Μέτρα για περιορισμό όσων πηγαίνουν για αγορές στην Τουρκία, ζητάει η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας

Μέτρα για περιορισμό όσων πηγαίνουν για αγορές στην Τουρκία, ζητάει η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας

Μέτρα για τον περιορισμό των επισκεπτών-καταναλωτών στις πόλεις της γειτονικής Τουρκίας, όπως για παράδειγμνα την Αδριανούπολη, ζητάει από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης με επιστολή της, η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας δια του προέδρου της Χρήστου Τσομπανίδη.

Συγκεκριμένα, προτείνει μεταξύ άλλων την μείωση του ποσού της ατέλειας για εισαγωγές εμπορευμάτων από τρίτες χώρες (Τουρκία ) στα 30 ευρώ  από τα 175 που είναι τώρα,  ενώ για  τις ημερήσιες επισκέψεις να είναι μηδενικό.

Προς

Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης

Νίκης 5 -10563 Αθήνα

Γραφείο κυρίου Υπουργού

Ορεστιάδα 5 Νοεμβρίου 2018

Κύριε Υπουργέ

Σύμφωνα με τον  επικαιροποιημένο ‘’Οδηγό Ενημέρωσης Ταξιδιωτών ‘’ του Ιουνίου 2018 , που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων  (ΑΑΔΕ) ,  το ύψος της ατέλειας για εισαγωγή εμπορευμάτων  προς την χώρα μας ,από Έλληνες πολίτες  που ταξίδεψαν σε  τρίτες χώρες  (π.χ. Τουρκία ), ανέρχεται στα 175 ευρώ για κατοίκους παραμεθορίων περιοχών και 300 ευρώ για κατοίκους μη παραμεθορίων .

  • Όπως γνωρίζετε  η ισοτιμία της Τουρκικής λίρας με το ευρώ κυμαίνεται σήμερα στις 6,5 λίρες ανά ευρώ , αυξημένη υπέρμετρα τους τελευταίους μήνες  και  με τάσεις που δεν υποδηλώνουν  αποκλιμάκωση  της πτώσης του τουρκικού νομίσματος έναντι του ευρώ . Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου αύξηση της επισκεψιμότητας Ελλήνων πολιτών για αγορές στη γείτονα χώρα , με συνέπεια την εκροή πόρων από την Ελληνική αγορά και στέρηση  αυτών από την εγχώρια  ζήτηση  , που τόσο σημαντική είναι για την επιχειρούμενη ανάπτυξη που δρομολογείται .
  • Σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή φορολογία (άμεσων και έμμεσων  φόρων ) που  βιώνουν  οι Έλληνες έμποροι και επαγγελματίες  ,καθιστούν αδύνατη την όποια προσπάθεια   απορρόφησης  μέρους της τεράστιας αυτής  συναλλαγματικής διαφοράς που επιβαρύνει υπέρμετρα τα κοστολόγια τους  , ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους

Γι αυτούς τους πολύ σοβαρούς λόγους , κρίνεται επιτακτικό και   ζητούμε  :

1.Την μείωση  του ποσού της ατέλειας για εισαγωγές εμπορευμάτων από τρίτες χώρες (Τουρκία ) στα 30 ευρώ ,  ενώ για  τις ημερήσιες επισκέψεις να είναι μηδενικό .   

2.Την ενίσχυση των μεθοριακών τελωνειακών σταθμών  με τεχνολογικές υποδομές , έμψυχο υλικό και νομοθετικά  εργαλεία , προκείμενου να γίνεται  άμεση διεκπεραίωση   και  εκτελωνισμός   των   εμπορευμάτων  που εισάγονται  , πέραν του  ορίου  της ατέλειας..

Η προστασία   της εγχώριας ζήτησης , προστατεύει τους Έλληνες Επαγγελματίες και Εμπόρους  φορολογούμενους  , άρα και την φορολογητέα  ύλη .

Με Εκτίμηση

Τσομπανίδης Χρήστος

Πρόεδρος

Ένωσης Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ν. Ορεστιάδας και Περιφέρειας