Τεράστια συγκίνηση: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σήμερα στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Τεράστια συγκίνηση: Πατριαρχική Θεία Λειτουργία σήμερα στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Τεράστια συγκίνηση στην Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, κατά τη διάρκεια της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, μετά από 96 χρόνια.

Τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου, ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, καθώς και πλήθος πιστών από την Κωνσταντινούπολη, τις γύρω περιοχές αλλά και διάφορες πόλεις της Ελλάδας, πολλοί εκ των οποίων κατέφθασαν στη Σηλυβρία από χθες. Μετά τη Θεία Λειτουργία και τις ομιλίες ακολούθησε εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς.

Στο έργο και την προσωπικότητα του Αγίου Νεκταρίου αναφέρθηκε στην ομιλία του, μετά το πέρας της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξεν υπόδειγμα της εν Χριστώ ζωής, ως ζωής εν Εκκλησία. Και η Σηλυβρία, όπου ο Άγιος μας είδεν εν πρώτοις το γλυκύ φως του ηλίου, θα παραμείνη, εις τους αιώνας ιερός τόπος αγιωσύνης, προσκύνημα και πηγή αγιασμού και ενδυναμώσεως, προς καλήν μαρτυρίαν περί των βιωθεισών θείων δωρεών και περί της εν ημίν ελπίδος, της ελπίδος ζωής αιωνίου“.

“Η αγιότης είναι η, χάριτι θεία, εκκοπή του ιδίου θελήματος, η ταύτισις με το θέλημα του Χριστού, η οποία λειτουργεί ως πηγή δημιουργικής ενεργείας, διακονικού φρονήματος και ταπεινοφροσύνης“, σημείωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε: “Αυτή ήτο η πηγή της ανεξικακίας και της συγχωρητικότητος του Αγίου Νεκταρίου προς τους συκοφάντας και τους διώκτας του. Από εδώ πηγάζει και εμπνέεται η θεολογία του και η μεγάλη συγγραφική του παραγωγή, η οποία εμπλουτίζει και οικοδομεί τους πιστούς. Τα Άπαντα του Αγίου Νεκταρίου αριθμούν ήδη οκτώ ογκώδεις τόμους. Όλα τα συγγράμματα του Αγίου είναι διδαχή ταπεινοφροσύνης και αγάπης. Αυτή είναι η «ιερά ξυνωρίς» της εν Χριστώ ζωής, δηλαδή η αγάπη και η ταπείνωσις“.

Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος για πρώτη φορά από την ανάρρησή του, το 1991, στον Οικουμενικό Θρόνο, τέλεσε Θεία Λειτουργία στην ιστορική Σηλυβρία, ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο για όλα όσα έχει κάνει κατά την τελευταία τετραετία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Αφιερωθήκατε ψυχή τε και σώματι εις την Μητρόπολίν σας και εδώσατε εις αυτήν ζωήν. Εκινητοποιήσατε τους ανά την οικουμένην Σηλυβριανούς, συνεργασθήκατε λυσιτελώς μετά των τοπικών αρχών και επετύχατε πάμπολλα“.

Ιστορικό γεγονός για την Ανατολική Θράκη και τη Μητρόπολη Σηλυβρίας” χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος τη σημερινή Πατριαρχική Θεία λειτουργία και ευχαρίστησε με θέρμη τον Οικουμενικό Πατριάρχη. “Η παρουσία σας“, τόνισε, “εκπέμπει μήνυμα αγάπης, καταλλαγής και συμφιλίωσης“.

Το έργο και οι πρωτοβουλίες σας, Παναγιώτατε Δέσποτα, δεν περιορίζονται μόνο σε εκκλησιαστικά πλαίσια, αλλά έχουν οικουμενικές διαστάσεις Η διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι οικουμενική και πανανθρώπινη ως δηλώνει άλλωστε και το όνομά του“, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάξιμος αναφέρθηκε εκτενώς και στην προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Νεκταρίου χαρακτηρίζοντάς τον “μεγάλο γόνο της Σηλυβρίας“, που πορεύτηκε με τις αρετές της “ανυπόκριτης αγάπης, της ισχυρής και ακλόνητης πίστης και της αληθινής ταπείνωσης” και για τις οποίες “ο Θεός τον ανέδειξε μεγάλο και θαυματουργό Άγιο της Εκκλησίας“.

O Άγιος Νεκτάριος ήταν μια αληθινή ρωμέικη οικουμενική καρδιά και ο βίος του αποδεικνύει του λόγου το αληθές“, υπογράμμισε.

Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη αλλά και τους προσκυνητές που συνέρρευσαν από νωρίς το πρωί στην αρχαία Ακρόπολη της Σηλυβρίας προκειμένου να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία, ο δήμαρχος της πόλης, Οζτζάν Ισικλάρ, μεταξύ άλλων, ευχήθηκε γαλήνη, ειρήνη και αδελφοσύνη σε όλο τον κόσμο, ενώ αναφέρθηκε και στις εργώδεις προσπάθειες του Αγίου Νεκταρίου για τη διάδοση αυτών των αρχών, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Υποκλίνομαι με σεβασμό στην Αγιότητά του“.

Ο Άγιος Νεκτάριος γεννήθηκε την 1η Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία, το πέμπτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας του Δήμου και της Βασιλικής Κεφαλά. Σε ηλικία 14 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη κι από εκεί ακολούθησε μια πορεία στην Εκκλησία συνυφασμένη με την παροιμιώδη ταπεινοφροσύνη και φιλανθρωπία του αλλά και τον ξεχωριστό του λόγο. Πέθανε το 1920 και ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, στην Αίγινα. Η ανακομιδή των λειψάνων του έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1953 και στις 20 Απριλίου 1961, με πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, διακηρύχθηκε Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η Σηλυμβρία είναι πόλη Ανατολικής Θράκης στη ακτή της Προποντίδας. Βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη, της οποίας και ήταν προπύργιο κατά τα βυζαντινά χρόνια. Ωστόσο, η κατάληξη -βρία, η οποία έχει αρχαία θρακική ρίζα, υποδηλώνει ότι η περιοχή κατοικούνταν από την αρχαιότητα.