Ο Εβρίτης Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης, συνυπέγραψε την διακήρυξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Ο Εβρίτης Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης, συνυπέγραψε την διακήρυξη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης

Με την υπογραφή κοινής διακήρυξης, η οποία περιέχει τις βασικές αρχές και ένα κοινό πλαίσιο δράσεων και συνεργασιών, ολοκληρώθηκε στη Χερσόνησο Ηρακλείου η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Τη διακήρυξη συνυπέγραψαν ο κοινοβουλευτικός υπουργός Νόρματ Μπάρτλε που όρισε η Καγκελάριος Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση  και ο Εβρίτης Πρόεδρος του ΚΑΠΕ Βασίλης Τσολακίδης (απ’ το Νεοχώρι Ορεσατιάδας), εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου, η οποία έχει οριστεί από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως εντεταλμένη για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.

Την απόλυτη ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εξέφρασε κατά την τελετή λήξης ο Γερμανός υπουργός. «Η 8η Ελληνογερμανική Συνέλευση αποτελεί τομή και μια απαρχή για τη διαμόρφωση ενός κοινού μέλλοντος μεταξύ μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπάρτλε χαρακτήρισε την Ελληνογερμανική Συνέλευση θεσμό, ενώ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την απόφασή του να ορίσει τη Ρένα Δούρου ως εντεταλμένη στη Συνέλευση από ελληνικής πλευράς.

 Όταν ρωτήθηκε ποιοί είναι οι κυριότεροι στόχοι ως νέου εντεταλμένου της καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελλάδα, τόνισε:

“Τρεις κυρίως: η δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ δήμων και κοινοτήτων στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων, της ενέργειας. Συνεργασίες που να έχουν διάρκεια, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα προγράμματα ή απλές ανταλλαγές απόψεων αλλά η δημιουργία μιας πραγματικά στενής και διαρκούς συνεργασίας μεταξύ δήμων και κοινοτήτων των δύο χωρών. Ο δεύτερος μεγάλος μου στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην οικονομική διάσταση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, να συμπεριληφθούν δηλαδή τα τοπικά εμπορικά επιμελητήρια στις συνεργασίες αυτές, διότι η εμπειρία δείχνει εκεί που υπάρχει ισχυρή οικονομία χρειάζονται και ισχυροί δήμοι και κοινότητες και το αντίστροφο.

Πρέπει να φροντίσουμε να γίνουν περισσότερες συνεργασίες μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μας. Και ο τρίτος στόχος μου αφορά στην ίδια την Ελληνογερμανική Συνέλευση. Θέλω να επιτύχω κατά τη διάρκεια αυτής της γερμανικής κοινοβουλευτικής περιόδου, η οποία συνδέεται με την καγκελαρία της κ. Μέρκελ, να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και στο μέλλον. Να γίνει δηλαδή ένας θεσμός τον οποίο να μη θέλει κανένας να καταργήσει, ο οποίος να υφίσταται ανεξάρτητα από το ποιος θα κυβερνά και να είναι ένας υπερκομματικός θεσμός”.

Από την πλευρά του ο συντοπίτης μας Βασίλης Τσολακίδης, που γνωρίζει πολύ καλά τα συγκεκριμένα ζητήματα, μια και ως Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τα έχει χειριστεί αλλά και έζησε πολλά χρόνια ο ίδιος στην Γερμανία ως μετανάστης από το Νεοχώρι Ορεστιάδας, τόνισε ότι: «Ο ορισμός της κ. Δούρου ως εντεταλμένης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης εκφράζει τη θέληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει ενεργά και να υποστηρίζει τις δράσεις της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Σήμερα γίνεται ένα νέο ξεκίνημα, ένα μεγάλο άλμα για την Ελληνογερμανική Συνέλευση».

Στην Ελληνογερμανική Συνέλευση της Κρήτης συμφωνήθηκαν μεταξύ των συμμετεχόντων οκτώ νέες πρωτοβουλίες συνεργασίας.

Παράλληλα βραβεύτηκαν πέντε κοινές δράσεις που ανέπτυξαν φορείς και δήμοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία. Τα κριτήρια της βράβευσης ήταν η αειοφορία, η καινοτομία, το όφελος για τον πολίτη και η μακροχρόνια προοπτική. Παράλληλα υπογράφηκε σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των Κεντρικών Αυτοδιοικητικών Ενώσεων της χώρας και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

«Θεωρώ ότι τα καλά είναι μπροστά μας. Τα αποτελέσματα της Συνέλευσης της Χερσονήσου μάς δίνουν ελπίδα για το μέλλον της συνεργασίας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Όπως έγινε γνωστό, η 9η Ελληνογερμανική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στη Βαυαρία.

Πηγή: protothema.gr

Ένα σχόλιο

  1. Τριανταφυλλιά Κωστοπούλου

    Εβρίτης, ξεεβρίτης, το περαιτέρω ξεπούλημα της χώρας μας συνυπέγραψε ο πατριώτης μας. Εμείς, οι Εβρίτες πληρώσαμε με περισσότερο αίμα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας την κατοχή και τον εμφύλιο. Μετά αναγκαστήκαμε να στείλουμε στη Γερμανία τα παιδιά μας (φτώχεια εμείς – ανάπτυξη αυτοί). Τώρα μας παίρνουν πάλι τα νέα παιδιά μας και τον πλούτο της πατρίδας μας. Ο,τι δεν πρόλαβε η Γερμανία να πάρει στον πόλεμο, ήρθε να το πάρει τώρα. Πάλι με τη βοήθεια δικών μας ανθρώπων!
    Για αυτό το λόγο δεν με συγκινεί καθόλου εμένα, την 50 χρόνια στην ξενιτιά Εβρίτισσα, που ένας πατριώτης μου συνδιαλλέγεται με το γερμανικό κράτος και υπηρετεί τα συμφέροντα τους. Ίσα, ίσα εξοργίζομαι!

Αφήστε το σχόλιό σας

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*