«Η δραματική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922» – Ομιλία του Παντελή Αθανασιάδη διάχυτη με συγκίνηση

«Η δραματική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922» – Ομιλία του Παντελή Αθανασιάδη διάχυτη με συγκίνηση

Μια εκδήλωση και ομιλία που είχε διάχυτη την συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε στην Ορεστιάδα και το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, με θέμα: «Η δραματική εκκένωση της Ανατολικής Θράκης το 1922- Μια αφήγηση, ένας λυγμός, μια διεθνής ατιμία”.

Η αίθουσα του Δημοτικού Πολιτιστικού Πολυκέντρου ήταν κατάμεστη ενώ υπήρχαν και όρθιοι. Παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπλίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνός, οι βουλευτές Δημήτρης Ρίζος (ΣΥΡΙΖΑ) και Αναστάσιος Δημοσχάκης (ΝΔ), ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, εκπρόσωπος του δημάρχου Ορεστιάδας, πρώην δήμαρχοι της πόλης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και άλλοι επίσημοι.


Με την ευκαιρία αυτή, ο έμπειρος και καταξιωμένος Εβρίτης δημοσιογράφος με καταγωγή από το Διδυμόειχο, παρέδωσε στον πρόεδρο του Μουσείου Πασχάλη Μαυρίδη μια σπάνια καρτ ποστάλ της Αδριανούπολης της Πρωτοχρονιά του 1908. Με ιδιόγραφες ευχές από τον τότε υπολοχαγό Στυλιανό Γονατά, που τότε δρούσε με το ψευδώνυμο Στέργιος Γρηγορίου, οργανώνοντας τον υπόδουλο Ελληνισμό της Θράκης, μαζί με άλλους αξιωματικούς.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας υπήρξε χαρακτηριστική διάχυτη συγκίνηση. Άλλωστε στο ακροατήριο υπήρχαν πολλοί απόγονοι προσφύγων της Ανατολικής Θράκης), Ακούσθηκαν επίσης τραγούδια από τη χορωδία του Μουσείου.


(Οι φωτογραφίες είναι του Γρηγόρη Αζορίδη)