Έβρος: Κυβέρνηση και ΜΚΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο φιλοξενίας λαθρομεταναστών, προσφύγων σε άδεια κτίρια χωριών;

Έβρος: Κυβέρνηση και ΜΚΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο φιλοξενίας λαθρομεταναστών, προσφύγων σε άδεια κτίρια χωριών;

Την στιγμή που οι ροές προσφύγων αλλά κυρίως λαθρομεταναστών αυξάνονται κατακόρυφα στον Έβρο, εκατοντάδες περνούν καθημερινά τον ποταμό Έβρο και φτάνουν από την Τουρκία στην χώρα μας, κάποιες κινήσεις που γίνονται εδώ και λίγο καιρό σε χωριά του Έβρου, δημιουργούν έντονα ερωτηματικά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες που έχουμε δεχθεί στο Evros-news.gr, από κατοίκους κυρίως χωριών του βορείου Έβρου, από το καλοκαίρι και μετά εμφανίζονται σε περιοχές του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας διάφορα άτομα, τα οποία υποστηρίζουν ότι είναι μέλη των περίφημων ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) και ρωτούν αν υπάρχουν σπίτια που παραμένουν ακατοίκητα και θα μπορούσαν να ενοικιαστούν.

Όσο και αν ψάξαμε απαντήσεις στο συγκεκριμένο θέμα και τις καταγγελίες, επίσημα κανένας δεν επιβεβαιώνει κάτι τέτοιο. Όμως οι κάτοικοι επιμένουν για την παρουσία των συγκεκριμένων ατόμων, ενώ παράλληλα συμβαίνουν και κάποια γεγονότα που προσθέτουν, αντί να αφαιρούν, ερωτηματικά και αμφιβολίες. Πληροφορούμαστε συγκεκριμένα, ότι ξαφνικά άρχισαν εργασίες ανακατασκευής και συντήρησης του κτιρίου που στεγαζόταν πριν από δεκαετίες το Οικοτροφείο Δικαίων. Πρόκειται για ένα αρκετά μεγάλο κτίριο, το οποίο ανήκει στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου και είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του επί πολλά χρόνια.

Τις τελευταίες ημέρες όμως, με έξοδα της Μητρόπολης στην οποία και ανήκει, γίνονται διάφορες εργασίες προκειμένου να καταστεί λειτουργικό, χωρίς όμως να έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι των Δικαίων για ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί. Γι’ αυτό και φοβούνται μήπως επιλεγεί κάποια στιγμή για να φιλοξενηθούν εκεί πρόσφυγες και λαθρομετανάστες που περνούν κατά εκατοντάδες τον ποταμό Έβρο, μια και στην Θεσσαλονίκη όπου κατευθύνονται, έχει υπάρξει εδώ και αρκετό καιρό κορεσμός.

Την ίδια στιγμή και διάφορα στρατιωτικά κτίρια της περιοχής που δεν χρησιμοποιούνται, φαίνεται να εξετάζονται για τον ίδιο σκοπό και φυσικά υπάρχουν οι καταγγελίες κατοίκων των χωριών του βορείου Έβρου, για την παρουσία ατόμων από ΜΚΟ που ρωτούν για τα κλειστ άκαι αχρησιμοποίητα σπίτια. Αστυνομία, δήμοι και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, τηρούν “σιγή ιχθύος” και επίσημα δηλώνουν άγνοια για όλα αυτά.

Άλλοι επικαλούνται την δεδομένη απόφαση που υπάρχει για την μη δημιουργία άλλων hot spot και γενικότερα Κέντρων Φιλοξενίας Προσφύγων και λαθρομεταναστών στον Έβρο και τη Θράκη γενικότερα εκτός του Φυλακίου Ορεστιάδας που λειτουργεί. Όμως με τις ροές να αυξάνονται δραματικά, κανένας δεν μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι η Κυβέρνηση δεν θα αλλάξει απόφαση.