Διδυμότειχο: Στον “αέρα” η πρόταση για τα “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” από δήμο, Εμπορικό Σύλλογο;

Διδυμότειχο: Στον “αέρα” η πρόταση για τα “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου” από δήμο, Εμπορικό Σύλλογο;

Ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνουν σήμερα στις 4 το απόγευμα ο δήμος Διδυμοτείχου σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης στο Δημοτικό αμφιθέατρο, σχετικά με την υποβολή πρότασης στην πρόσκληση του ΕΠΑΝΕΚ για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Mall).

Άλλωστε τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, αφού και η παράταση που δόθηκε για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 5 Νοεμβρίου και θα πρέπει να κατατεθεί ηλεκτρονικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ κίνηση (2014-2020) προκειμένου να αξιολογηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικών και να αποφασιστεί αν θα εγκριθεί. Μόνο που οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το θέμα βρίσκεται στον “αέρα” και είναι πολύ πιθανό η πρόταση που θα υποβληθεί ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ. Γιατί δεν υπάρχει μια βασική προϋπόθεση που απαιτεί η πρόσκληση για την ένταξη στα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου (Open Mall). Μπορεί να φαίνεται τυπική, αλλά είναι απαραίτητη.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ υλοποιείται μέσω της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και θα πρέπει οι Εμπορικοί Σύλλογοι που θέλουν να ενταχθούν στην Πρόσκληση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» της ΕΣΕΕ, να είναι μέλη των κατά τόπους παραρτημάτων της. Για την περιοχή μας, της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης. Κάτι που δεν έχει γίνει, αφού ο Εμπορικός Σύλλογος Διδυμοτείχου αν και θα μπορούσε να εγγραφεί, έχει επιλέξει να αποτελεί μόνο μέλος της αντίστοιχης οργάνωσης για τον Έβρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Οπότε υπάρχει ο κίνδυνος το υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομικών να απορρίψει την αίτηση του Διδυμοτείχου.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο δήμος της πόλης δεν θα μπορέσει φυσικά να διεκδικήσει τον μέγιστο επιλέξιμο προϋπολογισμός που είναι ένα ποσό έως 1.500.000 ευρώ και ο Εμπορικός Σύλλογος τον μέγιστο επιλέξιμο προϋπολογισμό έως 400.000 ευρώ. Στην Ορεστιάδα να σημειώσουμε, ο εκεί Εμπορικός Σύλλογος που προχωράει επίσης σε συνεργασία με τον δήμο της πόλης, είναι εγγεγραμμένος και συγκεντρώνει τις τυπικές προϋποθέσεις.

Θέτουμε το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να διευκρινιστεί σήμερα κατά την διάρκεια τις συγκεκριμένης διαβούλευσης, όπου το κοινό, δηλαδή οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες που θέλουν να ενταχθούν, να έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και για αυτό, εκτός από τις προϋποθέσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από την συγκεκριμένη δράση.

Επίσης θα παρουσιαστούν ενδεικτικές προτάσεις σχετικά με την αναβάθμιση του εμπορικού κέντρου της πόλης. Στο πλαίσιο της Δράσης με τίτλο «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» επιδιώκεται η ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, προτείνεται ένα σύνολο συνεκτικών και αλληλένδετων παρεμβάσεων με στόχο α) την αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και β) την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*