Βαμβάκι: Τις χειρότερες στρεμματικές αποδόσεις των τελευταίων ετών καταγράφει σε Έβρο και Ροδόπη

Βαμβάκι: Τις χειρότερες στρεμματικές αποδόσεις των τελευταίων ετών καταγράφει σε Έβρο και Ροδόπη

Τις χειρότερες στρεμματικές αποδόσεις των τελευταίων ετών καταγράφει το βαμβάκι στους νομούς Ροδόπης και Έβρου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτη Κουρούδη.

Μιλώντας στην “ΥΧ”, ο κ.Κουρούδης τονίζει: «Η φετινή παραγωγή εκτιμούμε ότι θα είναι αρκετά μικρότερη συγκριτικά με πέρυσι και οι στρεμματικές αποδόσεις χαμηλότερες από ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα», σημειώνει, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένεται αύξηση της παραγωγής και, αν αυτό συνδυαστεί με τις υψηλότερες -όπως διαφαίνεται- τιμές, η χρονιά παίρνει θετικό πρόσημο.

«Το καλύτερο εισόδημα είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού καλύτερης ποιότητας βαμβακιού και ορθότερου timing στο κλείσιμο της τιμής. Η διαφορά ανάμεσα στο μέγιστο και το ελάχιστο κάθε χρονιάς χρηματιστηριακά είναι πάρα πολύ μεγάλη. Για αυτό και εμείς δίνουμε τη δυνατότητα όλο τον χρόνο, ανάλογα με το πώς κινείται το χρηματιστήριο, να κλείνουν οι παραγωγοί όποτε οι ίδιοι θέλουν την τιμή. Κάθε χρόνο, είναι περισσότεροι αυτοί που κλείνουν όταν το βαμβάκι είναι ψηλά».

Μέσω χρηματιστηρίου οι μισές ποσότητες

Σύμφωνα με τον κ. Κουρούδη, οι αγρότες έχουν κατανοήσει ότι στην παρούσα φάση της συγκομιδής, οι τιμές είναι χαμηλές λόγω της υπερπροσφοράς και τονίζει ότι φέτος «ήταν πολύ περισσότεροι αυτοί που έκλεισαν τιμή πριν ξεκινήσει η σεζόν, όπως επίσης αυτοί που την αφήνουν ανοιχτή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, έχοντας εγγυημένη τη σημερινή τιμή». Εκτιμά, δε, ότι πάνω από το 50% της συνολικής παραδοθείσας ποσότητας στα Θρακικά Εκκοκκιστήρια θα κλειστεί μέσω Χρηματιστηρίου.

Ο ίδιος δίνει έμφαση στην παραγωγή ποιοτικότερου βαμβακιού και, σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζει ότι φέτος, για πρώτη χρονιά, η εταιρεία επιδοτεί τη χαμηλή υγρασία κάτω του 13%. «Όσοι κλείνουν έγκαιρα την τιμή, επιλέγουν τις ποικιλίες που επιδοτούμε και φέρνουν βαμβάκι με χαμηλή υγρασία, παίρνουν τιμή πάνω από 60 λεπτά» εξηγεί, για τις περιπτώσεις παραγωγών που αξιοποιούν όλες τις παρεχόμενες δυνατότητες.

Πηγή: ypaithros.gr

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*