Οι ανακοινώσεις, συζητήσεις και διεργασίες που αφορούν τις δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, μπορεί να κυριαρχούν τον τελευταίο καιρό και οι εξελίξεις να είναι συνεχόμενες, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό στην Αθήνα, ότι τα κόμματα ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.
Στην αντιπολίτευση, θεωρούν ότι οι συνεχείς εξαγγελίες του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα τον τελευταίο καιρό έχουν καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, αφού τάζει και πάλι, όπως το 2015, στους πάντες τα πάντα. Ιδιαίτερα η αναφορά σε χιλιάδες διορισμούς στο Δημόσιο, τους έκανε στη Νέα Δημοκρατία να πιστεύουν ότι είναι ξεκάθαρο μήνυμα πως σκοπεύει να αιφνιδιάσει, ακόμα και πριν την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Μάιο του 2019.
Γι’ αυτό και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στο Κίνημα Αλλαγής, προχωρούν τις εκλογικές προετοιμασίες και φυσικά στο πλαίσιο αυτό και τον καταρτισμό των ψηφοδελτίων σε όλη την χώρα. Δεν είναι επίσης τυχαίο, πως τα κορυφαία στελέχη της Ν.Δ που θα είναι υποψήφιοι στην Αθήνα, επιλέγουν και ανακοινώνουν ήδη ποιόν τομέα της παλαιάς Β’ Αθήνας θα είναι υποψήφιοι στις βουλευτικές εκλογές.
Όσον αφορά το νομό Έβρου τώρα, γιατί αυτός μας ενδιαφέρει, οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι επανέρχεται το σενάριο για την συμμετοχή δύο γυναικών, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά στα ονόματα του μέλους της Πολιτικής Επιτροπής Χρύσας Μπαχαρίδου και της δημοσιογράφου Έλενας Σώκου που έχουν ακουστεί, προστέθηκε και πάλι αυτό της Βασιλικής Τζότζολα.
Η αναπληρώτρια Τύπου επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά, που σχετικά γρήγορα αποχώρησε από το συγκεκριμένο πόστο, το ίδιο ξαφνικά που… εμφανίστηκε προκαλώντας πολλά σχόλια, μπορεί να υποστήριζε παλαιότερα, όπως και άτομα του στενού της περιβάλλοντος, ότι δίνει προτεραιότητα στην οικογένεια της, αλλά τελευταία ορισμένοι φαίνεται να επαναφέρουν την περίπτωση της στο προσκήνιο. Όλα αυτά δείχνουν πάντως, ότι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να είναι τελικά δύο οι γυναίκες του ψηφοδελτίου στο νομό Έβρου.
Μόνο ο Δημοσχάκης θεωρείται σίγουρος
Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι θα περιοριστούν σε τέσσερις, οι θέσεις των ανδρών υποψηφίων και δεν αποκλείεται να μείνουν εκτός ονόματα που θεωρούνταν “σίγουρα”. Ο μόνος που δεν ανησυχεί, είναι φυσικά ο νυν βουλευτής Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος και θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο. Για τις υπόλοιπες τρεις θέσεις που περισσεύουν (αν επιβεβαιωθεί το σενάριο με δυο γυναίκες), οι “μνηστήρες” είναι πάρα πολλοί και στην τελική επιλογή θα παίξουν πολλά ρόλο. Μέχρι τώρα, έχουν ακουστεί και γραφτεί, τα ονόματα των Σταύρου Κελέτση, λόγω καλών σχέσεων από παλιά με το Μητσοτακέικο, του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και στελέχους του Μητρώου Στελεχών Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Άκη Γεροντόπουλου, του Χρήστου Δερμεντζόπουλου, γιου του πρώην υφυπουργού και βουλευτή Αλέξανδρου, του επίσης στελέχους του Μητρώου Στελεχών και πρώην προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Σωτήρη Μποταίτη, του στρατηγού εν αποστρατεία Παναγιώτη Φαραντάτου.
Σε σχέση με το 2015, όλα δείχνουν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι ο Βαγγέλης Ρούφος με τον Μαρίνο Ουζουνίδη, οι οποίοι φαίνεται να το πήραν απόφαση και γι’ αυτό άλλωστε στράφηκαν στα δημοτικά δρώμενα της Αλεξανδρούπολης. Ούτε και οι άλλοι που προαναφέραμε πάντως, κανένας κυριολεκτικά, δεν μπορεί να θεωρείται σίγουρος και θα παίξουν ρόλο στις τελικές αποφάσεις του Προέδρου Κυριάκου Μητσοτάκη, αρκετά πράγματα. Μπορεί οι στενοί συνεργάτες του, όπως ο Θανάσης Νέζης ή ο Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, να μιλούν με αρκετούς που θέλουν να είναι υποψήφιοι, αλλά υπάρχει… πολύς δρόμος ακόμα.
Υπάρχουν επίσης και κάποιες ακόμα περιπτώσεις, που μπορεί να έχουν ακουστεί και γραφτεί ελάχιστα, αλλά δεν αποκλείεται να εξεταστούν. Όπως ο φιλόδοξος Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άκης Παρασκευόπουλος για παράδειγμα, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της και νυν επικεφαλής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου Σταύρος Σταυράκογλου. Αν και με δεδομένες τις άριστες προσωπικές σχέσεις του με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Τάκη Τοψίδη και την πιθανή στήριξη της “αντάρτικης” υποψηφιότητας του, τα πράγματα θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα γι’ αυτόν.
Ξεκίνησαν περιοδείες, αλλά
δεν σημαίνει πως είναι σίγουροι
Κάποιοι που θεωρούν τους εαυτούς τους σχεδόν σίγουρους για το ψηφοδέλτιο και ξεκίνησαν μάλιστα περιοδείες με διάφορους τρόπους σε περιοχές του Έβρου, δεν αποκλείεται να βρεθούν προ… δυσάρεστων εκπλήξεων. Ακόμα και όσοι επικαλούνται τις άριστες σχέσεις με το περιβάλλον του ή τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη. Ούτε ο κ.Κελέτσης, που ως γνωστόν έμεινε για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά και ο κ.Χατζημιχαήλ, ο οποίος λόγω της παρουσίας του στο Μητρώο Στελεχών, θεωρείται ότι θα επιλεγεί.
Ούτε ο πρώην υφυπουργός και επί χρόνια βουλευτής Άκης Γεροντόπουλος είναι σίγουρος, ούτε φυσικά ο εκ Κεφαλλονιάς στρατηγός εν αποστρατεία Παναγιώτης Φαραντάτος που επίσης έχει εγκατασταθεί στην περιοχή όπου υπηρέτησε παλαιότερα και κάνει συνεχείς συναντήσεις και… τραπεζώματα. Ούτε και ο νεαρός Χρήστος Δερμεντζόπουλος, που μήνες τώρα δεν έχει αφήσει σημείο του νομού και εκδήλωση που να μην παραστεί, αξιοποιώντας τις γνωριμίες του πατέρα του.
Όλα παραμένουν ρευστά και ανοιχτά. Ασφαλώς θα παίξει ρόλο και η στάση ορισμένων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και αν θα στηρίξουν τις επίσημες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή. Μάλιστα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ακόμα και πρόσωπο-έκπληξη, που το όνομα του δεν έχει ακουστεί και γραφτεί μέχρι τώρα, το οποίο μπορεί και να μην μένει καν στο νομό, αλλά να κατάγεται από εδώ και να είναι αρκετά… αναγνωρίσιμος.
Με δεδομένο ότι η Ν.Δ θα είναι πρώτο κόμμα και σε μια τέτοια περίπτωση θα εκλέξει δύο και με πολύ μεγάλες πιθανότητες τρεις βουλευτές, η “μάχη” θα είναι σίγουρα πολύ έντονη. Τόσο για τις 6 θέσεις του ψηφοδελτίου, αλλά και για την εκλογή.