Στη μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή των δύο Μουφτήδων Θράκης

Στη μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θα εκδικαστεί την 1η Φεβρουαρίου 2019 η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν οι τέως μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, κ.κ. Μέτσο Τζεμαλή και Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου αντιστοίχως, κατά της υπ’ αριθ. 133948/Θ1/08.08.2018 απόφασης του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, με την οποία οδηγήθηκαν σε συνταξιοδότηση.

Οι μέχρι πρότινος μουφτήδες είχαν ανακοινώσει στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου την απόφασή τους να προσφύγουν κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Ο Απόστολος Παπακωνσταντίνου, δικηγόρος από την Αθήνα με ειδίκευση σε θέματα Δημοσίου Δικαίου, έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση των δύο μουφτήδων. Φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5 σημείωσε τη σημασία της εκδίκασης της προσφυγής στο μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία, όπως είπε, “συνεδριάζει εξαιρετικά σπάνια και μόνο για σπάνιες περιπτώσεις μείζονος σημασίας. Το θέμα των μουφτήδων τίθεται για πρώτη φορά στην ολομέλεια”.

Τις νομικές διαστάσεις της προσφυγής ανέπτυξε ο κος Παπακωνσταντίνου “η άποψη των δύο μουφτήδων είναι καθαρή. Υπάρχουν τα εξής μείζονα θέματα, το ένα έχει να κάνει με την θρησκευτική ελευθερία της μουσουλμανικής μειονότητας. Στην προσφυγή των μουφτήδων παρουσιάζεται η παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ των θρησκειών. Οι μουφτήδες είναι θρησκευτικοί λειτουργοί και μάλιστα ηγέτες της μειονότητας. Άρα ο αντίστοιχος θεσμός είναι ο μητροπολίτης ή ο αρχιεπίσκοπος. Όπως ακριβώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει  όριο απολύσεως για τους μητροπολίτες“.

https://ilmilo.com/

Αναφορικά με το επιχείρημα της κυβέρνησης που προχώρησε στην παύση των μουφτήδων ότι αυτοί ασκούν και δικαστικές αρμοδιότητας, ο κος Παπακωνσταντίνου το χαρακτήρισε ως “σαθρό επιχείρημα” και εξήγησε “δεν μπορούν να θεωρηθούν ως δικαστές σύμφωνα με το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα προβλέπει με συγκεκριμένο τρόπο την δικαστική ανεξαρτησία, προβλέπει συγκεκριμένες αρχές λειτουργίας των δικαστών που δεν συνάδουν με τίποτα από όλα αυτά σε σχέση με τους μουφτήδες.

Ο προέχων ρόλος των μουφτήδων είναι αυτός του θρησκευτικού λειτουργού, οι μουφτήδες εφαρμόζουν τη Σαρία, που δεν είναι Νόμος με την τρέχουσα δυτική έννοια που το εννοούμε εμείς στο σύστημα της εννόμου τάξεως. Είναι ένας Κώδικας ηθικών αξιών, ένας Κώδικας θεολογικού χαρακτήρα τον οποίον εφαρμόζουν. Άρα τα καθήκοντά τους δεν είναι προεξάρχοντος δικαιοδοτικά, κατά την προσωπική μου αντίληψη δεν είναι καθόλου δικαιοδοτικά. Είναι μόνο καθήκοντα θρησκευτικών λειτουργών, κατά την άποψή μου“. Προς επίρρωση των παραπάνω ο νομικός υπενθύμισε ότι η ίδια η κυβέρνηση που έπαυσε τους μουφτήδες, προχώρησε στην προαιρετικότητα της Σαρία, σύμφωνα με την οποία οι μουσουλμάνοι δεν είναι υποχρεωμένοι να καταφεύγουν στο Μουφτή αλλά να καταφεύγουν στα δικαστήρια.

Ένα βασικό επιχείρημα που “πατάει” πάνω στο Ενωσιακό Δίκαιο ανέπτυξε στην συνέχεια του λόγου του ο κος Παπακωνσταντίνου “υπάρχει κοινοτική οδηγία 2000/78 η οποία απαγορεύει τις διακρίσεις με βάση την ηλικία. Δεν μπορεί, δηλαδή, κάποιος να εκδιωχθεί από τα καθήκοντά του με βάση την ηλικία“.

Με κρίσιμα επιχειρήματα θα παραστεί στην μείζονα ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την 1η Φεβρουαρίου ο νομικός των δύο μουφτήδων και η εξέλιξη θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Πηγή: xronos.gr