Στην Αλεξανδρούπολη το 1ο Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών, Μυθοπλασίας

Στην Αλεξανδρούπολη το 1ο Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών, Μυθοπλασίας

Ένα παράθυρο πολιτισμού στον κόσμο ανοίγει, από το φθινόπωρο του 2019, η Αλεξανδρούπολη, με τη φιλοξενία του 1ου Φεστιβάλ Βαλκανικών Τηλεοπτικών Σειρών Μυθοπλασίας, μία ιδέα-πρόταση του Οργανισμού Series Balkans (ΣΕΡΙ ΜΠΑΛΚΑΝ).

Επί τρεις ημέρες, η δημιουργικότητα, η φαντασία, το όραμα, όπως αυτά αποτυπώνονται μέσα από τις τηλεοπτικές σειρές μυθοπλασίας δώδεκα χωρών των Βαλκανίων, θα συναντηθούν πυροδοτώντας, τη συνειδητοποίηση των κοινών μέσα στη διαφορετικότητα.

«Θέλουμε να θεσπίσουμε ένα μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα μείνει διαχρονικά και θ’ αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους ανθρώπους του χώρου» διευκρινίζει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Οικισμών και Αθλητισμού, Γιάννης Βαταμίδης.

«Δεν θέλουμε να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με τα φεστιβάλ που διεξάγονται στη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα και αφορούν ταινίες. Θέλουμε κάτι προσθετικό και πάνω σ’ αυτή την κατεύθυνση, θέλοντας να δείξουμε κάτι καινούριο, στοχεύουμε να κάνουμε και κάποια εργαστήρια, σε συνεργασία με φορείς και με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Έχουμε μιλήσει ήδη με διάφορους κλάδους, ώστε τα παιδιά κατά κύριο λόγο, αλλά και μεγαλύτεροι άνθρωποι, να έρθουν κοντά σ’ αυτό που λέγεται παραγωγή μιας τηλεσειράς, να δούνε πως γίνεται και γιατί όχι, να παραχθεί και κάτι το οποίο μπορεί ν’ αποτελέσει και παρακαταθήκη» επισημαίνει και εξηγεί:

«Μας προσέγγισε ο διευθυντής του οργανισμού ΣΕΡΙ ΒΑΛΚΑΝ, Κώστας Δεληγιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη και έλαβε την υποστήριξη για την πραγματοποίηση του φεστιβάλ, από τον δήμαρχο, Βαγγέλη Λαμπάκη, αλλά και από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές τηλεδιασκέψεις, ώστε να οριστικοποιήσουμε τον χρόνο, τη μορφή συνεργασίας που θα υπάρχει με τον δήμο Αλεξανδρούπολης. Ο δήμος είναι συνδιοργανωτής όλου αυτού του γεγονότος και θα στηρίξει κατ’ αρχήν τη διοργάνωση οικονομικά. Ήδη, έχει καταρτιστεί προϋπολογισμός της όλης εκδήλωσης και θα χορηγήσουμε ένα αρκετά σημαντικό ποσό για τα λειτουργικά, κατά κύριο λόγο, έξοδα όπως αεροπορικά εισιτήρια, ενοικιάσεις αιθουσών, βραβείων, ιστοσελίδες, προβολή…

Επίσης, έχει συγκροτηθεί μία άτυπη επιτροπή η οποία τρέχει το όλο πρότζεκτ, ενώ είναι έτοιμη και η ιστοσελίδα του φεστιβάλ (www.festival.seriesbalkans.net ) Σε όλη αυτή την πορεία κάναμε επαφές με διαφόρους συλλόγους, φορείς και ανθρώπους εδώ στην πόλη που μπορεί να έχουν ένα ρόλο σ’ όλο αυτό, όπως η κινηματογραφική λέσχη που θα είναι απ’ τους δυνατούς συνεργάτες του εγχειρήματος, η Περιφέρεια, το Επιμελητήριο, θεατρικές ομάδες που έχουμε αρκετές εδώ στην Αλεξανδρούπολη, ο Σύλλογος Τεχνολογίας ο καινούριος που μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλά επίπεδα. Υπάρχει συνεργασία με τη Μητρόπολη, με τον τοπικό κινηματογράφο την αίθουσα που βρίσκεται εδώ για την παραχώρηση του χώρου. Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν το Ιστορικό και το Εθνολογικό Μουσείο, επίσης έχουμε και ανθρώπους που είναι κεφάλαια στο χώρο όπως ο σκηνοθέτης Χάρης Ντώνιας, όλοι αυτοί θα εκπροσωπούνται σ’ αυτή την άτυπη διοικητική επιτροπή, που ενδεχομένως αν χρειαστεί να πάρει και μια νομική μορφή και φυσικά σ’ όλο αυτό πήραμε και τη στήριξη της Περιφέρειας η οποία κι αυτή θα βοηθήσει, κατά κύριο λόγο χρηματικά.

Αυτό που προσδοκούμε είναι να θεσπίσουμε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, στα βαλκάνια αρχικά και γιατί όχι χρόνο με το χρόνο, εφ’ όσον δουλευτεί σωστά, να επεκταθεί και σ’ ολόκληρη την Ευρώπη γιατί το ΣΕΡΙ ΜΠΑΛΚΑΝ είναι ένας φορέας γαλλικού δικαίου οπότε υπάρχει η βάση να επεκταθούμε και λίγο περισσότερο, και από την άλλη είναι η εξωστρέφεια, η προβολή της πόλης. Θα ρθούνε αρκετά σημαντικές προσωπικότητες με τις οποίες ήδη έχουν γίνει κάποιες επαφές απ’ το εξωτερικό, να δούνε την πόλη μας και να γίνουν κοινωνοί αυτών που θα δουν προς τα έξω».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του οργανισμού και δημιουργός του ΣΕΡΙ ΜΠΑΛΚΑΝ, Κώστας Δεληγιάννης, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ο οργανισμός ΣΕΡΙ ΜΠΑΛΚΑΝ ρίχνει άγκυρα στην Αλεξανδρούπολη, με στόχο να δημιουργήσει, όχι μόνο μια βιτρίνα της βαλκανικής τηλεοπτικής μυθοπλασίας αλλά και ένα κέντρο, εργαστήριο και φυτώριο, πόλο έλξης επαγγελματιών, δημιουργών και ακαδημαϊκών του οπτικοακουστικού χώρου από και προς τα Βαλκάνια, τις παρευξείνιες χώρες και περαιτέρω την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα».

Σκιαγραφώντας τους λόγους, για τους οποίους επελέγη η Αλεξανδρούπολη ως έδρα του Φεστιβάλ ΣΕΡΙ ΜΠΑΛΚΑΝ, ο κ. Δεληγιάννης, δημοσιογράφος, παραγωγός και εμπειρογνώμων υλοποίησης και διαχείρισης πολιτιστικών προγραμμάτων, υπογραμμίζει τη γεωστρατηγική, γεωοικονομική, γεωπολιτική και γεωπολιτιστική θέση της πόλης.

«Από το πλούσιο κοσμοπολίτικο ιστορικό παρελθόν της, ως το παρόν μιας σύγχρονης, δυναμικής, ευρωπαϊκής πόλης, στο σταυροδρόμι των Βαλκανίων, η Αλεξανδρούπολη κατέχει μια γεωστρατηγική, γεωοικονομική, γεωπολιτική και γεωπολιτιστική θέση, πρώτης τάξεως στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων» λέει χαρακτηριστικά και επισημαίνει την «άμεσα θετική ανταπόκριση και διορατικότητα του δημάρχου, Βαγγέλη Λαμπάκη», στην πρόταση καθώς και τη «θερμή κινητοποίηση του κοινωνικού και πολιτιστικού ιστού της στο εγχείρημα».

«Η ύπαρξη ξενοδοχειακών και τουριστικών υποδομών φιλοξενίας, υποδοχής και διοργάνωσης ενός διεθνούς φεστιβάλ υψηλών προδιαγραφών και στόχων» συνεχίζει ο κ. Δεληγιάννης, κάνοντας ειδική μνεία και στην «παροχή υποστήριξης από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» καθώς και στις «προοπτικές μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης της πόλης που θα φέρουν οι βαλκανικές και διεθνείς επενδύσεις σε έργα σημαντικών ενεργειακών και συγκοινωνιακών υποδομών, έπεισαν τον οργανισμό μας να ρίξει το ΣΕΡΙ ΜΠΑΛΚΑΝ, άγκυρα στην Αλεξανδρούπολη».

Σημειώνεται πως η Association Series Balkans είναι ένας, γαλλικού δικαίου, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρυθείς στη Γαλλία. Ασχολείται με την προβολή, προώθηση, υποστήριξη, συμπαραγωγή και παροχή εκπαίδευσης στον τομέα συγγραφής, παραγωγής και διανομής τηλεοπτικών, διαδικτυακών και κινητής τηλεφωνίας σειρών και οπτικοακουστικών περιεχομένων μυθοπλασίας από τις δώδεκα χώρες των Βαλκανίων. Στοχεύει στην υλοποίηση πέντε προγραμμάτων με θέμα τις σειρές μυθοπλασίας για την τηλεόραση, το διαδίκτυο, και την κινητή τηλεφωνία: Ένα Φεστιβάλ, μία κινητή Ακαδημία Συγγραφής και Παραγωγής Πιλοτικών Επεισοδίων, ένα Στούντιο Συμπαραγωγής, ένα Φόρουμ Αγορά και μία Πλατφόρμα Διανομής.

Πηγή: el.gr