκειται για κτίριο γνωστό σε όλους, σίγουρα πάντως στον στενό συνεργάτη επί χρόνια του δημάρχου και σιδηροδρομικό στο επάγγελμα Αντώνη Βαμβακερό, για το οποίο εντελώς ξαφνικά και λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Μαίου 2019, ανακαλύφθηκε πως μπορεί να δώσει λύσεις. Βέβαια είναι αρκετά παλαιό και επίσης είναι άγνωστο αν ακόμα και με ανακαίνιση και επιδόρθωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σχολείο.

Ο κ.Λαμπάκης όμως έστειλε την επιστολή και φρόντισε φυσικά να την δημοσιοποιήσει. Κάτι σαν τις επιστολές και την ιστορία με το παλαιό Νοσοκομείο, που χρόνια τώρα ο δήμος Αλεξανδρούπολης θα το έπαιρνε και θα το αξιοποιούσε.

Στην επιστολή προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε αναφέρονται τα εξής:

Κύριε  Πρόεδρε ,

Στη Θράκη δημιουργήσαμε  ένα άξιο  προσοχής μοντέλο ειρηνικής και δημιουργικής   συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Σε αυτό το αξιοθαύμαστο μοντέλο, μοναδικό χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα όλοι προσφέρουμε, είτε θεσμικοί είτε απλοί πολίτες. Η κεντρική πολιτεία επίσης καταβάλει προσπάθεια ώστε να μην διαταραχθεί αυτό το μοντέλο συνύπαρξης.

Για να συμβεί αυτό χρειάζεται διαρκής προσπάθεια και αγώνας ώστε βελτιωτικά αυτό το  ειρηνικό μοντέλο να ενισχύεται συνεχώς.

Βασικός άξονας σε κάποιες υποβαθμισμένες περιοχές, όπως η περιοχή Άβαντος στην Αλεξανδρούπολη είναι η παιδεία. Τα ελληνόπουλα μουσουλμανόπαιδα στοιβάζονται σε ένα μειονοτικό σχολείο με τρεις μικρές αίθουσες όπου με πρωινή και βραδινή βάρδια  εξυπηρετούνται 200 παιδιά μας. Έτσι, πέραν του γεγονότος ότι οι συνθήκες με δύο βάρδιες θυμίζουν εποχές προ δεκαετιών, ταυτόχρονα  το κτίριο είναι ελάχιστο και απωθητικό για τους μαθητές.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μου, αίθουσες κοντά που να πληρούν τις προϋποθέσεις ως ορίζει ο ΟΣΚ δεν υπάρχουν προς μίσθωση. Όμως υπάρχει ένα κτίριό σας στα 50 μέτρα από το σχολείο με τεράστια αυλή και ισχυρό φυτικό στοιχείο (που το χωρίζει ένας δρομίσκος) ιδιοκτησίας σας, στο οποίο στεγάζονται 4 υπάλληλοί σας.

Προσφερόμεθα στη μίσθωση ενός χώρου ικανού να φιλοξενήσει τους άνω υπαλλήλους σας, αναλαμβάνοντας τη δαπάνη του μισθώματος, καθώς και την συντήρηση του κτιρίου και του αύλειου χώρου. Με τον τρόπο αυτό οι μεν υπάλληλοί σας θα συνεχίζουν να προσφέρουν αξιοπρεπώς τις υπηρεσίες τους στον οργανισμό σας, οι δε μαθητές θα απολαύσουν επιτέλους έναν χώρο, που η πολιτεία στο κάτω-κάτω είναι υποχρεωμένη να προσφέρει, γεγονός που  στερήθηκαν μέχρι τώρα. Τέλος, το κτίριο ο δήμος μας θα το συντηρήσει με δαπάνες του και με τον καλύτερο τρόπο, ώστε το αξιοθαύμαστο αυτό αρχιτεκτονικά κτίριο να παύσει να κινδυνεύει από τον χρόνο.

Είναι υποχρέωση όλων μας να συνεργαστούμε για τα παιδιά μας που καθορίζουν το μέλλον αυτής της χώρας.

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ