Αμείλικτα ερωτήματα Μυτιληνού σε Κουκουράβα για τους χειρισμούς στην οδό Κύπρου στο χθεσινό Δ.Σ

Αμείλικτα ερωτήματα Μυτιληνού σε Κουκουράβα για τους χειρισμούς στην οδό Κύπρου στο χθεσινό Δ.Σ

Αμείλικτα ερωτήματα για τους απαράδεκτους χειρισμούς στο θέμα της πεζοδρόμησης της οδού Κύπρου, έθεσε κατά την διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αλεξανδρούπολης, ο Βαγγέλης Μυτιληνός στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργο Κουκουράβα.

Ο συνάδερφος του στην ίδια δημοτική παράταξη και πρώην Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, αλλά και υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές τον Μάιο του 2019, ζήτησε ενημέρωση αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται για την τροποποίηση της μελέτης, αν την ενέκρινε το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας, γιατί επιβλέπουσα του έργου  κ. Ειρήνη Πολλουξίδου ενώ απουσίαζε εκείνο το διάστημα με άδεια, τελικά υπέγραψε το 1ο ΑΠΕ, γιατί δεν δόθηκε η δυνατότητα σε άλλους εργολάβους να καταθέσουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και αν τηρήθηκε η νομιμότητα γιατί επιλέχθηκε να πληρωθεί ο εργολάβος από τα… Απρόβλεπτα.

Σε όλα αυτά ο κ.Κουκουράβας εμφανώς αγχωμένος και αμήχανος, προσπάθησε να… ψελίσει δικαιολογίες και φυσικά βρήκε πάλι “εχθρούς” τα σάιτ και συγκεκριμένα το Evros-news.gr, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην επιμονή του κ.Μυτιληνού να δοθούν απαντήσεις, ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης… πετάχθηκε και είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τε άργα στην οδό Κύπρου και όλα έγιναν νόμιμα. Έσπευσε όμως να συμπληρώσει πως αν προκύψει πρόβλημα, θα το αντιμετωπίσουν όλοι μαζί. Όσοι το ψήφισαν δηλαδή, γιατί ο Βαγγέλης Μυτιληνός και οι Παύλος Μιχαηλίδης, Νίκος Τζανίδης, Γιάννης Καρυπίδης, Κώστας Μαυρίδης, καταψήφισαν, ενώ Δευτεραίος και Τρέλλη ψήφισαν λευκό.

Το… σφυροκόπημα Μυτιληνού με ερωτήματα

στον Κουκουράβα και η αμηχανία του Αντιδημάρχου

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του ο κ.Μυτιληνός είπε: “Θα ήθελα κύριε Αντιδήμαρχε να απευθύνω κάποιες ερωτήσεις, γιατί το θέμα αυτό απασχόλησε πάρα πολύ και βλέπω με απορία ότι ενώ η κυρία Πολουξίδου ήταν απούσα όλο αυτό το καυτό 15νθήμερο, βλέπω ότι βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της ως συντάξασα το πρώτο ΑΠΕ. 

Διαβάζω λοιπόν στην εισήγηση, ότι επιλέχθηκε το βιομηχανικό σταμποτό δάπεδο, ως πιο ανθεκτικό και οικονομικό. Ρωτάω:

  1. Όταν φέρατε την μελέτη εδώ για να ψηφίσουμε τον τρόπο κατασκευής, δεν το ξέρατε ότι είναι πιο ανθεκτικό και πιο οικονομικό το σταμποτό;
  2. Αυτό το πράγμα δεν έχει δημιουργήσει έναν αθέμιτο ανταγωνισμό;
  3. Το κόστος λοιπόν είναι λιγότερο. Δεν έπρεπε να δώσουμε και στους υπόλοιπους εργολάβους την ευχέρεια να δώσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης, αφού ο βαθμός δυσκολίας μειώθηκε;
  4. Με ποια εισήγηση, αφού η επιβλέπουσα ήταν απούσα, άλλαξε ο τρόπος κατασκευής; Και ας δούμε λίγο και την διαδικασία.
  5. Ερχόμαστε σήμερα να ψηφίσουμε το πρώτο ΑΠΕ. Γιατί να το ψηφίσουμε κύριε Αντιδήμαρχε; Ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες;
  6. Οι διαδικασίες είναι ξεκάθαρες. Όταν σε ένα έργο υπάρχει μια εμπλοκή και πρέπει να αλλάξει ο τρόπος κατασκευής, γίνεται τροποποίηση της μελέτης, περνάει από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας και εφόσον το εγκρίνει, έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο και αυτό αποφασίζει και για το πόσο κοστίζει το έργο και για την διαδικασία.
  7. Εδώ εμείς τι κάνουμε απ’ όλα αυτά; Ρωτάω και να μας απαντήσετε. Εγκρίθηκε από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας αυτή η τροποποίηση;
  8. Γιατί δεν φέρνει λογαριασμό αν όλα έγιναν κανονικά ο εργολάβος και πάτε να πάρετε τα λεφτά από τον ΑΠΕ;
  9. Τι είναι ο ΑΠΕ αυτός; Είναι από τα απρόβλεπτα. Ερχόμαστε λοιπόν να δώσουμε προκαταβολή τον εργολάβο από τα απρόβλεπτα, χωρίς να μας φέρει λογαριασμό. Γιατί δεν ήρθε ο λογαριασμός και να πληρωθεί κανονικά;

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Κουκουράβας εμφανώς αμήχανος από τον καταιγισμό των ερωτημάτων του Βαγγέλη Μυτιληνού, παραδέχθηκε ότι η επιβλέπουσα κ.Πολλουξίδου όντως απουσίαζε (προκαλεί σίγουρα πολλά ερωτηματικά πως υπέγραψε την χθεσινή εισήγηση), αλλά προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας:  “Η κυρία Πουλλουξίδου έτυχε εκείνες τις τέσσερις-πέντε ημέρες Δευτέρα με Παρασκευή, να έχει άδεια. Αυτό δεν πάει να πει ότι δεν είχανε δοθεί οι εντολές ως επιβλέπουσα και ως αναθέτουσα αρχή και από την διευθύντρια και από την κ.Πολλουξίδου.

Είπαμε, ότι ενώ είχε δημοπρατηθεί το έργο, έχουμε αρχίσει και την μελέτη πεζοδρόμησης και των άλλων δρόμων που έχουν ήδη κλείσει και προκειμένου να υπάρχει μια αρχιτεκτονική συνέχεια, επιλέχθηκε να βγουν οι παλιοί κυβόλιθοι οι οποίοι είναι συνθετικοί κυβόλιθοι καμιάς ιδιαίτερης αξίας ( ο δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης είχε δηλώσει στην κάμερα του e-evros ότι θα αφαιρεθούν γιατί είναι ιστορικής αξίας), διαλογή και επανατοποθέτηση όπως αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται το έργο”. Είπε ψέματα δηλαδή, αφού όπως ανέδειξε το Evros-news.gr, οι κυβόλιθοι καλύφθηκαν με τσιμέντο.

Όσο για την επιλογή αυτή του τρόπου πληρωμής, ο κ.Κουκουράβας συνέχισε: “Όταν ο ΑΠΕ κάνει χρήση των απροβλέπτων, δεν χρειάζεται να περάσει τεχνικό συμβούλιο. Ο δεύτερος ΑΠΕ ο οποίος θα έρθει, θα πάει στο Τεχνικό Συμβούλιο. Και να ξέρετε σε όλα αυτά είμαστε σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια και την κυρία Μαυράκη που είναι Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου. Ο πρώτος λογαριασμός του αναδόχου που είναι περίπου 7.000 ευρώ είναι στην Επίτροπο και αύριο υπογράφεται για να πληρωθεί. Έχει ενταλματοποιηθεί. Επομένως, δεν βρίσκω κάτι το κακό και προχωράμε κανονικά. Απλώς θεωρώ ότι έγινε μεγάλος ντόρος και πήρε σκοπίμως για πολιτικές σκοπιμότητες από κάποια συγκεκριμένα σάιτ. Δεν έχω κάτι άλλο να πω”.

Μυτιληνός: Πάλι ξαναρωτάω. Ακολουθήθηκε η διαδικασία; Το Τεχνικό συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση της μελέτης; Πάλι ξαναρωτάω”.

Κουκουράβας: Ο ΑΠΕ ο πρώτος περνάει από δημοτικό συμβούλιο. Ο ΑΠΕ ο επόμενος που θα υπάρξουν αυξομειώσεις, θα περάσει από Τεχνικό Συμβούλιο.

Μυτιληνός: Εάν δεν εγκρίνει την τροποποίηση το Τεχνικό Συμβούλιο, πείτε μας τί θα γίνει;

Κουκουράβας: Σε υποθετικές ερωτήσεις κ.Μυτιληνέ δεν απαντάω. Θα απαντήσω αν προκύψει θέμα.

Λαμπάκης: Προχωράμε. Είναι νόμιμα όλα. Αν προκύψει πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.