Αλεξανδρούπολη: Οικονομικό “θαύμα” στον απολογισμό-ισολογισμό του 2017. Tο έλλειμα του Ιουλίου, έγινε πλεόνασμα τον Οκτώβριο!!!

Αλεξανδρούπολη: Οικονομικό “θαύμα” στον απολογισμό-ισολογισμό του 2017. Tο έλλειμα του Ιουλίου, έγινε πλεόνασμα τον Οκτώβριο!!!

Ένα οικονομικό “θαύμα” πέτυχαν στον δήμο Αλεξανδρούπολης στον Απολογισμό-Ισολογισμό του 2017, αφού το ΕΛΛΕΙΜΑ των 828.165,01 ευρώ που υπήρχε στην απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου στις 25 Ιουλίου 2018, έγινε… ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 880.111,03 ευρ’ω τον Οκτώβριο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 3 Οκτωβρίου 2018, με θέμα: «Έγκριση Aπολογισμού-Ισολογισμού για τα Αποτελέσματα Χρήσης,το Προσάρτημα και η Εκθεση του ορκωτού ελεγκτή του Δήμου Αλεξ/πολης για τη χρήση του 2017, τα αξιοσημείωτα που πρέπει να επισημανθούν είναι:
1) Βάσει του εγκριθέντος Ισολογισμού ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΕΩΣ του 2017 ήταν ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 880.111,03.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

2) Σύμφωνα όμως με την υπ αριθμ. 239 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου της 25/07/2018, ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ της ΧΡΗΣΕΩΣ του 2017 ήταν ΕΛΛΕΙΜΑ 828.165,01 ευρώ!!!! Πως έγινε και μέσα σε τρεις μήνες το ΕΛΛΕΙΜΑ έγινε ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ και η διαφορά των δύο ποσών είναι 1.708.276,ο4 ευρώ.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017

3) Πρόκειται λοιπόν για ένα οικονομικό….ΘΑΥΜΑ, που χρήζει σίγουρα ερμηνείας. Αλήθεια, τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής που στην μια περίπτωση ψήφισαν έλλειμα και σαν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισαν πλεόνασμα, τι έχουν να πούν;
4) Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παντελίδης που ήταν και εισηγητής του θέματος και άρα ο “θαυματοποιός” ποιά εξήγηση έχει να δώσει σε μας τους αδαείς και τον κόσμο που δεν γνωρίζει από οικονομικά;
5) Για να μην λέμε μόνο για τον δήμο Αλεξανδρούπολης, η αρμόδια Υπηρεσία της ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ που έκανε τον έλεγχο νομιμότητος και στις δύο αποφάσεις που εμφανίζουν αυτό το φαινόμενο, πήρε άραγε είδηση τι έχει συμβεί;
6) Γιατί οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου Αλεξανδρούοπολης δεν έδωσαν στον Ορκωτό Ελεγκτή Λογιστή, την αναλυτική κατάσταση με τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις του Δήμου, όπως ο ίδιος αναφέρει στην έκθεσή του; Ποιός έδωσε εντολή στους νομικούς συμβούλους του δήμου να μην την δώσουν και γιατί έγινε αυτό;
7) Γιατί στα Αποτελέσματα Χρήσεως το κονδύλι: “3. Εξοδα λειτουργίας δημοσίων σχέσεων” είναι κενό; Μήπως επειδή το σχετικό ποσό είναι αρκετά μεγάλο ή ακόμα και εξωπραγματικό και ανέρχεται σε δεκάδες ή ακόμα και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ; Ερωτήματα θέτουμε. Γιατί παλαιότερη χρονιά είχε γίνει ένας μικρός… χαμός για το συγκεκριμένο κονδύλι και το τεράστιο ύψος του.

ΙΣΟ ΛΟΓΙ ΣΜΟΣ 2017

8)  Υπέρ ψήφισαν μόνο 17 !!!! σύμβουλοι σε σύνολο 41 μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ήτοι 16 του συνδυασμού ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ του δημάρχου Βαγγέλη Λαμπάκη και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Μυτιληνός, που ανήκε μέχρι πριν λίγο καιρό στην παράταξη Λαμπάκη. Λευκό ψήφισαν 4 σύμβουλοι ( οι κ.κ. Γουμενίδης Ε.,Δευτεραίος Σ.,Δραμανίδου Ν.,Τρέλλη Φ.), ενώ απουσίαζαν από την ψηφοφορία οι κ.κ.Ταρτανής Ι., και Μαυρίδης Κ.
Κανένας από τους παρόντες συμβούλους δεν καταψήφισε, ενώ απουσίαζαν 18 !!! δημοτικοί σύμβουλοι. Υπηρεσιακοί παράγοντες αλλά και ενεργοί πολίτες που παρακολουθούν τις σχετικές διαδικασίες, υποστηρίζουν ότι απο την εφαρμογή του διπλογραφικού στους Δήμους ( Π.Δ. 315/99 -Φ.Ε.Κ. 302/Α/99) από 01/1/2000 είναι η μικρότερη πλειοψηφία που υπήρξε στην έγκριση του Ισολογισμού.
Όλα αυτά τα ερωτήματα καλό είναι να απαντηθούν ή να διευκρινιστούν. Γιατί οι δημότες απαιτούν  εξηγήσεις και πρέπει να γνωρίζουν που ξοδεύει και το τελευταίο τους ευρώ η δημοτική αρχή του Βαγγέλη Λαμπάκη και μάλιστα όταν για δεύτερη χρονιά πληρώνουν δημοτικά τέλη αυξημένα κατά 18,50%.
Κι επειδή συχνά ο κ.Λαμπάκης και οι συνεργάτες του κόπτονται για την διαφάνεια και τονίζουν ότι όλα τα βγάζουν στο… φως και ενημερώνουν τους πολίτες, με αποτέλεσμα το δημαρχείο να είνα… ΓΥΑΛΙΝΟ, δεν πρέπει να επιτρέψουν στον οποιονδήποτε κακεντρεχή να πει ότι τα τζάμια έχουν αρχίσει να γίνονται… φιμέ.